Gość sylwiaemail Napisano Luty 15, 2007 miałam problemy z paznokciami wynikające z braków określonych pierwiastków w organizmie (rozwarstwiały się, łamały i łuszczyły). oto jak sobie poradzić: - kup pilniczek szklany i piłuj w jednym kierunku używając przy tym jak najmniejszego nacisku - łykaj żelazo i H-pantoten (czasam sam H-pantoten wystarczy, ale nie mi bo mam niską przyswajalność żelaza) - nie maluj paznokci żadnymi lakierami typu odżywka, tylko smaruj i masuj codziennie paznokcie i skórki czymś tłustym (może być maść z witaminą A+E, olejek z drogerii do panokci, a ja używam maści propolisowej) ja masuje i smaruję wieczorem, na noc i czasami w ciągu dnia jak siedzę sobie przed telewizorem - stan paznokci poprawi sie już po 6 tyg. ale na efekty trzeba czekać kilka miesięcy, bo w organizmie musi się uzupełnić brak pierwiastków, a sama płytka paznokcia musi mieć czas żeby się odżywić i odbudować jeżeli już malujecie lakierem, to pamiętać żeby po zmyciu lakieru dobrze paznokcie natłuścić MI POMOGŁO- POWODZENIA!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach