Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wie ktoś niech pomoże

zwolnienie z pracy 2lata przed emeryturą

Polecane posty

Gość wie ktoś niech pomoże

Zacznę od początku. Moja mama pracuje w szkole na stanowisku biurowym. Starostwo chce utworzyć emzeasy czyli likwidacje wszystkich stanowisk biurowych 4szkół i stworzenie jednej komórki składającej się z kilku osób, która każda z nich będzie miała wydzielone obowiązki. Czyli z 25osób zostanie tylko 8 Mojej mamie barkuje 2lat do wcześniejszej emerytury Dlatego mam takie pytanie czy może ktoś wie, czy istenie jakiś okres ochronny? I czy starostwo będzie brało to pod uwagę?

Niech mama idzie do wójta/burmistrza/prezydenta, jak będzie chciał to bez problemu załatwi pracę. To nie jest zupełnie odpowiedź na TWoje pytanie, ale może tą drogą spróbować.

Gość lewe zwolnienia L4
Niech idzie wcześniej na L4 i ciagnie ile się da:P

Gość pom
Nie ma okresu ochronnego przed wcześniejszą emeryturą.2 lata to w tym układzie bardzo długo.Fakt,że zwolnienie lekarskie można pociągnąć 180 dni (któż w tym wieku nie ma jakichś poważniejszych dolegliwości).Potem sanatorium i 3 miesięczny zasiłek rehabilitacyjny,jeżeli Twoja mama będzie miała dobre rokowania.Do tego czasu sytuacja w szkole będzie już klarowna.Pracownikowi przebywającemu na zwolnieniu lekarskim lub zasiłku rehabilitacyjnym nie można wypowiedzieć umowy o pracę,chyba,że następuje likwidacja zakładu pracy.Warto także skontaktować się z prawnikiem związkowym (przy każdym miejskim biurze OPZZ i Solidarności).

Gość i przyjdzie biede klepać

Gość jeżeli na uokńczone
55 lat to może iść na wcześniejszą emeryturę