Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakie sa przyczyny

przyczyny nieregularnych okresow

Polecane posty

Gość jakie sa przyczyny

co do okresów to przyczyn może być wiele:zaburzenia hormonalne (np. choroby tarczycy),choroby narządów rozrodczych (np. rak, guzy), infekcje w obrębie miednicy, niektóre choroby (np. wątroby), zła dieta( odchudzanie się-znaczyn spadek masy ciała), poronienie, policystyczne jajniki, za wysoka prolaktyna....

Gość new_one
np. niedojrzałość płciowa

Gość new_one
np. stres

Gość new_one
np. długotrwała choroba

Gość znająca się
żeby uregulować - brać magnez

Gość dziewuuuuuuuuuuuuuuszka1234
ja biore tabletki anty, z mysla, zeby mi sie okres wyregulował a tu lipa- przesuwa sie zawsze i nawet jak biore tabsy to dostaje, nie wiem czy isc z tym do lekarza? Czy któras ma podobnie? Dlaczego tak sie moze dziać?

Gość dziewuuuuuuuuuuuuuuszka1234
up up

Gość jakie sa przyczyny
a jezeli one od zawsze sa nieregularne?? czym to moze byc spowodowane?

Gość jakie sa przyczyny
a z tym braniem magnezu to serio/?? to moze pomoc?? dodam tylko ze jestem strasznie nerowowa i zawsze wszytsko bardzoprzezywam nawet jakies pierdoly czy to moze miec wplyw?? mialm tez swego czasu nerwice ale juz mi to przeszlo jednak przejmowanie sie zbytnie wszytski pozostalo

Gość sa czy..
czy takie neregularne okresy moga byc pzryczyna bezplodnosci??

Gość znająca się
Tak serio z tym magnezem. tylko trzeba dobrej jakości, dobrze wchłanialny. jesli jesteś nerowowa to masz wyjaśnienie, bo stres naprawdę wpływa na cykl. Magnez reguluje i nawet wydłuża. Ale trzeba brać systemtaycznie. Acha, a na czym ta twoja nieregulatnosć polega? Co ile masz?

Gość jakie sa przyczyny
roznie co 21 co 28 co 29 35 44 przeroznie

Gość kamalka
ja mam podobne problemy z okresem, nie wszystkie tabletki mają odpowiedni skład hormonalny by wszystko uregulować, najlepiej pójść do ginekologa który ma dobre pojęcie o hormonach , bo inaczej to można se orgaizm jeszcze bardziej rozstroić

Gość jakie sa przyczyny
i odnosze wrazenie ze mi sie wydluza jakos ostatnio bo wczesniej miewalam co 3 4 tygodnie a ostatnio mam co 4.5 tygodni albo nawet i wiecej

Gość znająca się
dziewuuuuuuuuuuuuuuszka1234 Rzuc te tabsy, bo one nic nie reguluja. Jakie masz cykle? Jaka nieregularność?

Gość znająca się
Bo wiecie dziewczyny, nieregularnosć taka do 5 dni to NORMA. Ale jesli raz jest 21, a drugim 35 i tak jest czesto, to juz faktycznie cos nie tak. Spróbuj magnez, witamine B. Je sli Gin. da ci od razu tabletki,to ci nie załatwi sprawy. a tak robią ginekolodzy. trzeba byłoby zrobić sobie wykres temperatury i zobczyć co się dzieje. czy masz cykl dwufazowy, czy nie.

Gość jakie sa przyczyny
co znaczy dwufazowy?

Gość znająca się
cykl dzieli sie na dwie fazy: faza temperatur niższych (przed owulacją) i faza temeratut wyższych (po owulacji). Jesli są te fazy oznacza to, ze organizm pracuje prawidłow, jesli chodzi o gospodarke hormonalna. Dodatkowo mozna sie dowiedzieć ile trwa druga faza, to tez ważna wskazówka. Bo np. zbyt krótka moze powodowac poronienia. Druga faza, to ta z progesteronem, który odpowiedzialny jest (jego wzrost i utrzymywanie się) za podtrzymanie ciaży. Jesli cyjl jest dwufazowy, a więc był tzw. skok temperatury, oznacza to, ze była owulacja. (pierwsza wkazówka przy badaniu przyczyn nieplodnosci).

Gość new_one
a ile masz lat? tak z ciekawości? Bo jak 16, to normalne, jak 20, no to może po prostu później dojrzewasz, jak ze 23-25 to może rzeczywiście pójść popytać endokrynologa. Ten pomysł z wykresem też dobry, dużo można się dowiedzieć o swoim ciele!!

Gość jakie sa przyczyny
ja mam 23

Gość znająca się
ważny jest wiek ginekologiczny: kiedy miałaś pierwsza miesiączkę?

Gość new_one
to nie bój się iść do ginekologa, on zawsze poradzi, nie ma co się stresować! A przyczyną bezpłodności to raczej nie jest (moim zdaniem, nie jestem ekspertem, tylko kobietą :)) Tylko pamiętaj ni e daj się takiemu ginekologowi co ma tzw "ciężką łapę", bo taki zawsze schematycznie bada i nic to nie da. Najlepeij popytać koleżanki i babki w rejestracji, który jest najlepszy! I nie martw się tak! Na pewno wszystko jest ok, to kwestia stresu!!

Gość jakie sa przyczyny
jak mialm 13 a wlasciwie to niedlugo przed 14 urodzinami

Gość jakie sa przyczyny
ale kazdy sie czyms stresuje a mimo to wiele dziewczyn ma wszytsko regularnie

fgfdg nie jestem z poznania więc szukaj na zdrowie

Gość znająca się
mnie się też tak wydaje, ze u ciebie ten stres to jednak moze być główny czynnik. Organizm to nie zegarek, odczuwa wpływy z zewnatrz i na nie także tak reaguje. Może pojdziesz do róznych gin., zobaczysz co ci powiedza? Z jakiego jestes miasta?

Gość new_one
ja też stawiam na stres :) Może on bardziej oddziaływuje na Ciebie niż na innych! Nie martw się, bo to też źle! Pozdrawiam :)

okresy nieregularne od zawsze przez stres?:o chyba kpicie