Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Podróżniczka

Pękanie kącików ust/tzw. zajady/

Polecane posty

Witam i prosze o pomoc Mam popekane kaciki ust, jest to bardzo bolesne, nie goi sie. Co powinnam zrobic aby sobie ulzyc, a moze ktos wie czego to jest przyczyna! Dodam ze biore antybiotyki!

sprawdz czy nie masz anemii to moze ale nie musi byc przyczyna

Gość preety
Gdy zaczynaja się pojawiać nie można im całkowicie zapobiec, ale mozna wysuszac - wtedy beda o wiele mniejsze, prawie niewidoczne. Skuteczne są zioła Bittnera - po prostu namaczasz palec i przenosisz plyn na zajad. [do kupienia w aptece] jesli wolisz prostsze rozwiazanie to zwykly spirytus wystarczy :)

sprawdzalam vit B2 i nit B12, wszysto OK, a zalaza to mam nawet ponad norme, a anemi nie mam bo hemoglobina wporzadku, nie wiedzialam ze mam to wysuszac bo to rana i buzi nie moge otworzyc bo oli i piecze, tylko krem jakos lagodzi

Gość preety
W moim przypadku kiedy wysuszalam byly mniej widoczne. nie mozesz nawilzac bo beda wieksze. staraj sie nie rozrywac rany poprzez szerokie otwieranie ust:p i raczej tez nie ślij.. ślina działa regenerująco.. wiec zajad dluzes sie utrzyma

Wiec moze sprobuj otworzyc szeroko usta i wtedy posmarowac zajad ziolami bittnera. poczujesz pieczenie, ale to swiadczy o tym, ze tak jakby zajad zostaje wypalany nic nie tracisz, mozesz sprobowac - na pewno od ziół nic Ci sie nie stanie, moze jedynie polepszyc

Gość Ewa007
kup maść clotrimazol w aptece, może Ci sprzedadzą bez recepty.

Gość anemiczka
na pękanie kącików ust dobry jest zestaw witamin B1, B2, B6, kwas foliowy (to też wit B), do smarowania maść witaminowa (ma zapobiec dalszym pęknięciom, zmiękczy skórę) trzeba wyleczyć problem od środka, bo tylko smarowanie nic nie da

przeciez clotrimazol jest bez recepty:) tez mam ostanio i wlasnie smaruje tylko roznymi masciami duperelami chbya musze kupic ta witamine;) niogdy tak dlugo nie mailam:/

Gość u mnie
pojawjaja się tego typu historie gdy np. piję herbatę z żle wypłukanej lub umytej szklanki lub posługuję się sztuccami nieprawidłowo wyczyszczonymi. Szczególnie ma to miejsce podczas wizyt w restauracjach, czy u znajomych.

Gość u mnie
pojawjaja się tego typu historie gdy np. piję herbatę z żle wypłukanej lub umytej szklanki lub posługuję się sztuccami nieprawidłowo wyczyszczonymi. Szczególnie ma to miejsce podczas wizyt w restauracjach, czy u znajomych.

Moze od tego wlasnie:) moze dlatego , ze bylam na \"wyjezdzie\"

Gość exesik
Podrożniczko! Wystarczy spytaćpani w aptece albo własnej mamy ;) Pękające kąciki ust sąwynikiem niedoboru witaminy B w organiźmie. I to sporego niedoboru. Może to byćwynikiem przyjmowania antybiotyków (bodaj coś takiego napisałaś), picia alkoholu, spożywania narkotyków i jeszcze innych rzeczy. Nieważne. trzeba ten niedobór uzupełnić, kupując witaminę B compositium. Ale nie bierzesz według zamieszczonej instrukcji jednej tabletki dziennie tylko co najmniej cztery, bo to ciężki niedobór tej witaminy. Ja właśnie mam to samo i kończę (mam nadzieję) "leczenie". Można dodatkowo posmarować maściąwitaminową (czyli działanie miejscowe) aby załagodzićból przy pękaniu, (nawilżyć, żeby tak nie pękało).Pozdrawiam :)

Gość gość
Dobrze jest posmakować kaczki ust miodem, najlepiej na noc ,pomaga