Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plotki chodza takie

czy to prawda ze w połaczeniu ...

Polecane posty

Gość plotki chodza takie

blondynki i ciemnowłosego mężczyzny moze narodzic sie rude dziecko??? no i na odwrót w przypadku blondyna i ciemnowłosej dziewczyny. takie plotki słyszałam:classic_cool:

Gość nie prawda

jeżeli w bliskiej rodzinie zdarzały się rude dzieci to jest to możliwe. Wtedy gen na rude włosy jest dziedziczony recesywnie. Wtedy kobieta jak i mężczyzna nie są rudzi, ale w puli swych genów mają gen na rude włosy. Jednak musiałby się on połączyć również z genem na rude włosy, bo jako gen recesywny będzie ustępował genom dominującym (czyli na ciemne lub blond włosy), a taka kombinacja jest już bardzo rzadka.

To nie zależy przecież tylko od genów rodziców, ale i od dalszych pokoleń... No bo niby jak z obydwoje czarnych rodziców może wyjść blond córka i dwóch rudych synów?? W mojej rodzinie tak jest i zapewniam, że nie jestem od listonosza, kominiarza czy hydraulika :P

Gość całkiem mozliwe

Mój brat jest tego dowodem. W ogóle nie jest podobny do ojca. Natomiast łudząco przypomina naszego nieżyjącego dziadka.

Gość jestem ruda
a sio🖐️

Gość to zalezy od
rodzicow, dziadkow i pradziadkow... ciemny kolor wlosow - dominujacy jasny kolor wlosow - recesywny rudosci - recesywne zalezy wiec co przekaza ci rodzice, oboje moja byc ciemnowlosi, ale beda miec allele: mama ciemny i rudosci tata ciemny i rudosci to dzieci moga byc ciemnowlose alo rude

Gość to zalezy od
rodzicow, dziadkow i pradziadkow... ciemny kolor wlosow - dominujacy jasny kolor wlosow - recesywny rudosci - recesywne zalezy wiec co przekaza ci rodzice, oboje moja byc ciemnowlosi, ale beda miec allele: mama ciemny i rudosci tata ciemny i rudosci to dzieci moga byc ciemnowlose alo rude ale gdy mama ma ciemne i ciemne tata ciemne i rudosci to dzieci wyjda ciemne, nie rude tak samo gdy mama bedzie miec ciemne i rude, a ojciec ciemne i ciemne => dziecko o ciemnych wlosach, nie rudych!

Gość Dziwne to wszystko
To może niezgodne z tematem, ale moja znajoma farbowała włosy w ciąży, i dzieciaka ma rudego... (a nikt w rodzinie taki nie jest i nie było)

Gość plotki chodza takie
hmmm a to dziwne

jesli jest przeciwienstwo w kolrach wlosow to jest wieksze prawdopodobienstwo na rude dzieci, ale geny tez maja duze znaczenie