Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwel

postny obiad - pomysły

Polecane posty

Gość gwel

oprócz racuchów z jabłakiem nie mam żadnego innego pomysłu, racuchy były 2 dni temu - więc raczej odpadają podpowiedzcie jakie inne fajne potrawy postne można zaserwować w domu, gdzie sa małe dzieci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybkę pangę - jest pyszna i delikatna. Naleśniki z dzemem a dla dzieci w wersji czekoladowej z bananem na przykład. Placki ziemniaczane Kluski śląskie Pierogi na słodko np. z jabłkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwel
mi ta ryba (panga) zawsze wychodzi mdła, czym ją przyprawić?? Tylko sól i pieprz? A jest super bo nie ma ości :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skrop ja trochę sokiem z cytryny. Mozesz dać też gotowej przyprawy do ryb np kamis. Potem zapanieruj w mace jajku i bułce i smaż na złoto. Lub możesz wsadzić ją do takich kieszonek z folii aluminiowej, skropić wcześniej cytryną dać trochę soli, pieprzu posypać świeżą natką z pietruszki i dać plasterek masła lub kilka kropel oliwy. Zawinąć kieszonkę i piec około 30 minut. Co do postnych potraw mogę ci dać trochę przepisów, bo ja praktycznie mięsa nie jem więc kombinuję jak mogę:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panga
jest pyszna w cieście naleśnikowym. zrób ciasto, takie jak na naleśniki (bez cukru), obtocz w nim kawałki ryby i na patelnię! mniammmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panga
wcześniej posyp rybkę gotową przyprawą do ryb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryż na mleku z musem jabłkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wstyd jak psi
hej a jak sie zmzy taka rybe poange??/ kurcze dzis normalnie obtoczylam w jajku, maka i tak 2 razy i na patelke, cala panierka mi zleciala, zostalo samo miesko rybne. dobre bylo, ale wstyd jak nie wiem co, bo robilam to u chlopaka i jego tata mial to zjesc::(( co zle zrobilam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryba powinna być osuszona i najlepiej jednak jeszcze dać bułkę. Poza tym z tymi mrożonymi rybami tak bywa. A była dobrze rozmrożona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wstyd jak psi
hmm teraz tak analizujac to chyba nie byla do konca rozmrozona, bo robilismy to "na szybkiego" i wstawilismy do mikrofali:(((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghhghh
pierogi ruskie, ryba nalesniki kluski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jagoda a ty jaka rybę lubisz? Panga jest wszędzie, tak samo jak kiedyś mintaj był najpopularniejszy. I co ważne nie jest droga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karolinamina
jest taka ryba podobna w smaku do tuńczyka nazwa chyba na literkę T.... zna ktoś? pyszna jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karolinamina
ja lubię pstrąga, dorsza(dobrze doprawionego) Grenadier trochę dziwny ale raz na jakiś czas może być, tak samo halibut dobry, makrelkę lubię a najpyszniejszy jest węgorz- niebo w gębie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tradycja nakazuje postny żurek, może być jajko sadzone z ziemniaczkami sos koperkowy z jajkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tołpyga
ta na T

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bareja
Puree ze smalcem. Nie ma smalcu, z dżemem są puree. Dobrze, niech będą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja stawiałabym na śledzika w śmietanie z jabłkiem i cebulką...mniam... albo pieczone ziemniaki z twarogiem wymieszanym ze szczypiorkiem, cebulką i rzodkiewką, też pyszne i proste albo zapiekanka ziemniaczana z jajkiem - jeśli ktoś chce przepis (prosty przepis ;) ) to moge podać..do tego sałatka z pomidorów.. mozna też zrobić kotlety z jajek albo jajka w sosie musztardowym albo makaron z warzywami co do dyskusji o rybach - też nie przepadam za pangą, fakt, nie ma ości i to jest jej plus, ale w ogóle nie czuć smaku ryby... a przeciez nie po to je sie rybę, żeby czuć jakieś bliżej nieokreślony smak ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledzik dla małych dzieci...? Właśnie z tego względu polecałabym pangę, choć fakt smak może nie każdmeu odpowiadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość metalowa kolczatka
jak się robi jajka w sosie musztardowym??:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WĘGORZyk
Jak się dowiedziałam czym się ODŻYWIA WĘGORZ - TO GO NIE JADAM!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WĘGORZyk.
Z pangi wychodzi pyszna ryba po grecku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
metalowa kolczatka - to bardzo proste, jajka gotujesz na twardo, przekrawasz na pół i polewasz sosem musztardowym, który robi się tak: rozpuszczasz dużą łyżkę masła dodajesz mąki i robisz białą zasmażkę, dolewasz szklankę zimnej wody i mieszasz aż sos zgęstnieje. później dodajesz jakieś 2 łyzki musztardy, doprawiasz do smaku solą pieprzem, jesli zbyt kwaśne, to równiez cukrem, jeśli przesadzisz z cukrem, to sokiem z cytryny. i już :) pamiętam to danie z przedszkola, pyszne było..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
placek jajowo-warzywny: na duza patelnie lejesz ciut oliwy, wrzucasz drobno pokrojone warzywa (ugotowane pozostalosci z wczesniejszego obiadu, albo mrozonka), grzejesz/smazysz, az bedzie miekkie, zalewasz rozbeltanymi jajami (ze 2 na osobe), sypiesz sol, pieprz i ulubione ziola, czekasz az jaja sie zetna na miekkawo bez mieszania. na koniec posypujesz skruszony ser typu feta albo starty zolty, czekasz az ser sie podtopi i jesz. makaron z: - oliwa, bazylia i czosnkiem - pomidorami przysmazonymi z oliwa i czosnkiem - sosem serowym - smietana podgrzana, do tego rozpuszczone sery i ziola. (dwie pierwsze wersje wymagaja jeszcze dodatku bialkowego, czyli np. tunczyk dodany na samym koncu, ryba oddzielnie przygotowana, ser, jajko).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa z serków topionych + racuszki z ryżu lub pomarancze w ciescie lub ziemniaki duszone posypane kielbaska pokr. w kostke i podsmazoną na tłuszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam - pomylilam topik to oczywiscie nie jest postny obiad :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brokuly z makaronem i serowym sosem -mrozone brokuly - jakies 40 dag. -ugotowany makaron - tyle, ile zjedza 2 osoby (ja mialam nitki pelnoziarniste) - 1/4 szklanki slodkiej tlustej smietany - 2-3 lyzki troche rozdrobnionych orzechow pistacjowych (moga byc inne) - kilka plasterkow miekkiego sera (ja mialam fontina, ma konsystencje serka topionego, ktory tez moglby byc) - spora garsc tartego parmezanu - sol, pieprz, ziola stosowne do potraw wloskich (ja mialam mieszanke przyprawowa na bazie rozmarynu i czosnku) 1. wrzucamy brokuly do rondla, dolewamy odrobine wody, wrzucamy przyprawy, przykrywamy i gotujemy, az osiagne lubiana przez nas miekkosc. 2. gdy beda juz prawie gotowe, odkrywamy garnek, odparowujemy prawie wszystka wode. 3. dolewamy smietane, dodajemy makaron, sery i gotujemy chwile, az utworzy sie jednolity sos i wszystkie skladniki beda gorace. uwazamy, zeby sie zbyt mocno nie gotowalo. polecam - danie niesamowicie proste i szybkie, nie jest dietetyczne, ale jak ktos sie nie odchudza, to najzupelniej zdrowe, bo tluszcz ze smietany jest \"zadoscuczyniony\" duza iloscia brokulow. to danie bardziej przypomina brokuly z makaronem niz na odwort - ma ich byc troche wiecej, niz makaronu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×