Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnieszka_cliss

WIRUS HPV

Polecane posty

Gość 12345567
ja na szczescie nei mam tego problemu ,mam ich sporo sa bardzo drobniutkie ale nie bola....moze rzeczywiscie to od tej wydzileiny tak jak mi mowial ginekolog...tak czy siak do lekarza musze isc chce sie tego pozbyc..

Gość do 12345567
Ja teraz zaczełam stosować Gynalgin i do tego maść by wszystko tam wyczyścić... najgorsze jest to, że pierwsze swędzenie miałam tuż po okresie...wyleczyłam a teraz mam za sobą kolejny okres i.... własnie lekkie swędzenie ! musze iśc do lekarza...już jesem przewrażliwona na tym punkcie:(

Gość 12345567
mnie tez ginka przepisala gynalgin i masci do smarowania i cos do podmywania nadmanganian potasu...ale to nic mi nie pomoglo i swedzi ale tak od czasu do czasu zawsze po okresie....

Antybiotyk na HPV?! HPV to wirus. Antybiotyki zwalczaja bakterie. Cos tu chyba nie tak. Ktos tu pisal ze mu sie klykciny zrobily od podcierania papierem.. :O

Gość do 12345567
Kłykciny od pocierania papierem? Hmmmm...dziwne:) No niestety mnie zaraził facet

Gość 12345567
no moze rzeczywiscie to cos innego....

ale nadal nie rozumiem co bakterie maja wspolnego z klykcinami? ja tez mialam klykciny i bralam leki antywirusowe - Heviran, Zovirax.

Gość 12345567
nic nie psialam ze mam je od podcieranaia papierem..slyszalam ze moga sie tworzyc od mechanicznego tarcia naskorka,cyzli np od noszenia obcislych spodni,majtek itd...od pieszczenia nagminnego narzadow tez..://

Gość 12345567
to moze ja nie mam klykcin skoro mialam takie leki albo lekarz zle u mnei je rozpoznal i dlatego leki na mnie nei dzialalay do ggg a mas zjzuz spokoj zklykcinami ile kosztuja te leki??

Gość do 12345567
nie mam pojęcia... antybiotyk wziełam i mój partner - zalecenie lekarza.

Gość 12345567
mam uplawy a uplawy sie biora z bakterii moze stad te leki...antybakteryjne.??a klykciny swoaj droga...kto jeszcze je ma??lub mial??piszcie

Rozwijajac - te leki bralam wlasnie zeby zwalczyc wirusa, a przynajmnije obnizyc jego poziom w organizmie tak, zeby nowe klykciny sie nie tworzyly. A juz istniejacych klykcin lekarstwami nie da sie zwalczyc, trzeba po prostu je usunac np wymrazajac lub wypalajac chora tkanke, albo wyzerajac ja specjalnym plynem Od czasu leczenia czyli od 2 lat mam spokoj. Ja mialamrobione wymrazanie (150zl) + leki ok 100 Klykciny nie moga sie zrobic od noszenia obcislych spodni, podcierania. Musi byc wirus! Owszem podtarcie sie moze pomoc w rozwoju choroby, bo przez uszkodzona tkanke wirus wnika do organizmu. Ale bez wirusa klykciny nie powstana!

Gość 12345567
do ggg a jakei miaals objawy??

Gość do 12345567
gggg Słuchaj kochana powiedz mi skąd u Ciebie wzięły się kłykciny?? Jeżeli facet Ci zaraził to leczyłas też Jego? Poza tym... jeżeli sama sie wyleczyłaś to czy obecnie współżyjesz z tym facetem (o ile sie od niego zaraziłaś) i co 2 lata nic? brak problemu? No własnie cholera ja jestem przewrażliwona i już sama panikuję :)

mialam po prostu klykciny czyli takie wyrostki, wypustki, ktore sobie w grupkach wyrastaly. zdiagnozowalalm sie praktycznie sama patrzac na foty w necie, a potem ginekolog potwierdzil moje smutne przypuszczenia

Gość 12345567
a czy opprocz tych wyrostkow mialas uplawy swedzenie pieczenie itd. ja patrzac na zdjecia w necie stwierdzamz eja mam co innengo bo nie przypominaja,sa drobnuitkie koloru skory i mam uplwy i swedznie..://

Gość a ja się pytała jednego
bardzo znanego ginekologa i powiedział mi, ze tylko. Bo wirus poza organizmem człowieka nie przezyje, np. w wodzie, na ręczniku, pod wpływem detergentów, na jakiejś zimnej, plastikowej powierzchni. Powiedział mi, ze tylko od mężczyzny mogę się zarazić. Kłykciny nie są chyba własnie tym szczepem, który powoduje raka, tzn. nie ten szcezp je powoduje. I nimi się można zarazic właśnie poprzez jakieś obtarcia itd., korzystjąc z publicznych toalet itp. Ale tymi najgroźniejszymi wirusami już nie. Tylko przez kontakt z facetem. U których w sumie nie ma żadnych objawów i którzy mga być bardzo higieniczni. Wystarczy, ze spali z kimś, kto ich zaraził. Podobno na pomysł, z ewirusy moga powodowac raka szyjki macicy wpadli po tym, jak pewnien facet miał cztery żony i każda z nich umarła na raka szyjki macicy w krótkim czasie po ślubie... A wcześniej były zdrowe. To lekarzom dało do myslenia;) Teraz już wiadomo, zę na pewno 4 szczepy tych wirusów powodują raka.

Gość ginekolog_1975
kobiety, pamiętajcie, że nie tylko wy musicie się leczyć, do specjalisty powinni zgłaszać się rownież wasi partnerzy:)

Zarazil mnie facet. Cudowny pierwszy raz :| Kiedy zobaczylam u siebie objawy, juz dawno z nim nie bylam. Bylam juz za to z moim obecnym chlopakiem i na wszelki wypadek on tez bral udzial w leczeniu - bral heviran. Ale nie mial zadnych objawow wiec moze nawet nie zdazylam go zarazic. Chyba mialam jakis swiad, ale uplawow nie.

to ja zacytuję: Kłykciny kończyste są brodawkowatymi zmianami w kolorze ciała, najczęściej wywołanymi przez określone typy wirusa brodawczaka (HPV) o niskim ryzyku . Kłykciny kończyste najczęściej pojawiają się na zewnętrznych narządach płciowych lub w pobliżu odbytu u kobiet i u mężczyzn . Rzadziej kłykciny kończyste mogą pojawiać się także w pochwie lub na szyjce macicy . Kłykciny kończyste zazwyczaj nie wywołują pieczenia, swędzenia lub bólu . Wirusy HPV typu 6 i 11, które są przyczyną kłykcin kończystych, nie należą do typów wysokiego ryzyka, odpowiedzialnych za zachorowania na raka szyjki macicy.

Gość 12345567
:(( przeklete swinstwo.....

Kłykciny kończyste występują bardzo często. Szacuje się, że jedynie w Stanach Zjednoczonych w roku 2003 odnotowano ponad 260 000 nowych przypadków wystąpienia kłykcin kończystych . Około 1-2 % aktywnych seksualnie osób aktualnie choruje na kłykciny. W większości przypadków kłykciny kończyste występują u młodych osób dorosłych: u kobiet szczyt zachorowań przypada na okres między 20 a 24 rokiem życia, a u mężczyzn między 25 a 29 rokiem życia. W Polsce, w ciągu ostatnich 15 lat, liczba rozpoznanych nowych przypadków kłykcin kończystych wzrosła ponad trzykrotnie. W 2004 roku kłykciny kończyste były przyczyną 31% wizyt w przychodniach dermatologiczno-wenerologicznych. Kłykciny kończyste pojawiają się zwykle kilka tygodni lub miesięcy po kontakcie seksualnym z osobą zakażoną, ale mogą też w ogóle się nie pojawić (tzw. zakażenie utajone) .

Kłykciny rozpoznaje się najczęściej na podstawie ich charakterystycznego wyglądu . Ponieważ osoba może być zakażona więcej niż jednym typem wirusa HPV, lekarz może również wykonać u kobiety z kłykcinami kończystymi badanie cytologiczne, poszukując nieprawidłowych komórek szyjki macicy, będących skutkiem zakażenia przez inne typy HPV, zarówno wysokiego, jak i niskiego ryzyka. Istnieje możliwość, że kłykciny kończyste ustąpią samoistnie, bez leczenia. Na ogół jednak kłykciny mają tendencję do utrzymywania się lub powiększania . W zależności od rozmiaru oraz umiejscowienia istnieje kilka opcji leczenia kłykcin kończystych. Lekarz może wybrać specjalną maść lub roztwór przeznaczone do stosowania miejscowego na kłykciny. Niektóre kłykciny kończyste można usunąć poprzez zamrażanie, elektrokoagulację lub za pomocą lasera. Jeżeli kłykciny kończyste nie odpowiadają na leczenie, lekarz może zaproponować ich chirurgiczne usunięcie . Często dochodzi do nawrotu kłykcin kończystych po leczeniu. Odsetek nawrotów choroby sięga 90%. Dzieje się tak, ponieważ wirusy HPV, wywołujące kłykciny, mogą wciąż być obecne na błonach śluzowych narządów płciowych, a proces gojenia sprzyja aktywacji cyklu życiowego tego wirusa

Gość 12345567
mnie chyba dopadly:(

Gość ginekolog_1975
zgadzam się, że najczęstszym sposobem zarażenia się jest stosunek lub kontakt, ale jeśli będziecie miały kontakt z wydzieliną w krótkim czasie jak zostanie ona przez kogoś gdzieś "zostawiona" istnieje prawdopodobieństwo zarażenia>>>

Gość ginekolog_1975
uspokajam, że prawdopodobieństwo jest bardzo znikome!!

zym jest rak szyjki macicy? Rak szyjki macicy – jeden z około 200 różnych typów raka rozwija się w obrębie szyjki macicy, tej części macicy w kształcie stożka , która łączy górną część macicy (trzon macicy) z pochwą . Rak szyjki macicy rozwija się, kiedy uszkodzone komórki nabłonka zakażone wirusem HPV zaczynają się dzielić bez kontroli . Komórki te mogą się gromadzić w jednym miejscu tworząc guz. Guzy łagodne nie naciekają i z reguły są nieszkodliwe. Guzy złośliwe, jak na przykład rak, mogą naciekać okoliczne tkanki i stanowić poważne zagrożenie dla życia . Co jest przyczyną raka macicy? Za powstawanie raka szyjki macicy odpowiedzialne są niektóre typy wirusa brodawczaka ludzkiego – HPV . Wirus ten występuje powszechnie we wszystkich populacjach na całym świecie , około połowa ludzi w jakimś punkcie swojego życia ulega zakażeniu HPV . Ponad 2/3 przypadków raka szyjki macicy spowodowane jest przez typy wirusa HPV 16 i 18 . Jak często dochodzi do zachorowania na raka szyjki macicy? W skali całego świata rak szyjki macicy jest drugim, co do częstości rakiem, który dotyka kobiety i drugą, co do częstości przyczyną zgonów wśród kobiet z powodu raka . Prawie 80% przypadków raka szyjki macicy dotyczy krajów rozwijających się. Globalnie, co roku notuje się ok. 500000 nowych zachorowań , a około 300000 kobiet umiera z powodu raka szyjki macicy . Szacuje się, że na świecie liczba kobiet chorych na raka szyjki macicy sięga 1,4 miliona . W Polsce zapada na ten typ raka ponad 3 600 kobiet rocznie, z czego umiera co roku ok. 2000 – jest to jeden z najwyższych wskaźników w Europie (9,4/100 000). U kogo rozwija się rak szyjki macicy? Najczęściej rak szyjki macicy rozwija się u kobiet pomiędzy 40, a 59 rokiem życia, to jest w momencie, kiedy wiele z nich wychowuje dzieci i jest aktywnych zawodowo . Kobiety wywodzące się z niższych warstw społecznych rzadziej poddawane są testom przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy, co wpływa na wyższy wskaźnik ryzyka rozwoju raka szyjki macicy w tych grupach .

Gość 12345567
tu co jest napisane przez was nie powoduja pieczenia swedzenia itd to mozlwie ze ja ich nie mam??bo u mnie wystepuja uplawy i swedzenie...choruje ktos na te wstretne klykciny??:((

No właśnie... Jak moge się zarazić wydzieliną???? Nie siadam na publicznych toaletach, nie używam cudzych ręcdzników... Co jeszcez miałabym zrobic, zeby się zarazić, przeciez ten wirus nie żyje wiecznie, a ja chodzę ubrana na codzień. Przez ubrane mi nie przejdzie;) A w chlorowanej wodzie na basenie raczej nie przeżyje. W sumie to ja widze tylko jedno rozwiązanie- współżyć tylko z jedną osobą, która też rozwiązła nie jest, czyli nie miała żadnych kontaktów seksualnych do tej pory. Ale oczywiście tutaj dwie osoby muszą nie mieć wsześniejszych kontaktów, nie tylko jedna. albo w ogóle nie współżyć:)🖐️