Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agnieszka 900

zgoda sądu na ślub

Polecane posty

Gość Agnieszka 900

Czy jest może ktos kto brał ślub jako niepełnoletni? Chciałabym dowiedziec się jak wyglądaja sprawy związane ze zgoda na slub, ile się czeka na nią i co jest potrzebne.

Gość mala18mala17
MOja kolezanka brala byla rozprawa w sadzie z udzialem rodziców :P ile ty masz lat?

Gość susanah
hej wiesz w prawie polskim jesli jest sytuacja wyjatkowa to kobiecie zezwala sie na slub w wieku 16 lat mezczyzna musi miec 18 w prawie koscielnym (w polsce) jest tak samo ale w kodeksie prawa kanonicznego slub mozliwy jest juz w wieku 14 lat u kobiety a 16 u mezczyzny tylko nie wiem jak wygladaja procedury i jakie dok sa potrzebne mozesz mi wierzyc studiuje prawo i wlasnie mam egz z prawa koscielnego i wyznaniowego :)

Gość susanah
aha i dyspensy odnosnie wieku tzn nizszego jakki jest wymagany udziela biskup ordynariusz miejsca zamieszkania

Gość Agnieszka 900
mam 17 lat. A nie wiesz ile to może potrwać?

Gość susanah
niestety nie wiem ile to trwa i jak to wyglada przykro mi ;/

Gość cjhbdabli
oczekiwanie na ślub trwa 30dni,jeżeli chodzi o zgodę sądu to trwa tyle co procedury sądowe...chciałam jeszcze dodać,że sąd udziela zgody tylko z ważnych względów-jest to zazwyczaj ciąża...

Gość Agnieszka 900
jestem w 7 tygodniu. Ślub chciałabym wziąć jakos na poczatek maja i nie wiem czy zdąze sie ze wszystkim wyrobić/.