Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jdyiwtegjk

niedlugo rodze co z moja umowa???

Polecane posty

Gość jdyiwtegjk

witam wszystkich chciałam zapytac czy ktos moze mi podpowiedziec, jak moge byc potraktowana w pracy w takiej sytuacji jak jestem w tej chwili. a wiec jestem w 5 miesiacu ciaży, porod to początek czerwca. W pracy jestem zatrudniona na umowe o prace od 1 kwietnie 2006 r i ta umowa zostala podpisana na rok czyli do 30 marca 2007roku. prosze mi podpowiedziec czy mozliwe jest aby nastepna moja umowa zostala przedluzona tylko do dnia porodu? czy normalnie moga mi przedłuzyc na kilka lat.

Witaj, Wszystko zależy od pracodawcy, bo wg kodeksu pracy umowa przedłuża Ci się do dnia porodu. Pracodawca może, ale NIE musi zawrzec z Tobą umowę na dłuższy okres, ale to się raczej rzadko spotyka.

umowa ulrega przedluzenia do dnia porodu. Jesli pracodawca nie bedzie chcial przedluzyc umowy (a tak jest zazwyczaj) wtedy wyplaca ci macierzynski za 1 dzien (dzien porodu) a reszte bedzie juz Ci placil bezposrednio ZUS. Poza tym pracodawca powinien wyplacici Ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop (jesli taki posiadasz). I otrzymasz swiadectwo pracy.

Wygląda na to, że jstem w tej nielicznej grupie szczęśliwców mających normalnego pracodawcę. Mój mi przedłużył umowę na czas nieokreślony, mało tego dał nieiwelką podwyżkę \"na pieluchy\" jak to powiedział.