Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika_Pń

Nystatyna a pierwsze tygodnie ciązy

Polecane posty

Gość monika_Pń

Jestem w 2 tygodniu ciązy, byłam u ginekologa i zapisał mi nystatyne dopochwowo, bo śluz jest podobno dziwny. Wczesniej przez kilka lat mialam klopoty z grzybicą. Czy nystatyna na poczatku ciązy jest groźna dla dziecka. Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Gość nie jest groźna
to lek działający miejscowo, grzybicę normalnie leczy się w ciąży globulkami dopochwowymi

Gość ksia79
Oto co znalazłam o lekach w necie: Podział antybiotyków na grupy w zależności od stopnia bezpieczeństwa - podział australijski z uzupełnieniami FDA Grupa A Leki nie wpływają na występowanie wad rozwojowych, nie działają bezpośrednio i pośrednio toksycznie na płód: Fusafungina (Bioparox) - miejscowo działający antybiotyk i lek przeciwzapalny nystatyna (miejscowo) cefaleksyna erytromycyna penicylina benzylowa G penicylina fenoksymetylowa kloksacylina ampicylina amoksycylina Grupa B: B1 - badania na zwierzętach nie wykazały, aby leki zwiększały częstość uszkodzeń płodu mikonazol pozostałe cefalosporyny spiramycyna roksytromycyna amoksycylina/klawulanian tikarcylina piperacylina aztreonam penicylina prokainowa nitrofurantoina B2 - brak badań na zwierzętach, dostępne dane nie wskazują, aby lek zwiększał częstość występowania uszkodzeń płodu amfoterycyna B pyrazynamid acyklowir B3 - badania na zwierzętach wykazały, że lek zwiększa częstość uszkodzeń płodu, znaczenie tych obserwacji u ludzi nie zostało ostatecznie wyjaśnione ketokonazol flukonazol flucytozyna azytromycyna ciprofloksacyna norfioksacyna trimetoprim tynidazol zydowudyna Grupa C: Leki poprzez swoje działanie farmakologiczne powodują szkodliwe skutki (z wyjątkiem wad rozwojowych) u ludzkiego płodu lub noworodka, które mogą być odwracalne rifampicyna kotrimoksazol klarytromycyna sulfonamidy chloramfenikol kwas fusydowy wankomycyna karbapenemy (FDA) Grupa D: Leki powodują lub podejrzewa się, że powodują wady rozwojowe lub nieodwracalne uszkodzenie płodu ludzkiego; mogą mieć również niepożądane działanie farmakologiczne o aminoglikozydy chinina chlorochina doksycyklina metronidazol (FDA) Według tego podziału nystatyna nic nie powinna zaszkodzić dzidziusiowi:) pozdrawiam