Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paniczka

brac czy nie brać-przerwa w trakcie pigułek anty

Polecane posty

Gość paniczka

Dziewczyny, ale namieszałam:( We wrześniu po bolosenych miesiączkach, poszłam do ginekologa i ten wykrywszy u mnie torbiel, standardowo przepisał mi pigułki anty Cilest. Oczywiscie nie obeszło sie bez plamien, ale na to byłam akurat byłam przygotowana. Niestety po trzech miesiacach nie było poprawy, plamienia nadal, zawsze przed tą 7 dniową przerwą, dodatkowo ból pdbrzusza. Przy piątym opakowaniu poszłam skontrolowac na usg tą niesczęsną torbiel. Z 5cm pomniejszyła sie do wielkosci pęcherzyka owulacyjnego. Powiedziałam ginowi o swoich dolegliwosciach, a on na to\" tak ma byc\" tak będzie\" i pzepisał mi kolejne opkowania cilestu. Wykupiłam, bo chce rozpocząc współżycie, i czuc sie zabezpieczona.Po tyg od badania pojawiły mi sie masakryczne bóle podbrzusza take jak przy jakims gigantycznym okresie. Oczywiscie poszłam znowu do lekarza, a on na to \"to napewno nie od cilestu, to cos innego, bla bla, jak pani chce to niech odstawi\":( a czułam sie coraz gorzej . 2 dni potem byłam juz u innego, usg wykazało ze torbieli juz nie ma, ze widocznie musiała peknac stąd ten ból. Kazał wziasc do konca opkowania cilest(2 tabl) poczekac na krwawienie z odstawienia, potem na normalny cykl z normalną miesiączką i zacząc przyjmowac Harmonet. No i tutaj namieszałam, powiedziałm sobie ze moze jednak spróbuje z 6 opakowaniem cilestu dalej ciągnąc antykoncepcje, po 7 dniach przerwy. Tak tez zrobiłam. Głównie miałm na uwadze to zeby byc zabezpieczona przy próbach rozpoczęcia współżycia. Teraz jestem przy 4 tabletce i czuje sie ŹLE, jakby mi ktos na żywca wyrywał jajniki:( i teraz pytanie: dac sobie spokój, nie brac juz? mozna przerwac w trakcie opkowania? czy nie narobie sobie jeszcze większego bajzlu w organizmie? boje sie bólu bo poprzednio przy 5 opkowaniu bolało mnie strasznie. wiem ze panikuje, ale pogubiłam sie w tym całkiem. help!

Gość aaaa wystraszylas mnie
sorki ze nie odpowiem na Twoje pytanie ale po przeczytaniu tego troche sie przerazilam:( tez biore cilest (ale jako antykoncepcja) i wlasnie od 2 miesiecy mam bole podbrzusza jakby przy okresie , teraz jestem przed 7 dniowa przerwa i mam takie brazowe plamienia. mozesz opisac jak one u Ciebie wygladaly? kurcze, boje sie ze tez to moge miec:(:( a narazie nie mam kasy na lekarza

lepiej nie przerywaj w trakcie opakowania bo jeszcze większego zamieszania sobie narobisz

Gość paniczka
w czasie 7 przerwy to normalne...na ulotce pisze pisze ze"wystapi niewielkie plamienie przypominające okres" , a poza tym to dopiero 2 miesiąc.

Gość co prawda
nie powinno przerywać się stosowania pigułek w trakcie opakowania, ale jeżeli źle się po nich czujesz to odstaw. Nic złego się nie stanie. Przyznam się, że stosuję Harmonet 6 lat z jedną 3 miesięczną przerwą (mój narzeczony wyjechał wtedy za granicę) i odstawiłam tabsy (1. ze wzg. finansowych 2. może i zdrowotnych też). Wrócił, a ja zaczęłam od nowa brać H. i było ok. Z tego co wiem to Harmonet ma najmniej hormonów, jest bardzo lekki. Ja miałam po nim plamienia tylko przy pierwszym opakowaniu, później było i do tej pory jest ok. Najlepiej gdybyś wybrała się do jakiegoś kompetentnego ginekologa, który powinien Tobie najlepiej doradzić (w końcu ja nie jestem lekarzem :)). Pozdrawiam i powodzenia

nie, nie , zle mnie zrozumialas:) ja biore tabletki juz 3 lata, w styczniu mialam 1 miesieczna przerwe i po niej zaczely sie male problemy. teraz jestem przy drugim opakowaniu po tej przerwie. jakos od polowy stycznia wlasnie zaczely sie te bole podbrzusza, a teraz jestem przed 7 dniowa przerwa- ostatnia tabletke mam wziasc w sobote a plamienia mam od poniedzialku. boje sie ze przez ta przerwe nabawilam sie niewiadomo czego:/ i wlasnie chcialabym wiedziec jak u Ciebie wygladaly te plamienia

Gość paniczka
Dziękuje za odp. Własnie to juz ten drugi ginekolog, przepisał mi Harmonet, to dobry learz. Sęk w tym, że ja go nie posłuchałam, i spróbowałam sie pokatowac cileste, ale chyba nie dam rady. Przyznam sie że duze znaczenie ma cena Harmonetu:/ za cilest płaciałam 17zł, a teraz leża 3 opakowania, + plus jedne nadpoczęte. brac dalej czy nie. Boje sie ze mnie znowu krew zaleje:(

Gość paniczka
do aaaa wystraszyłas : to moje pierwsze doswiadzcenia z tego typu tabletkami. plamienia wygladają poprostu jak solidny okres, ze sporymi skrzepami i nie wystepują one u mnie nie w czasie przerwy 7 dniowej, ale tydzien przed, jako taka hardcorowa zapowiedz okresu, który sie nie pojawia w czasie przerwy 7dniowej.Przynajmniej u mnie tak to wyglada no ale ja miałam torbiel, która ponoć sama "pękła"??

Gość co prawda
wiem, że harmonet jest dużo droższy :/ (moja koleżanka brała i też miała podobne problemy). Ja sądzę, że nie ma co się katować - pigułki mają oprócz zabezpieczania pomagać i poprawiać samopoczucie. Ja przerwałabym i zaczekałabym na pierwszy dzień cyklu by zacząć brać Harmonet. Ale najlepiej spytaj się lekarza...

dziekuje za odpowiedz

Gość paniczka
jeszcze raz dziękuje za odp. i wsparcie:)