Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antykomornik

kto sie zna na przepisach dot.dzialan komorniczych

Polecane posty

Gość antykomornik

jak w pytaniu

Gość antykomornik
nikt sie nie zna?:(

Gość pf
a co Cie dokładnie interesuje? może ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji pomoże?

Gość antykomornik
dokladnie:) dostawalam alimenty ,sciagane z wynagrodzenia za prace,komornik "zarekwirowal"je na koszty egzekucyjne,nie wiem jakie bo mi tej informacji nie udzieli.Ma takie prawo?bo niby 1025art.kpc mowi ze tak,ale z kolei gdzies tam wyczytalam ze dotyczy to sum sciaganych z innego tytulu niz wynagr.za prace,tych dotyczy kodeks pracy,a w nim znow jest napisane ze aliomenty maja pierwszeenstw.Wiec moze mi te alimenty zabrac czy nie?W koncu ani to moje pieniadze ani mojego ex ,tylko dziecka.Nawet mnie o zaistnialej sytuacji nie poinformowano,doswiedzialam sie o tym dopiero jak "pomeczylam" ksiegowa.

Gość antykomornik
ponawiam

Gość pf
wydaje mi sie ze może Art. 64. § 1. Organ egzekucyjny, z zastrzeżeniem § 2, w egzekucji należności pieniężnych pobiera za dokonane czynności egzekucyjne opłaty w następującej wysokości, z zastrzeżeniem art. 64d: 3) za zajęcie wynagrodzenia za pracę – 4 % egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr;

Gość antykomornik
ale on zabral mi cale alimenty,grosza nie dostalam czyli nie dotyczy to kosztow biezacych tylko czegos innego

Gość pf
rozumiem że zabrał Ci miesięczne alimenty a nie odebrał prawo do nich? nie wiem jak tutaj liczyć te 4% bo niby od jakiej kwoty?

Gość pf
a tak w ogóle to dlaczego Ty ponosisz te koszty a nie Twój ex? :o

Gość antykomornik
no wlasnie ja tez nie rozumiem:(moj ex pracuje za nanizasza krajowa ,ok.400 mu sciagaja i poniewaz jest to jedyna kasa jaka mu moga wziac to biora ja na koszty ,zrozumialam ze dotycza innych jego spraw ,bo jest 2 razy po 196 zl.tych kosztow i jeszcze inne tylko ne wiem z jakiego tytulu i ile tego

Gość pf
jeżeli dobrze rozumiem sytuacje to Twój mąż będąc zobowiązanym ponosi koszty egzekucyjne, chyba że ściągnięcie z niego tych kosztów jest niemożliwe to wtedy koszty pokrywa wierzyciel (czyli Ty) w tym jednak przypadku organ wydaje postanowienie na które Tobie służy zażalenie a z tego co piszesz Ty takiego postanowienia na oczy nie widziałaś wiec.. może poradź sie na na jakimś typowo prawniczym forum albo skorzystaj z fachowej pomocy

Gość pf
koszty egzekucyjne to głównie koszty poniesione za to czego dokonuje egzekutor w związku z prowadzoną egzekucją (jego przejazdy, sporządzanie dokumentow, szukanie informacji o stanie majątku, należności dla świadków, biegłych itp.)

Gość antykomornik
dzieki,nie rozumiem polskiego prawa w niektorych przypadkach.....w poniedzialek ide z komornikiem rozmawiac,zobacze co sie dowiem nowego;)

Gość antykomornik
nie wiadomo smiac sie czy plakac ,to jakis absurd,niechby nawet podzielil to jakos czesc na koszty czesc na alimenty.Dlaczego mnie maja dotyczyc koszty mojego ex:(paranoja.........

Gość pf
powodzenia! 🖐️