Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnieszka_cliss

WIRUS HPV

Polecane posty

12345567 ginekologiem nie jestem, ale to mi wyglada bardziej na jakies zakazenie bakteryjne. a moze grzybica? na twoim miejscu poszlabym sie skonsultowac do innego ginekologa

Gość ginekolog_1975
ależ skąd, przed wspólnym wzpółżyciem należy zrobić badania, kobieta cytologia (TEST PAP) a u partnera test na obecność przeciwciał wirusa HPV, po badaniach można być pewnym i przestrzegać higieny:)

Gość 12345567
do ggg dziekuje podnioslas mnie troche na duchu....jutro sie wybieram do ginka...mam nadzieje ze to nie klykciny...

ginekologu_1975 a powiedz mi jedno, bo zawsze mnie to ciekawilo standardowe badanie cytologiczne tak wiele wykrywa? bo ja myslalam ze stwierdza po prostu obencosc jakichs nieprawidlowcyh komorek. a z twojej wypowiedzi wynika ze wykrywa tez obecnosc HPV.wiec co dokladnie wykrywa cytologia?

Gość ginekolog_1975
badanie cytologiczne wykrywa obecność wirusa HPV oraz określa pozion zaawansowania (CIN-y), następnym etapem jest najczęściej pobranie wycinka z szyjki macicy do kolejnych badań www.hpv.pl

Gość margaryna maslana
ja zostalam zarazona przez mojego chlopaka,ktory z kims tam sie przespal,o czym dowiedzialam sie dopiero od gina bo ja z nikim oprocz niego nie sexsilam....eeh,niedosyc ze mnie zdradzil to jeszcze te klykciny.to bylo prawie 3 lata temu.zarazona tkanka zostala wypalona,dostalam masc ktora musialam stosowac 3 razy dziennie.i mam spokoj od tego czasu zadnych nawrotow.pozbylam sie klykcin i chlopaka,ale mial mine jak powiedzialam mu ze ma sie isc zbadac bo zlapal syfa ktorego potem sprezentowal mi......ciekawy przypadek.

Gość ginekolog_1975
pamiętajmy jednak że cytologia określa obecność wirusa na podstawie zmian jakie on poczynił w komórkach, niezbędne są dalsze badania

Gość 12345567
ginekologu-1975 a po opisie moich zmian ktore tu podlalam czy mozliwe ze to s aklykciny??

Gość ginekolog_1975
objawy, które opisałaś mogą świadczyć o różnych dolegliwościach, niekoniecznie muszą to być kłykciny, raczej podejrzewam zwykłą drożdźycę

ginekologu - czyli cytologia nie wykryje obecnosci wirusa, dopoki nie bedzie jakichs komorek zmienionych w kierunku raka? a zeby wykryc wirusa trzebaby zrobic test na obecnosc przeciwcial?

Gość 12345567
dziekuje:)

Gość do ggggg
a masz linki na takie foty w necie?

5 miesięcy temu urodziłam dziecko i kilka dni temu, sprawdzając palcem \\\"w środku\\\" czy szyjka macicy doszła już do siebie po porodzie wyczułam taką narośl, taki jeden mały guzek na szyjce. MA ok 5 mm i jest usytuowany w pobliżu kanalu szyjki. Nie wiem czy to nadżerka (tylko, czy nadżerka może być wypukła??), czy kłykcina. Boję się, że może to być HPV. Wizytę u gina mam dopiero za tyg... Miałyście może styczność z kłykcinami na szyjce macicy? proszę o odp, bo bardzo się martwię...

Gość ginekolog_1975
zastrzegam jednak, aby moich wypowiedzi nie traktować jako diagnozy, do tego niezbędny jest kontakt osobisty oraz badania

Gość ginekolog_1975
lauro nie panikuj, najprawdopodobniej to nadżerka, ale badania sa konieczne

Gość ginekolog_1975
większość to bardzo zaawansowane stany, nieleczone...

Gość ginekolog_man
do pani ginekolog: nie powinna pani udzielać rad n tego typu forach, może to być niebezpieczne, lekarze mają spory autorytet a pani może coś zbagatelizować pozdrawiam i jako lekarz odradzam

Gość ginekolog_1975
przepraszam bardzo ale nikomu nie odradzam wizyt u specjalisty, jakby pan sie zapoznał z moimi wypowiedziamy to wręcz przeciwnie pozdrawiam również

Gość koronka_85
a gdzie można sie zaszczepić na tego wirusa i ile to kosztuje? powiedzcie

Gość ANETKA_MAŁA
nic z tego nie rozumiem, czy znacie jakieś medyczne forum poświęcone temu problemowi?

Gość ANETKA_MAŁA
przeczytałam, ale skąd mam wiedzieć że mam tego wirusa?

Gość jak nie współżyłaś to nie masz
a jak podłapałaś, to albo się objawi w postaci jakiejś choroby wenerycznej, albo w postaci raka🖐️

A poza tym, jakbyś umiała czytać...:O "Jak rozpoznać zakażenie wirusem HPV? Badanie cytologiczne (Test Pap), stosowane jako badanie przesiewowe zmian w obrębie szyjki macicy często pozwala na identyfikację zmian powodowanych przez wirusy HPV . Badanie to nie jest specyficzne dla wirusów HPV, dlatego też wynik takiego testu nie może w jednoznaczny sposób świadczyć o istnieniu lub braku zakażenia . Dla kobiet po 30 roku życia odkryto niedawno test molekularny, który pozwala na identyfikację zakażenia wirusem HPV w sposób bardziej wiarygodny i w połączeniu z wynikami cytologii jest on szczególnie użyteczny przy potwierdzaniu, czy zauważone zmiany są spowodowane zakażeniem HPV . W jaki sposób leczyć zakażenie wirusem HPV? W chwili obecnej nie ma na rynku leków anty-wirusowych do leczenia zakażenia wirusami HPV . Jest wiele sposobów leczenia objawowego zmian powodowanych przez wirusy HPV – brodawek narządów moczowo-płciowych, zmian przedrakowych i raka szyjki macicy . Należy pamiętać o tym, że zakażenie wirusami HPV często przebiega bezobjawowo , tak więc nie można w sposób całkowicie pewny stwierdzić czy dana osoba jest zdrowa . Jedyną, efektywną w 100% metodą uniknięcia zakażenia wirusem HPV jest unikanie kontaktów seksualnych z osobami zakażonymi . Kobiety powinny prosić swoich lekarzy o regularne wykonywanie cytologii (test Pap), a następnie rozmawiać o wynikach tych badań.

POza tym w pOLSCE DOPIERO U KOBIET Z GRUPY WYSOKIEGO RYZYKA ROBIą TE BADANIA NA OBECNOść HPV. I to tylko na te 4 szczepy, najbardziej złośliwe. Reszty się nie wykrywa, bo tych szczepów jest ponad 100, więc musieliby robic inny test dla każdego typu, co jest bez sensu.

Gość Martwi mnie to przyznaje
Mam takie pytanie Jesli moj chlopak ma hpv, to czy jest szansa ze mnie tym nie zarazi, mozemy miec dzieci, itd ?

Gość jeżeli on to ma to ty się JUŻ
na pewno zaraziłaś, tylko nie masz może objawów. Dzieci możecie mieć, ale radze robic cytologie co pół roku, a po przekroczeniu 35 roku życia nawet częściej, bo masz baaaardzo duże prawdopodobieństwo, że będziesz miała raka szyjki macicy.

Gość wcale nieprawda
wcale nieprawda, ja słysałam ze tym wirusem mozna się zarazić tylko w szpitalu, jak salmonella