Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ssssss.sss.s.s.s.s

jezyk angielski - mam problem z czasami

Polecane posty

Gość ssssss.sss.s.s.s.s

Chyba nigdy tego nie bede umiala... kiedy sie kogos pytamy, np. dlaczego otowrzyłeś tą książke? to mowimy jakim czasem? terazniejszym, przeszlym, czy jakim...? chodzi mi o sytuacje, ktore dzieja sie teraz albo staly sie przed chwila. np anglicy potocznie mowia 'tell me' ale cyz nie poprawniej byloby powiedziec telling me? ;) prosze o pomoc, bo nie mam pojecia jak poslugiwac sie tymi czasami...

Gość mmmmmmmmm
Nie masz zadnej ksiazki, gdzie bedziesz miala ladnie opisane wszystkie czasy? tell me - powiedz mi To jest tryb rozkazujacy, wiec uzywasz bezokolicznika Dlaczego otworzyles te ksiazke? Why did you open this book?

Gość ssssss.sss.s.s.s.s
ale to nielogiczne,,, czemu otowrzyles ta ksiazke? to sie stalo TERAZ wiedz powinno sie uzyc koncowki ing...

Gość ssssss.sss.s.s.s.s
why are you opening this book? czyz nie tak? albo w czasie przeszlym, bo to sie stalo przed chwila... ojeju :O:O:O nie wiem 😭

koncówki -ing wyetępuje tylko przy czynnościach ciągłych, wykonywanych w danym momencie(najczęściej), np czytam teraz książke otworzyłam drzwi- czynność wykonana w przeszłości, która jest skończona czyli czas prosty, przeszły

Gość no ok niech bedzie
why are you opening this book by bylo w terazniejszym jakbys sie chciala zapytac dlaczego TERAZ otwierasz ta ksiazke czasu przeslaego jak ju8z ja otwarlas co w tym trudnego?

Gość nie calkiem angielka
Why have you opened this book? Uzywasz czasu Perfect, bo wydarzenie zostalo wykonane w niedalekiej przeszlosci i jego skutek wciaz trwa (tzn, przed chwila otworzylas ksiazke i teraz masz ja przed nosem otwarta). Jesli czynnosc zostala zakonczona w przeszlosci i nie ma zwiazku z terazniejszoscia, wtedy uzyjesz czasu SIMPLE PAST: Why did you open this book?

Gość nie calkiem angielka
Czasu perfect nie ma w jezyku polskim, ale wystepuje w wielu innych jezykach. jest pomieszaniem terazniejszosci z przeszloscia. A TELL ME Anglicy mowia, bo tak sie tworzy tryb rozkazujacy, po prostu sie bierze bezokolicznik (ale bez "to", tzn nie mowisz "to tell me"), np: GO! - idz, SWIM - plyn, COME - przyjdz, WRITE - pisz, READ - czytaj itd, itp.