Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tępa dziewucha

matma- funkcje- zad.dom- prooosze

Polecane posty

Gość tępa dziewucha

ustal dziedzinę funkcji i oblicz miejsce zerowe: y=1/2x2(kwadrat)-9/2 nie umiem ustalić dziedziny funkcji, proszę o pomoc

Gość jesli to funkcja
kwadratowa to dziedziną są liczby rzeczywiste,ale nie jestem pewna twojego zapisu

Gość jesli to funkcja
funkcja nie ma rozwiązania! Z opisu wynika że jest to funkcja kwadratowa a dziedziną takiej funkcji zawsze jest zbiór R,żeby znaleźć miejsca zerowe trzeba rozwiązać r-nie kwadratowe,czyli za y podstawić 0 ale to już -jak piszesz-umiesz

Gość nie jestem specjalista ale
rozwiązaniem funkcji są y od -9/2 do nieskończoności...w sensie przedział jednostronnie zamknięty.... ale moge się mylić.....cholera dawno temu to było:o

Gość funkcja nie ma rozwiązania
!!! Mylą wam się nierówności kwadratowe z funkcją,jak nie jesteś pewna to zaufaj komuś kto naprawdę zna się na matmie

Gość jestem studentką finansów
Dziedzina funkcji kwadratowej to zbiór liczb rzeczywistych miejsca zerowe natomiast to: 1/2*x^2 - 9/2 = 0 ^ - ten znaczek oznacza do potęgi mnożymy obustronnie przez dwa by pozbyc się 2 w mianowniku czyli mamy: x^2 - 9= 0 możemy zauważyć iż jest to wzór skróconego mnożenia o postaci (a+b)(a-b)=a^2 - b^2 czyli rozkładając to na ten wzór (traktujemy 9 jako 3^2) (x+3)(x-3) = 0 wiemy, że aby iloczyn dwóch czynników był równy zeru to jeden lub drugi czynnik musi być równy zeru czyli: x+3=0 lub x-3=0 co daje w efekcie x=-3 i x=3 - miejsca zerowe danej funkcji

Gość adolfina
co wy pieszecie , jak funkcja może nie miec rozwiazania ? funkcja to ma wykres , a nie rozwiazanie moze nie mieć miejsc zerowych i może o to wam chodzi ale ma , bo to wykres funkcji 1/2 x2 przesunięta o 4.5 w dół

Gość jeśli to funkcja
moze źle zrozumiałaś,własnie pisałam że nie ma takiego pojęcia jak "rozwiązanie funkcji" ,nie ma czegoś takiego!

dziedzina funkcji wszystkie liczby rzeczywiste miejsca zerowe 3 i -3 wykres funkcji parabola z ramionami do gory