Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
nienia

Migrena z aur膮

Polecane posty

Go艣膰 Magdalenka1984r
Witam. Mam migren臋 z aura, ale dopiero dzisiaj si臋 dowiedzia艂am co to jest. Pami臋tam, 偶e mia艂am j膮 ju偶 jak by艂am ma艂a. Kojarzy艂am to zawsze jako "plamki". Polega艂o to na tym, 偶e pojawia艂a mi si臋 ma艂a plamka w obrazie jaki widzia艂am i ona ros艂a a偶 mi zabiera艂a z po艂ow臋 wzroku, potem mija艂a. Trwa艂o to tak z 30 minut, max do godziny. G艂owa mnie przy tym boli, ale to jest nic do tego jak boli kiedy ju偶 ta "plamka" mi zejdzie. Opr贸cz tego nie ma 偶adnych innych dolegliwo艣ci. Czy kto艣 ma podobnie? Mam nadziej臋, 偶e to jest rzeczywi艣cie ta migrena. Jutro id臋 jeszcze do okulisty 偶eby wykluczy膰 jaskr臋. Co艣 takiego pojawia mi si臋 rzadko, par臋 lat w og贸le nie mia艂am, teraz zn贸w mam. W tym roku tylko 3 razy mi si臋 zdarzy艂o. Do tego opr贸cz tego codziennie boli mnie g艂owa, mam 艣wiat艂owstr臋t, nudno艣ci i straszne zawroty g艂owy..

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dastinka
Opowiem tu moja przygode z migrena. Otoz juz w dziecinstwie cierpialam na straszne bole glowy z aura i towarzyszyly przy tym wymioty.Bylo to bardzo nieznosne i powtarzalo sie bardzo czesto. Wwieku 40 lat zrobilam badanie na nietolerancje laktozy i okazalo sie ze nie trawie lakozy.Od tego momentu przestalam spozywac produkty mleczne i musze stwierdzic ze migrena minela i wraca tylko wtedy jak zjem cos z produktow mlecznych .Wiele razy mialam okazje sie o tym przekonac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kasia90
Mam 19 lat i migren臋 z aur膮 od 8 roku 偶ycia. Wcze艣niej zdarza艂a si臋 2x/rok. Teraz 3-4x/rok. Przy ostatnim ataku, na pocz膮tku wrze艣nia, po 5h b贸lu i innych dolegliwo艣ci (na pocz膮tku, zazwyczaj rano, zaczynam dziwnie widzie膰, potem pojawiaj膮 si臋 te zaburzenia widzenia-zawsze na lewym oku-mam ograniczone pole widzenia, migocz膮ce kropki, kreski... prawe oko, razem ze skroni膮, zaczyna bole膰 po oko艂o 15 minutach) trafi艂am do szpitala. Zawsze, a偶 do ostatniego ataku, pomaga艂 mi apap i za艣ni臋cie na godzin臋. Ostatnio zacz臋艂am 艂yka膰 ibuprom. Raz pom贸g艂. Tym razem -wcale. Jutro id臋 na konsultacje z lekarzem, kt贸ry ma mnie kierowa膰 dalej. Panicznie boj臋 si臋 kolejnych atak贸w. A s艂ysza艂am, 偶e z wiekiem si臋 nasilaj膮...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 edyta111
Do "dastinka": A czy Twoje migreny pojawia艂y si臋 r贸wnie偶 po spo偶yciu orzech贸w (jakichkolwiek)? oraz po produktach zawieraj膮cych og贸lnie m贸wi膮c "chemi臋" (glutaminian sodu, konserwanty...) I mam jeszcze takie pytanie - po jakim czasie od zjedzenia produktu mlecznego pojawia艂a si臋 migrena? Czy tego samego dnia, czy np. za tydzie艅? Musz臋 przyzna膰, 偶e gdy chodzi艂am na akupunktur臋, nie jad艂am nabia艂u przez 3 miesi膮ce i przerwa w migrenach wynios艂a a偶 5 miesi臋cy, wi臋c mo偶e i u mnie ten nabia艂 ma z tym zwi膮zek... Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Oczywi艣cie, 偶e nabia艂 ma zwi膮zek! Migren臋 wywo艂uje np. histamina, a histamina pojawia si臋 w wysokich dawkach albo jest wyzwalana we wszystkich produktach, gdzie jest udzia艂 kwasu mlekowego (r贸wnie偶 w produktach w臋dzonych, kiszonych, przetwarzanych octem); we wszystkich dodatkach spo偶ywczych, w nabiale. Histamin臋 wyzwalaj膮 lub blokuj膮 enzym DAO, rozk艂adaj膮cy histamin臋, leki takie jak antybiotyki, NLPZ (w tym ibuprofen - nale偶y bra膰 paracetamol, ale bez dodatk贸w typu kwas benzoesowy, sorbitol itp.), inne 艣rodki p/b贸lowe i znieczulaj膮ce, leki p/gru藕licze, wi臋kszo艣膰 lek贸w na nadci艣nienie. Wi臋cej macie tutaj: http://www.pecherz.pl/dieta.html#Dieta-niskohistaminowa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kasia90
Neurolog przypisa艂 mi Cinie. Mam w膮tpliwo艣ci, bo sk艂adnik tego leku powoduje zw臋偶enie naczy艅 (na sam b贸l dobre, ale ja mam aur臋!). Aura to zw臋偶enie naczy艅, b贸l -rozszerzenie. Jak bez sensu....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rozi414
witam. Moja "przygoda" z migrena z aura zaczela sie gdy mialam 14 lat. Jak to w migrenie krysztalki w oczach,dretwienie twarzy i lewej reki,zaburzenia mowy. Nie zdarzaly sie czesto do momentu urodzenia dziecka. PO dwch miesiacach po porodzie udalam sie do lekarza ginekologa,ktory wiedzac o migrenie wypisal recepte na tabletki antykoncepcyjne. i wtedy sie zaczelo...:-( Napady zdarzaly sie kilka razy dziennie,maz widzac moje cierpienie wyrzucil tabletki do kosza. Po jakims czasie postanowilam udac sie na rezonans magnetyczny. I co sie okazalo? Torbiel pajeczynowki w srodmozgowiu. W zyciu nie przypuszczalabym ze "cos siedzi w mojej glowie". Ostatni napad migrenowy pojawil sie rok temu ale tak silny ze nie obylo sie bez wizyty na SOR. Ketonal we wlewie,zastrzyki przeciwwymiotne i kilka godzin obserwacji. w razie silnych b贸li pomaga mi Migpriv. Pozdrawiam "migrenowcow"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ...melaaa
Kochane a stosowalyscie kiedys migpriv w saszetkach? ja tez przeczuwam kiedy migrena sie zbliza, ale biore jak sie pojawi slaby bol... nie wiem dlaczego, bo wcale nie jest to mega mocny lek to przechodzi bardziej czasem niz po cinie:) jedyny mankament to to, ze senna sie robie po tym leku i najlepije jesli to mozliwe polozyc sie ja usypiam i budze sie bez bolu po kilku minutach, bez otepienia a do tego taki przyjemny chlodek w glowie.. to sa moje spostrzezenia.. pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zagadka_dla_lekarzy
Ja mam podobn膮 migren臋 co Rozi,z tym,偶e albo 藕le zdiagnozowan膮 albo z innych (niewiadomych) przyczyn.U mnie trwa ona p贸艂 dnia.Ale za to jak.Najpierw pojawia si臋 z艂ota pulsuj膮ca nitka w polu widzenia,kt贸ra praktycznie ca艂kiem zak艂贸ca moj膮 percepcj臋 wzrokow膮.Nast臋pnie pojawia si臋 bardzo nieprzyjemne dr臋twienie wraz z mrowieniem jednej po艂owy cia艂a,pocz膮wszy od g贸ry.Za jaki艣 czas pojawia si臋 zaburzenie mowy-dos艂ownie nie potrafi臋 wypowiedzie膰 偶adnego s艂owa,mimo,偶e kojarz臋 ich znaczenie w umy艣le.Nie to jest jednak najgorsze.Najgorsze jest to,co nast臋puj臋 p贸藕niej-uczucie ogromnego,niezdefiniowanego l臋ku z zaburzeniami poczucia czasu,miejsca i 艣wiadomo艣ci w艂膮cznie.I dopiero po tym wszystkim nast臋puje b贸l i wymioty,kt贸re tak naprawd臋 s膮 dla mnie wyzwoleniem i s膮 najlepsze z tego wszystkiego.Cierpi臋 na to od 14 roku 偶ycia ale dopiero w 2002 roku dzi臋ki lekarzowi,kt贸ry naprawd臋 mnie wys艂ucha艂,trafi艂am na oddzia艂 neurologiczny do dobrego szpitala z podejrzeniami guza m贸zgu.Jednak dok艂adne badania (w tym rezonans) wykluczy艂 jakiekolwiek anomalie.Na domiar z艂ego 偶aden z opisywanych objaw贸w nie wyst膮pi艂 podczas pobytu w szpitalu.Diagnoza brzmia艂a:migrena z aur膮.Lekarze poprosili mnie o zgod臋 na przedstawienie mojego przypadku na seminarium jako bardzo ciekawego.Tyle,偶e mi to nic nie da艂o.Czasem w napadzie nie wyst臋puje jaki艣 objaw ale w najgorszej postaci migrena ma wszystkie opisane "przyjemno艣ci".Wzi臋cie jakiegokolwiek leku w fazie przed powstaniem b贸lu,a wypr贸bowa艂am ju偶 chyba wszystkie,nie daje rezultat贸w a czasem nawet pogarsza spraw臋.Trudno si臋 dziwi膰-w ko艅cu b贸l si臋 jeszcze nie pojawia wi臋c co ma zdzia艂a膰 lek przeciwb贸lowy?Kompresy,picie zi贸艂 itd tylko czasem 艂agodzi napad.Rent臋 na migren臋 nie dostan臋.Ale jak mam pracowa膰 i 偶y膰 normalnie z czym艣 takim?Czy ma kto艣 albo zna kto艣 kogo艣 kto ma takie migreny i nie s膮 one spowodowane czym艣 na m贸zgu?B臋d臋 wdzi臋czna za wszelkie wskaz贸wki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Domino24
Migren臋 z aur膮 mam od 14 roku 偶ycia. Zaczyna si臋 z艂ot膮 nitk膮, 艣wietlist膮 plam膮, chwilowym niedowidzeniem. P贸藕niej pojawia si臋 aura wzrokowa, dr臋twienie po艂owy cia艂a, problemy z m贸wieniem i czasami brak orientacji i mo偶liwo艣ci skupienia si臋 na czymkolwiek. Czytaj膮c wiele na ten temat, dowiedzia艂am si臋 jedynie, 偶e nieznana jest przyczyna migren z aur膮 natomiast sama aura to skurcz naczy艅 krwiono艣nych w m贸zgu powoduj膮cy chwilowy, ca艂kowicie odwracalny udar niedokrwienny m贸zgu. Poniewa偶 moje migreny ostatnio bardzo si臋 nasili艂y. Kiedy艣 wyst臋powa艂y 2 razy w roku. Teraz 2 razy w tygodniu. Zacz臋艂am wi臋c szuka膰 informacji. Znalaz艂am artyku艂 na temat MI艁ORZ臉BU JAPO艃SKIEGO (GLINKO BILOBA). Pomaga on w kr膮偶eniu 艣r贸dm贸zgowym, zapobiega te偶 kurczeniu si臋 naczy艅 krwiono艣nych. Zacz臋艂am pi膰 t膮 herbatk臋 i od tej pory nie pojawi艂a si臋 ani razu migrena. Co jeszcze, bardzo wa偶ne. Zrobi艂am sobie poziom WAPNIA ZJONIZOWANEGO we krwi. Poniewa偶 brak wapnia powoduje skurcz mi臋艣ni jak r贸wnie偶 naczy艅 krwiono艣nych. Okaza艂o si臋, ze mam jego znaczny niedob贸r. Lekarz przepisa艂 mi specjalny preparat zawieraj膮cy wap艅 i magnez. Od tej pory zacz臋艂am normalnie sypia膰, a migreny r贸wnie偶 si臋 nie pojawiaj膮. Nasza aura to skurcz naczy艅 krwiono艣nych. Mo偶e j膮 r贸wnie偶 powodowa膰 z艂a, zmieniaj膮ca si臋 pogoda. Ale poprawiaj膮c "kondycj臋" naczy艅 mo偶emy znacznie obni偶y膰 ilo艣膰 wyst臋puj膮cych migren. Naczynia kurcz膮 si臋 r贸wnie偶 pod wp艂ywem stresu. Zalecam te偶 tabletki zio艂owe uspakajaj膮ce. Mog膮 by膰 na noc. Aby si臋 troszk臋 wyciszy膰. To s膮 moje w艂asne spostrze偶enia, gdy偶 szukaj膮c ratunku przed migren膮 z aur膮, zacz臋艂am zdobywa膰 wiedz臋 na ten temat. Jak na razie (odpuka膰) od 3 miesi臋cy migrena nie pojawi艂a si臋 ani razu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agata123456
Magdaleno, te偶 jestem z 84. Mam identyczne objawy. Jak mam aur臋 to trudno mi si臋 porusza膰 w t艂umie. Te偶 by艂am u lekarza aby wykluczy膰 wady wzroku i Ty ju偶 pewnie wiesz 偶e nie masz jaskry. Plus z aur膮 jest taki 偶e mo偶esz wzi膮膰 leki zanim wyst膮pi atak, ja bior臋 aspiryn臋 i pij臋 ciep艂膮, mocno pos艂odzon膮 herbat臋. Czasem wyst臋puj膮 ataki z sam膮 aur膮 (brak b贸lu), ale w tej opcji mam p贸藕niej ci臋zkie, depresyjne stany psychiczne i jestem bardzo zm臋czona, generalne czasowo wychodzi na to sami co z b贸lem, 24h wyj臋te z 偶ycia. pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama migrenowca
Witam wszystkich. Moja c贸rka sko艅czy nied艂ugo 9 lat. Od roku towarzysz膮 jej b贸le migrenowe. Poprzez szereg bada艅 wykluczono guzy m贸zgu itp. lecz podczas ostatniego pobytu w szpitalu po pierwszym napadzie migreny z aur膮 usg szyi wykaza艂o zap臋tlenie tylnej t臋tnicy szyjnej..... C贸rka uprawia艂a gimnastyk臋 artystyczn膮 gdzie mog艂o dochodzi膰 do ucisku i blokady przep艂ywu krwi. Neurolog zasugerowa艂 i偶 je艣li w czasie wakacji nie dojdzie do ataku wskazane b臋dzie po偶egna膰 si臋 na dobre z tym sportem..... Ja osobi艣cie nie widzia艂am jak wygl膮da ten napad poniewa偶 z艂apa艂o j膮 podczas zaj臋膰 w szkole i nikt nie raczy艂 dziecku pom贸c ( bo przecie偶 jak mo偶e dziecko bole膰 g艂owa.... ) po kilku godzinach dosz艂o do ataku objaw贸w typowych dla aury i wtedy ca艂a szko艂a stan臋艂a na r贸wne nogi .... co si臋 dzieje ... dopiero w tym momencie raczyli powiadomi膰 mnie telefonicznie i偶 wezwali pogotowie i dziecko b臋dzie zabrane do szpitala....Znieczulica totalna.... Ja rozumiem 偶e nie mog膮 podawa膰 dzieciom lek贸w lecz mogli mnie powiadomi膰 telefonicznie (a byli poinformowani o tej przypad艂o艣ci).. Mojemu dziecku serwuj臋 doodbytniczo pyralgin ( dzia艂a bardzo szybko) , po czym zamyka si臋 w 艂azience (ciemno i ch艂odno) i sp臋dza tam oko艂o godziny po czym wraca do 偶ywych. Mam nadziej臋 偶e nie dojdzie wi臋cej do ataku i bezie mog艂a normalnie funkcjonowa膰 .... 呕ycz臋 w艂asnego , skutecznego sposobu na migren臋. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lipikarra
Na migren臋 cierpie od wielu lat. I opowiem wam jak sobie z nia radz臋. Kiedy pojawia si臋 aura biore szybko Cefalgin, to paracetamol , propyphenazol i coffeina. Niedrogi, niewiele ponad 10 zl. Pomaga bardzo. Polecam. Stosowa艂am go ze 4 lata.Ostatnio jednak chyba sie juz do niego przyzwyczai艂am i przestawa艂 dzia艂a膰. Siegn臋艂am wi臋c po Mig Priv proszek. Tez dobry,dziala we wstepnej fazie . Polecam ale kosztuje juz okolo 40 zl. W silnych atakach z md艂o艣ciami itd bior臋 Sumigr臋.Zauwa偶y艂am te偶, ze migrena pojawia sie po zm臋czeniu, stresie ale te偶 jak za d艂ugo 艣pi臋. Ostatnio lekarz zaleci艂 mi Dafalgan Codeine. Tez niewiele ponad 10 zl to paracetamol z codein膮. Jeszcze nie bra艂am, jest na recept臋, zamierzam dopiero kupic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 edyta111
Podczas ostatniego ataku uda艂o mi si臋 zmierzy膰 poziom cukru - 256! Atak by艂 na tyle silny, 偶e pogotowie zabra艂o mnie na SOR. Aktualnie robi臋 badania w kierunku cukru - musz臋 znale藕膰 pow贸d tych migren, o ile to migreny, bo pojawiaj膮 si臋 coraz cz臋艣ciej i skutecznie wykluczaj膮 mnie z 偶ycia. Zaburzenia widzenia tak偶e staj膮 si臋 coraz bardziej intensywne i trwaj膮 ok. 30 minut - jest to pierwsza faza ataku. Czy komukolwiek uda艂o si臋 zmierzy膰 poziom cukru w trakcie ataku? Prosz臋 o informacj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rabarbar3
Witam. moje objawy wygl膮daj膮 nast臋puj膮c膮: najpierw rozmywa mi sie obraz tak jakbym patrzyla na s艂o艅ce ca艂y czas a p贸藕niej zaczynaj膮 sie b艂yski w rogu oka, to trwa ok 10 min zaraz potem pojawia sie silny b贸l g艂owy w okolicy czo艂a i skroni. Czy to s膮 objawy migreny ? czy cos dzieje sie z oczami ? je艣li ktos sie orientuje bardzo prosz臋 o odpowiedz. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 123patryk123
Witam. Mam 16 lat, jestem ch艂opakiem.... I od roku miewam migreny. U mnie zaczyna si臋 ona pojawieniem "plam" na oczach. Widz臋 jak przez mg艂臋... Trwa to oko艂o 20 minut . Ca艂y bledne i jest mi s艂abo. Potem problem z oczami mija i zaczyna si臋 b贸l g艂owy. Nigdy nic tak mnie nie bola艂o! G艂owa boli mnie zawsze po jednej stronie i strasznie mocno pulsuje mi skro艅. B贸l nasila si臋 przy pochylaniu g艂owy w d贸艂. Gdy zaczyna si臋 migrena bior臋 krople (mama mi jakie艣 za艂atwi艂a), ibuprom i aspiryne. Dawniej pr贸bowa艂em zasn膮膰 ale przy tak silnym b贸lu po prostu nie potrafi臋. Dlatego zawsze siadam na fotelu i zamykam oczy i tak siedz臋 z 30 minut. Jak b贸l troche ust膮pi to k艂ade si臋 na kanapie na du偶ej i twardej poduszce i le偶e z 2 godziny. Nie polecam po migrenie ogl膮da膰 telewizji ani siedzenia przed komputerem. Najgorszy dla mnie jest b贸l rano przed szko艂膮 (matka ka偶e i艣膰 do szko艂y nawet jak mam migren臋). Na lekcjach nic nie kontaktuje:D A najlepsze jest to 偶e chodze do technikum informatycznego i du偶ooo czasu siedze przed komputerem nad zadaniami. A to podobno dziala niekorzystnie na migreny.

Udost臋pnij ten post

cze艣膰, migreny zacz臋艂y si臋 u mnie w wieku 13 lat, teraz mam 30lat. Po 20 roku 偶ycia bardzo si臋 nasili艂y, tez mia艂am ro偶ne badania pod k膮tem guza m贸zgu, neurologiczne itp. Moje w艂asne obserwacje s膮 takie: migreny bardzo cz臋sto maj膮 u mnie zwi膮zek z okresem - zawsze pojawiaj膮 si臋 przed i po - bardzo cz臋sto pojawiaj膮 si臋 np. w dniu pierwszego krwawienia ( czasem miewam je te偶 ot tak ) czytam, 偶e u wielu os贸b zaczynaj膮 si臋 oko艂o 12-13 roku 偶ycia - i jestem pewna, 偶e ma to zwi膮zek z dojrzewaniem i hormonami kiedy by艂am nastolatk膮 pomaga艂 apap, sen, ch艂odny ok艂ad na g艂owie i ciemno艣膰 w pokoju - migreny kt贸re pojawi艂y si臋 po 20stym roku 偶ycia by艂y straszne... d艂ugie z wymiotami - trwaj膮ce dwa dni - nawet 艂yk wody od razu zwraca艂am, opanowywa艂a mnie straszna senno艣膰 ale b贸l nie pozwala艂 zasypia膰 - czasami jecha艂am do szpitala po zastrzyk przeciwb贸lowy do偶ylny w wieku 24 lat pracowa艂am, potrzebowa艂am wi臋c L4 kiedy si臋 zaczyna艂o - i tak dowiedzia艂am si臋, 偶e istniej膮 leki na migren臋. Najpierw lekarka przypisa艂a mi Zomig ( 2tabletki 90z艂 - kiedy zaczyna艂y si臋 wymioty i 30z艂 -czyli 1tab. sz艂o do ubikacji to by艂a frustracja - nie do艣膰, 偶e kasa to jeszcze 艣wiadomo艣膰 偶e nic z tego - bo 偶o艂膮dek odmawia trawienia. szuka艂am ta艅szych lek贸w i trafi艂am na sumigr臋 - dla mnie okaza艂a si臋 najlepsza. Kiedy jest mi niedobrze to bior臋 sumigre ale popijam j膮 redbullem - wtedy on robi swoje i wymioty si臋 nie pojawiaj膮 a sumigra si臋 rozpuszcza i zaczyna dzia艂a膰 - opr贸cz tego 艣ciskam mocno g艂ow臋 chustk膮! TO TE呕 DZIA艁A - spr贸bujcie - przynosi ulg臋. na pewno sumigra i redbull nie s膮 cudowne dla mojej w膮troby - ale wszystkie mnie dobrze rozumiecie - kiedy b贸l g艂owy jest straszny i trwa np 2 dni... to robie to - trudno. czyta艂am, 偶e tabletki antykoncepcyjne pot臋guj膮 migreny - w艂a艣nie kiedy mia艂am najsilniejsze faktycznie bra艂am tabletki JESZCZE RAZ NAPISZ臉 - UWAZAM, 呕E TO HORMONY ODPOWIADAJ膭 ZA PRZYCZYN臉 - ale trzeba doj艣膰 do tego co ma wp艂yw na nasze hormony - a pewnie wszystko - dieta te偶. Ciekawe jest to co napisa艂 kto艣 o nabiale, bo to 偶e czekolada, 偶贸t艂y ser, orzechy, czerwone wino, pomidory s膮 winne to ka偶dy neurolog m贸wi. moje migreny czuje kiedy dziwnie mi si臋 oddycha - nie potrafi臋 tego sprecyzowa膰 ale oddech staje sie krutszy pojawia si臋 takie og贸lne napi臋cie. mam nadzieje, 偶e moje rady si臋 komu艣 przydadz膮. Straszne jest to, 偶e leki kt贸rych tak bardzo potrzebujemy s膮 na recepte! idealnie by by艂o m贸c uzyska膰 sta艂e za艣wiadczenie, 偶臋 si臋 jest migremikiem i na jego podstawie kupowa膰 np. sumiegre zawsze kiedy jej POTRZEBUJEMY pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

na migren臋 jest bardzo bobrze pi膰 herbat臋 z krwawnika i pierwiosnka minimum 2szkl dziennie , nawet w czasie gdy nie ma b贸lu ,

Udost臋pnij ten post

Witam! Jestem migrenowcem od 4 dni.. Brzmi moze i dziwne, ale tak wlasnie jest. Jestem przerazona! Zawsze bylam w miare zdrowa. Nagle.. Trach! Jakby nigdy nic - nie by艂o i jest. Przy ataku stracilam wzrok. Pojawila si臋 ciemnosc i czerwone zygzaki. Potem doszlo dretwienie reki i twarzy. Pozniej nudnosci i wreszcie niemozliwy do opisania bol glowy. Taki bol, w ktorym ma si臋 ochote roztrzaskac glowe o sciane, by miec to ju偶 za soba. Atak mial miejsce w pracy. Wczoraj zdiagnozowano u mnie migrene z aura. Czytalam o tym jak szalona. Na forach r贸wnie偶. Wypowiedzi ludzi, twierdzacych, 偶e ataki pojawiaja si臋 co pol roku. Pomyslalam: "co pol roku - przezyje, dam rade!". Zaczelam bagatelizowac cala te sprawe z migrena. Dwie godziny po wizycie u lekarza doznalam kolejnego ataku. Przerazilo mnie to kompletnie, bo przeciez mialo by膰 co pol roku! Wrocilam dzi艣 do pracy. Wyjasnilam pracodawcom co mi jest, przedstawilam opis choroby. Zrobiono wszystko by ulatwic mi powrot (za co jestem wdzieczna), ale nie przywrociolo mi to dawnej pewnosci siebie. Panicznie boje si臋 swiatla (nazywam to "zlym swiatlem"), gdyz ostatni atak odbyl si臋 po duzej dawce takowego. Caly dzien chodzilam przygarbiona, ze spuszczona glowa w dol tak, jakby oswietlenie mialo mnie zabic. Dzien uwazam za udany mimo poczatkowego zalamania, gdyz przeszedl bez ataku. Niestety przede mna kolejne dni w niepewnosci. Nie mog臋 tak zyc.. To spadlo na mnie tak nagle. Nic o tym nie wiem, nie znam swojej choroby, nie wiem co powoduje moje ataki.. Czuje si臋 zagubiona i jakby nie w pelni wartosciowa. Nie mieszkam w Polsce, wiec wszystkie wymieniane przez Was leki sa mi obce. Od lekarza dostalam jedynie leki przeciwwymiotne i paracetamol polaczony z aspiryna.. Jak radzicie sobie z ta niepewnoscia i stresem? Wszelkie wskazowki sa dla mnie bardzo cenne.. Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agaa90
ja mam to gowno juz chyba od 12 roku zycia, pamietam te ataki w szkole na lekcji kiedy mialam przepisac cos z tablicy i nic nie widzialam. U mnie najpierw pojawia sie takie dziwne uczucie po ktorym wiem ze zaraz sie zacznie-jeszcze nigdy sie nie pomylilam. Potem nastepuje calkowita dekoncentracja i te migoczace blyski z lewej strony ktore powiekszaja sie stopniowa az wkoncu zaslaniaja mi cale pole widzenia i znikaja. Pozniej oczywiscie bol glowy i to okrutny bo bola mnie nawet zeby i jest mi niedobrze ale raczej rzadko wymiotuje. Mialam te ataki czesto kiedy bylam nastolatka pozniej troche rzadziej ale teraz kiedy mam 22 lata mam to zawsze kilka razy w miesiacu i to w ciagu dnia nawet ze 3-4 razy. Wlasnie teraz kiedy to pisze mam ta cholerna migrene z aura juz jakies 40 min i slabo widze, nie wiem juz co mam robic, nawet nie chce miec prawa jazdy no bo jak z tym czyms? jestem zalamana :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fvf
wlasnie mam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 1981r
Witam. W艂a艣ciwie od nastolatka mam migreny, kilka lat przerwy i znowu wr贸ci艂y ze zwi臋kszon膮 si艂膮 czasem dzie艅 po dniu, trwaj膮 z regu艂y oko艂o 40 minut, tyle 偶e objawiaj膮 si臋 sam膮 aur膮 tzn. Zaburzenia widzenia w postaci plam w kt贸rych nic nie widz臋 (patrz膮c na czyj膮艣 twarz na pocz膮tku nie widz臋 oka, nosa, po艂owy twarzy, i post臋puje do tego stopnia 偶e nie widz臋 po艂owy twarzy albo nic od wysoko艣ci szyi....r贸偶nie), zaburzenia my艣lenia ( nie potrafi臋 skleci膰 zdania, jakakolwiek, konwersacja jest niemo偶liwa, dos艂ownie nie my艣l臋, ), zaburzenia ruchowe ( przemieszczaj膮ce si臋 dr臋twienie i brak czucia, od palc贸w d艂oni przez rami臋, usta, j臋zyk, rami臋 , drug膮 d艂o艅 w promieniu oko艂o 20,30cm, czasem nogi ale bardzo rzadko ), i absolutnie 偶adnego b贸lu g艂owy, absolutnie nic. D艂ugo pr贸bowa艂em przypisa膰 do tego z艂膮 diet臋, warunki atmosferyczne, temperatur臋 kompieli...i nic. By艂em u kilku neurolog贸w, a nawet okulisty. Dopiero ostatni neurolog zdiagnozowa艂 migren臋, dosta艂em skierowanie na tomografie kt贸ra wykaza艂a zapalenie wszystkich zatok, dosta艂em jakie艣 pigu艂ki kt贸re zapobiega艂y wch艂anianiu wapnia przez 偶y艂y co mia艂o zapobiega膰 zw臋偶aniu si臋 偶y艂. Dop贸ki bra艂em by艂o ok, przesta艂em i powr贸t do rzeczywisto艣ci... P贸藕niej pr贸bowa艂em, bilobilu, te偶 pomaga艂 ale nie dzia艂a艂 jak powinien. Zrezygnowany bo ba艂em si臋 jak kt贸ra艣 z przedm贸wczy艅 wychodzi膰 z domu, je藕dzi膰 samochodem...normalnie 偶y膰. I rozwi膮zanie przysz艂o niechc膮cy, sex, a konkretnie orgazm :) Momentalnie wszystkie objawy dos艂ownie znikn臋艂y. Hehehe 偶ona jest najlepszym lekiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cynka84
Witam, znalaz艂am si臋 na tym forum niespodziewanie, mam migreny od dawna i nawet nie zdawalam sobie z tego sprawy.. Pierwsze ataki pamietam z dzieci艅stwa- ok 10-13 lat, zwykle latem, gdy dzia艂kowcy na naszym osiedlu wypalali suche li艣cie.. Ka偶dy weekend by艂 taki sam, w ciagu dnia rower a pod wiecz贸r ogromny bol g艂owy, wymioty.. Wtedy kladlam sie spa膰 i rano ju偶 by艂o ok.. B贸le g艂owy od zawsze mia艂am uporczywe, nieraz dosta艂am od lekarza leki na recept臋 zawieraj膮ce codeine.. Nie pomaga艂y szczeg贸lnie, niekt贸re z nich tylko potegowaly bol.. Gdy pyta艂am czy to mo偶e by膰 migrena bo bol nie pozwala mi normalnie funkcjonowa膰, zawsze w odpowiedzi s艂ysza艂am ze to nie tak 艂atwo mie膰 migrene, ze pewnie jestem s艂abo odporna na bol itd.. A ja nie pokazuje b贸lu, prze偶ywam to 'po cichu'.. Mo偶e te problemy bior膮 sie stad ze mieszkam w uk i tu og贸lnie nie lubi膮 stawia膰 diagnoz... Tak czy inaczej wczoraj po raz pierwszy do艣wiadczy艂am aury.. Prosto po gor膮cej k膮pieli (zwykle bior臋 prysznic, ale obudzilam sie niewys艂ane i chcia艂am jeszcze polecie膰 chwile w wannie) usuadlam na sofie i wtedy jakby straci艂am wzrok w lewym oku.. Najpierw m膮ka bia艂a plama kt贸ra potem zaj臋艂a ca艂e oko.. To jeszcze nic, szuka艂am informacji w internecie bo chcia艂am pojecha膰 z m臋偶em i synem na wycieczk臋 i nagle zda艂am sobie spraw臋 z tego ze nie wiem co czytam! Stara艂am sie czyta膰 po literce, sk艂ada艂am te wyrazy jak pierwszoklasistka tyle ze nawet jak dany wyraz z艂o偶y艂am, dalej nie wiedzia艂am co on oznacza.. M贸j syn zawo艂a艂 ze idzie do 艂azienki, powtorzylam s艂owo '艂azienka' pod nosem ale to nie by艂o to.. Nie potrafilam sie wyslowic.. Patrzy艂am na mojego 3- latka i plakalam, nie wiedzia艂am co sie dzieje a martwilam sie ze ju偶 nigdy mnie nie zrozumie!! Nikomu tego nie 偶ycz臋.. Postanowi艂am po艂o偶y膰 sie spa膰 i wtedy zdretwiala mi prawa r臋ka, prawa strona twarzy, podbiebienie i j臋zyk.. Ba艂am sie zasn膮膰.. Jako艣 sie uda艂o po chwili i przynajmniej na troch臋 przesta艂o bole膰.. To by艂o ponad 30 godzin temu a g艂owa dalej mnie boli cho膰 zasypialam i budzilzm sie ju偶 kilka razy.. Najtrudniejsze jest to ze jestem w 3. miesi膮cu ciazy i ca艂kowicie wykluczam jakiekolwiek tabletki.. I tu moja pro艣ba: macie jakie艣 niefarmakologiczne sposoby na migreny?? Jutro zapisze sie do lekarza, ale du偶o sobie po tej wizycie nie obiecuje.. Pozdrawiam Was wszystkich i 偶ycz臋 jak najmniej atak贸w!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KrystynaK2332
Uzywaliscie preparatu o nazwie Triptagram? Bo szukalam informacji dotyczacych tego produktu i nie wiem co myslec. Moze moglibyscie cos powiedziec mi o tym leku? Jest sens go kupowac, sa dostepne jakies zamienniki? Na tej stronie jest troche informacji o Triptagram: http://www.listalekow.pl/triptagram/ - myslicie, ze to prawdziwe komentarze? Nie w smak mi sie naciac i wydac bezsensownie sianko, dlatego licze na Wasze sugestie. Dziekuje z gory za ewentualna pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Netka67
Od 2 lat mam sam膮 aur臋 bez b贸lu g艂owy, nagle pojawiaj膮 si臋 srebrne poruszaj膮ce si臋 zygzaki i 偶adnych innych objaw贸w kt贸re po 20-30 min przechodz膮. Dzi艣 si臋 przestraszy艂am bo zygzaki pojawi艂y si臋 we 艣nie i to one mnie obudzi艂y ,poza tym kiedy zamkn臋 oczy te偶 je widz臋 wi臋c nie s膮 to iluzje wzrokowe. Czy Wy te偶 macie zygzaki pomimo zamkni臋cia oczu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam ten rodzaj migreny ale nigdy nie mia艂am aury w nocy a czy zygzaki widz臋 jak zamkn臋 oczy nie wiem, sprawdz臋 przy najbli偶szej okazji, pewnie niebawem bo ostatnio wyj膮tkowo cz臋sto mam to g***o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Irenaossoa
Wsp贸艂czuj臋 migrenikom, te偶 niestety cierpi臋 na migren臋, najskuteczniejsza w walce z migren膮 jest wiedza na temat tej choroby, pytajcie lekarza, szukajcie informacji. http://www.abcmigrena.pl/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Lekarze nie wiele wiedza na temat migreny,nie umieja tez jej skutecznie wyleczyc,a migrena leczy sie bardzo fajnie

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰