Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kilargo

Mam pytanie z zakresu prawa pracy.

Polecane posty

Gość kilargo

Jestem zatrudniona w firmie od marca zeszłego roku i jest to umowa na czas określony (druga umowa w tej firmie). Wygasa ona na początku czerwca. W tej chwili jestem w 4 miesiącu ciązy i nie wiem czy firma przedłuzy mi umowe. Tzn wiem, ze do dnia porodu (czyli do połowy lipca )mam zagwarantowaną pracę, ale nie wiem co dalej? Czy w związku z tym w czerwcu, czyli w dniu kiedy wygasa druga umowa dostane kolejna tym razem na czas nieokreślony? Bo przecież nie jestem w stanie przewidzieć dokładnego terminu porodu

Pracodawca musi Ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Trzecia umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony.

Twoja umowa ulega przedluzeniu do czasu porodu, a potem pracodawca nie ma obowiazku jej przedluzyc, niestety. Art.177 kodeksu pracy. Tak to jest z umowami na czas okreslony.

Gość olalala_38
poza tym może zrobić cos takiego jak aneks do umowy...i tak nie tylko 3 ale i 13 umów kolejno

Gość adrinnna
Twoja umowa zostanie w sposób "sztuczny" przedłużona do dnia porodu i tyle.

Gość kilargo
ale jak to zrobi pracodawca ? W czerwcu dostanę umowę, w której będzie napisane : "do dnia porodu" ? Bo ginekolog powiedział mi że automatycznie przedłuża mi na czas określony z tym, że zwolnic mnie i tak moga z 3 miesięcznym terminem wypowiedzenia

Gość tata kundla
powinnaś otrzymać pismo z zakładu pracy w którym stwierdza się, że na mocy przepisów takich i takich przedłużą się umowe z dnia takiego i takiego do dnia porodu

Gość kilargo
ale to i tak wszystko się rozstrzygnie dopiero w czerwcu? teraz nie mam po co chodzic do kadr, skoro umowa jeszcze jest aktualna, a teraz na pewno mi nie powiedzą, czy mi przedłużą czy nie

Gość powinni dac umowę na czas
nieokrelony moim zdaniem