Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lukressja

Zawód nie dla kobiety

Polecane posty

Gość Lukressja

Dlaczego niektóre zawody zarezerwowane są dla facetów? Dlaczego kobiety nie mogą być pilotami samolotów, operatorami kamery?? Jest cała lista zawodów do których mamy utrudniony dostęp lub nie mamy go wcale! W takiej np. Skandynawii jest PRAWDZIWE równouprawnienie. Kobiety mają dostęp do każdego zawodu. U nas teoretycznie możemy być inżynierami dżwięku, ale w praktyce to jest prawie niemożliwe. Niedawno miałam okazję zobaczyć w cyklu Bez Cenzury na hbo film dokumentalny "Niebo nad Afganistanem" o duńskiej pilotce. W Polsce kobiety o prawdziwym równouprawnieniu mogą tylko marzyć. Buu.

Gość Annarita28
Tylko takie "prawdziwe równouprawnienie" to reakcja łańcuchowa... Zapomnij o przepuszczaniu w drzwiach i innych uprzejmościach. Miałam okazję mieszkać w Danii i wcale nie było tak różowo...

Gość wiesz ja wolalabym prawdziwe
rownouprawnienie niz przepuszczanie w drzwiach... z przepuszczania nic nie mam, nie zyje mi sie przez to latwiej ale w naszym cholernym kraju rownouprawnienie bedzie moze za 100 lat szczegolnie ze nasza kochana wladza podtrzymuje jak moze patrymonialne stosunki:/

Znam osobiście kilka kobiet - operatorów kamer. Wydaje mi się też, kobiety pilotują samoloty. Ogólnie sądzę, że Twój post jest spóźniony o jakieś 50 lat.

Gość wiesz ja wolalabym prawdziwe
monitorek...na jakim swiecie ty zyjesz? pojedz do skandynawii to zobaczysz jaka jest roznica miedzy nami a np norwegia

W jednym przypadku przyznam Ci rację: Nie słyszałem nigdy, by zatrudniono kobietę-śpiewaczkę do roli basowej. Tymczasem faceci niekiedy dostają angaż do ról sopranowych (falseciści lub, dawniej, kastraci). Skandal!

Gość przykłady zupełnie nietrafione
moim zdaniem w Polsce możesz sobie chyba być kim chcesz (no może poza męską dziwką:P) a to że są dysproporcje - np. mało jest kobiet żołnierzy - to właśnie wynika z natury - bo STATYSTYCZNIE kobiety mają gorsze predsypozycje fizyczne do bycia żołnierzem - takich które nadają się na żołnierzy jest mniej niż mężczyzn prawdziwe równouprawnienie to nie głupie parytety tylko stawianie takich samych wymagań dla wszystkich - kto jest spełnia ten może być np. żołnierzem a kto nie to nie - płeć się nie liczy - jest to kwestia formalnych przepisów ale także zachowań nieformalnych (z tym się gorzej walczy)

Lukresja wspomniała o liście zawodów niedostępnych dla kobiet, ale przykłady, które zacytowała, są nieprawdziwe. A więc o jaką listę chodzi i czy ona rzeczywiście istnieje? I czy wszyscy mamy na myśli Polskę (ja - tak)?

Gość billy joe
no coz, to samo spotyka mezczyzn, wszyscy wola opiekunke do dzieci niz opiekuna.

Lukressja Nie gadaj bzdur, w LOT pracują Panie Kapitan, jakiś czas temu w trakcie lądowania samolotu stoczyła się lekko z pasa i w zielsku wylądowała ale to już inny temat. Raczej należy zapytać, gdzie jeszcze kobiety nie pracują ? Chyba tylko w kopalniach kobiet brak na przodku i w technice za mało jest .

Gość Zuzuniaa
Film niezły, ale bywały juz w HBO lepsze. To apropos filmu. A jesli chodzi o zawody... Nie wyobrazam sbie kobiety- murarza...

Gość kobieta murarz
dlaczego niby nie??????

hehehehehe nom zartujesz sobie. ja powiem inaczej wstep nie jest utrudniony sama studiuje na meskiej uczelni i raczej spotykam sie z aprobata. prawda jest inna kobiety nie chca tego robic sa przypadki ale nie liczne. no powiedzcie mi ktora z pan wolala by byc operatorem wozka widlowego, mechanikiem, czy inne podobne gdzie malo jest kobiet wiekszosc z nas nie lubi sie capac w smarze wolimy sprzedawac w sklepach, w kwiaciarniach wiekszosc kobiet woli takie rzeczy tak samo malo jest mezczyzn wykonujacych niektore zawody jak sie mowi typowo kobiece bo wola co innego ale znajduja sie ludzie ktorzy wylamuja sie z tej reguly.

Gość Kobieta -
Powiedzcie mi. Czemu nie mogę się zatrudnić przy wyrębie lasu ? 😭

Gość Kobieta -
Marzę też by zostać operatorem koparki, ale tam same spocone prostaki pracują i często piją w pracy alkohol. Gdzie ja z nimi.. 😭

Gość Kobieta -
:O

Gość Najprawdziwsza prawda jest
taka, że kobiety nie do wszystkiego się nadają. Jeżeli wykażą się znajomością tematu i wykształcaniem w danym kierunku - otrzymają upragniona pracę ,stanowisko. Ps. To pisałam ja - kobieta:P

Gość brak równouprawnienia
widzę bardziej niż w sprawach zawodowych w sprawach społecznych, czyli: przyzwalnie mężczyznom na pewne zachowania i potępianie za to samo kobiet (np. alkohol, przygodny seks, zdrada, przeklinanie...; często słyszy się, że "on lubi wypić jak to facet" czy "ciągle myśli o seksie, jak to chłop", ale nigdy nie słyszy się takiego przyzwolenia wyrażonego w zdaniu "ona lubi wypić, jak to kobita" albo "cięgle ma w głowie seks, jak to baba"). co do pracy, to często spotyka się tylko niechęć małych przedsiębiorców do zatrudniania kobiet (ze wgl. na macierzyństwo).

Khm, trochę nie na czasie jesteś, kobiety nie tylko mogą, ale i są pilotami. Nawet wojskowymi. Zarówno śmigłowców, jak samolotów :)

Gość Wojcieszanka2
Nie przywiązywałabym tak wielkiej wagi do filmowej rzeczywistości. Tak się składa, że mam akurat HBO i widziałam ten film. I co z tego, że mało kobiet jest pilotkami? Kobiety nie mają predyspozycji do wykonywania pewnych zawodów i tyle! Nie chcę tutaj nikogo obrażać! To nie znaczy, że mamy leżeć i pachnieć, ale nie wyobrażam sobie kobiet hydraulika...

Gość nocknik
do Lukressji: widziałam ten film i zgadzam sie z toba w pelni. Skandynawki zawsze byly bardzo wyemancypowane....

Gość elpeer
I bardzo dobrze bo głowne zadania dla kobiet to rodzić dzieci, gotować, prać i sprzątać. Ci bezbożnicy wam tak w głowach poprzewracali

Gość trawa cytrynowa
Twoja kobieta poi cie sokiem z burakow (swiezo wyciskanym)??