Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda95

Jak uzywac tamponów???

Polecane posty

Gość mloda95

Mam 11 lat i trenuje pływanie we wrzesniu dostałam pierwszy okres. w tym miestącu dostałam juz trzeci i trener powiedział ze mam zacząć uzywac tamponów. Boje się to zrobic, bo kompletnie nie wiem jak, ale kocham pływanie i to jest konieczne bo mamy treningi od poniedziałku- do soboty. Boje się ze włoże nie w tą dziurkę co trzeba. I będę miała powikłania. Boje sie mamy zapytac jak to działa! I jakich tamponów dziewczyny w moim wieku mągą uzywac o ile mogą je uzuwac. Pomóżcie mi Prosze!!! :)

A co jedenastoletnie dziewczynki robią na forum dla dorosłych? Gdzie są, kochanie, Twoi rodzice?

Gość fergie007
Jesli jestes dziewica to nie powinnas ich uzywac , bo albo przerwiez błone albo beda Cie bolec .

Gość fergie007
Jesli jestes dziewica to nie powinnas ich uzywac , bo albo przerwiez błone albo beda Cie bolec .

Gość fergie007
jestes dziewicą prawda ?

Gość fergie007
jestes dziewicą prawda ?

Gość fergie007
jestes dziewicą prawda ?

Gość pływaczka
nie ma znaczenia czy jesteś dziewicą czy nie i tamponów używać mozesz. Też trenowałam kiedyś pływanie. Mozesz uzywać tamponów najlepiej na początek wybież najmniejsze i z aplikatorem, nie bój sie bo w niewłaściwą dziurkę o której myślisz nie dasz rady włożyć z reszta w ulotce wszystko jest opisane... powodzenia;)

Gość NataliaM
Spoko ja prawie od pierwszej miesiaczki uzywalam tamponow.NAjpierw zobacz tylko w lusterku jak wyglada twoja bloan dziewicza,wybacz ze to opisuje ale to wane.Blona dziewicza taka cienka blonka ktora znajduje sie ook. 1,5 cm ponizej tej malenkiej dziurki ktora sikasz, tam jest tez otwor-jest to ujscie pochwy.Pochwa to miejsce w ktorym ma sie znalezc tampon,ma ona dlugosc okolo10cm.JEsli blona dziewicza calkowicie zakrywa ujscie pochwy,czyli nie ma prawie rzadnych otowrow,to nie uzywaj tamponow,jesli jednak sa otwory,a najlepeij jesli bloney tej nie widac,bo jest szczatkowa,lub jest tylko z boku gdziesz,to wszystko dobrze i mzesz sporbowac wlozyc do pochwy tampon.ja polecam dla ciebei O.b.mini comfort Jak odpakujesz jednego z takiej folijki to ma on sznurczek wez pociagnij za niego aby sie odlaczyl od tampona,ale nie oderwal(zeby wisial) potem usiadz na kibelku tak jak do sikania, tylko rozstaw mocniej nogi, i i wypchnij pupe do przodu nie wypianj jej do tylu. Potem sproboj znalezc czystymi!palcmi ten otwor i tam wlozyc zaostorzonym koncem tampony (strona bez sznureczka) tampon popychajac go z drugij stronyi popychaj go do srodka tak dlugo az okolo polowa,moze wiecej palca wejdzie ci do srodka, za Plytko jak wlozysz to bedziesz go ciagle czula,tak jakby mial wypasc. jak bediesz go wyciagala ,to wystarczy pociagnac za sznureczek powoli,pamietaj tez o tym abys miala ta sama pozycje co do wkaladania tampona. w pierwzych dniach okresu tampon powinien latwo wchodzidc, w kolejnych mozesz miec nieco trudnosc,wiec radze ci tylko na basen zakladc tampn,potem nosic podpaski. JAk bediesz robic kupe,to tampon sma moze wyjsc ,lepeij wiec przed zalatwieniem sie wyjac i wyrzucic do smietnika owiniety w papier toaltowy tampon.nigdy nie wyrzucaj tamponow do kibelka ,ani nie rzucaj ich nie owinietych do kosza. rece zwsze dokladnie umyj przed i po zakladaniu tampona. przed zalozenienm ,jesli jestes troszke pobrudzona od krwi,to nie szkodzi,byleby to niebylo jakies ogormne ilosci,ale trodzk moze ci tylko ulatwic zakladanie tampona.JAk wytrzesz sie dokladnie do sucha to moze bolec...Pozdrawaim ,napisz czy sie udalo.

Gość Kwiatuszek 17.
błona dziewicza znajduje się o wiele dalej niz mówisz...ok 7cm a nie 1.5 ha ha ha