Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowe kredki

Jak długo można podtrzymać laktację odciągając pokarm? WAZNE

Polecane posty

Gość kolorowe kredki

Mam taki problem i chciałabym abyście mi pomogły chciałabym odciągać pokarm i karmić malucha jak najdłużej moim mleczkiem, mam go dużo, ale dziecko nie toleruje moich piersi,proszę nie pytajcie dlaczego nie karmie bezpośrednio piersia bo i tak mi z tym ciężko. Jak długo będę mogła utrzymać w taki sposób laktacje? Czy może któras z was karmiła w ten sposób? Jak tak to jak długo?

Witam. Moja mała od urodzenia nie potrafiła ssać piersi. Odciągałam pokarm laktatorem elektrycznym kilka razy dziennie. Piłam herbatki mlekopędne. Ale mimo to pokarmu miałam coraz mniej i coraz wiecej musiałam córkę dokarmiać. Uparcie próbowałam przystawiać ją do piersi i stopniowo coraz częściej się udawało. Po ponad 2 miesiącach mała przeszła na pierś i dopiero wtedy laktacja wróciłą do normy i mogłam wykarmić małą własnym pokarmem. Nie wiem czy jest to reguła, ale u mnie brak ssania dziecka powodował stopniowy zanik pokarmu.

Gość ciocia krysia
1 góra 2 miesiące, laktacja utrzymuje sie tylko wtedy gdy maluch ssie piers w innym przypadku pokarm szybko zanika.

Gość ciocia krysia
Anik - to jest reguła!!! dziecko nie ssie - pokarm zanika

Tak mi się wydawało, bo to logiczne - organizm jest bardzo nastawiony na dziecko. To niesamowite, ale wystarczyły 2 dni i pokaru miałam tyle, że bez problemu mała się najadała. Organizm nie da się oszukać.

moja historia była podobna jak u Anik, z tym że ja nauczyłam dwumiesięczną córkę (z pomocą pediatry :) ) jak pić z piersi nie dlatego, że miałam mało mleka, bo ściągałam go wciąż za dużo, z obawy, że może zabraknąć i nakręcałam niezłą nadprodukcję, mogłabym spokojnie wykarmić bliźnięta... tylko dlatego, że byłam już umęczona ciągłym myciem laktatora :p moja znajoma ściągała i podawała córce mleko przez rok!

Gość zupa z gwoździa
Anik a tak z ciekawości to jak udało Ci się nauczyć małą ssać? ona chciała i nie potrafiła? u mnie jkest na odwrót potrafi a nie chce:( muszę ją oszukiwać i na zmiane podaje butlę i cyca

No czyli jednak można długo utrzymać sztucznie laktację :) znajomej gratuluję wytrwałości. CIekawe czy robiłam jakiś bląd, że u mnie pokarm zanikał, czy też taki mam organizm. W sumie teraz to i tak nieważne, bo moja mała pokochała pierś :)

zupa z gwoździa - moja mała źle układała języczek tzn podwijała go do góry i przy podawaniu piersi dławiła się nim :O smoczek z butelki trzeba było wciskać jej do ust palcem :O ale w sumie sama nie wiem jak udało się ją nauczyć, po prostu kilka razy dziennie, na spokojnie (bez wielkiego głodu) próbowałam ją przystawiać. Najpierw łapała pierś, ale nie ssała, potem ssała tylko chwilkę, aż w końcu załapała, że z tego można się najeść :D dlaczego twoje dziecko nie chce piersi? ile ma miesięcy?

Gość zupa z gwoździa
nie mam pojecia dlaczego.Jak miała 2 m-ce nagle się jej cos odwidziało,wczesniej ładnie piła i problem pojawił sie tak po prostu z dnia na dzień ja do cyca ona w druga strone, obojetne czy była bardzo czy mało głodna po prostu odwracała od piersi głowę , zaczęliśmy ja karmić łyzeczką le ile można, teraz ma 3 i pół miesiaca, miesiac temu zrezygnowalismy z łyzeczki na rzecz butli podaemy butlęnajpierw a za chwile cyc czasami sie uda i pośsie cyca ale nie zawsze:( Kurde dlaczego karmienie cycem jest takie trudne:(

Gość gość
moja mała przespała 2 doby po porodzie. miała słaby odruch ssania, krótki jezyk i krótkie wędzidełko ( takie na styk) do tego cofnietą żuchwę i to wszystko było powodem ze nie mogła sobie poradzić z piersią - bo tam trzeba mieć silny odruch ssący i zrobić wręćz podciśnienie by zaczeło mleko płynąć, więc mama giba sie z laktatorem recznym i elektrycznym i ściągamy pokaram, a ze w pierwszych dniach nie chciała wogóle jeść to pakowałam jak w gęś :) i butelką aventa ze smoczkiem od 3 tyg z 2 dziurkami bo z 1 nie dawała rady ale nie zadławia się , nie ulewa pokarmu, mamy rehabilitacje buźki. a zaczęło sie od tego że ma ONM ( obnizóne napięcie mięśniowe) więc od 3 tyg reh. jeszcze mięśni, ale dochodzimy do siebie chyba już . teraz ma 1,5 miesiaca przybiera na wadze prawidłowo. ja odciągam pokazrm co 3,5 - 4 godziny mam go około 100 - 150 ml z 2 piersi odciagajac około 20 minut nieważne czy ręcznym czy elektrycznym, nie wiem czy to dobry wynik ale małej starcza ( pija zwykle ok 70 - 100 ml za 1 zarazem) , szybko się meczy nie jest w stanie wypić więcej na raz. dobowo zamykamy sie w ok. 550 - 600 ml. ( raz więcej raz mniej)

Gość gość
Ja odciagalam pol roku potem chciala sama tylko cycka nienawidzi butelki :) pamietam odciagalam caly czas mialam z 7 porcji w lodowce i znowu ubylo i znowu czasem wylewalam hah odciagaj tyle czasu ile to bedzie konieczne ja nadal karmie cyckiem a corcia ma juz 17 miesiecy

Gość gość
Ja karmię tylko odciaganym mlekiem. Od poczatku odciagam laktatorem. Obecnie mała ma 8 miesięcy. Pokarm nadal mam.

Gość gość
Ohoho i jeszcze trochę. Karmiłam w ten sposób rok, mogłam spokojnie karmić dłużej bo mleka było aż nadto, tyle że już byłam tym "dojeniem" zmęczona. Sama zaczelam ograniczać sciąganie mleka, i laktacja zanikła. Drrugie dziecko karmilam w ten sposób pół roku, tez mogłabym dłużej, ale nie wyrabiałam z opieką nad dziećmi w czasie ściągania mleka, ograniczyłam i zanikło. Jak ja zazdroszczę tym mamom, które spokojnie, bez wrzasków, prężenia się i krzyków dzeicka karmiły piersią, tak normalnie, bez laktatora:)

Gość ggoosc
A czy jak sie karmi odciaganym mlekiem (o ile jest) to okres dlugo sie nie pojawia (tak jak przy karmieniu piersia) czy przychodzi miesiac po porodzie (tak jak bez karmienia piersia tylko sztucznymi)?

Gość gość
Ja odciągałam laktatorem rok czasu. Potem uznałam, że już dość i ograniczyłam. Teraz jestem w drugiej ciąży i będę robiła tak samo. Wada anatomiczna uniemożliwia dziecku chwytanie piersi, więc nie miałam innego wyjścia. Mleka było więcej niż potrzebowałam, mroziłam na później. Miesiączka wróciła po odstawieniu laktatora. Powodzenia! Da się, tylko trzeba silnej woli i cierpliwości.

Gość gość
Synka karmilam prawie rok a corcie 13 miesiecy. Cały czas laktatorem elektrycznym a nawet dwoma- na 2 piersi. Mam plaskie brodawki i dzueciom ciezko było ssac. Syna na poczatku troszkę dokarmialam mm ale corki orawie wogóle (3-4 razy). Miesiączka wrocala po ok 7-8 miesiacach po porodzie. Zmniejszalam ilosc karmien i pojawial sie okres.

Mnie pokarmu wystarczyło na 5 miesięcy. Próbowałam z dwiema konsultantkami laktacyjnymi, ale Mała nie dała się przekonać. Do dziś na widok laktatora mam dreszcze :)

Gość gość
Ja tak karmilam 10 miesiecy pozniej cora nue chciala mleka wiec odstawilam laktator .okres mialam 8bmiesiecy po porodzie.

Gość gość
Używałam laktatora kiedy mała nie chciała ssać i dokarmiałam ją własnym mlekiem z butelki. Potem zaczęłam pić lactosan i częściej ją przystawiać. Nie mówię, że było lekko ale udało się ! A to jest najważniejsze znowu karmię piersią.

Gość gość
Ja wytrzymalam 9 miesiecy z laktatorem. ale u mnie bylo karmienie mieszane-piers, butelka z odciagnietym i butelka mm -z roznych powodow.Ostatecznie z laktatorem pozegnalam sie w 9 miesiacu i od razu wrocil okres. Teraz ssie juz tylko z piersi i dokarmiam mm.

Gość 10mc
Ja podtrzymywałam laktację do 10 mc i udało się, choć czasami było bardzo ciężko:/ ale często piłam herbatki laktacyjne, prolaktan i oczywiście jadłam o wiele zdrowsze posiłki, niż przed ciążą:)

Gość gość
U mnie to dopiero szósty miesiąc karmienia piersią, też piję lactosan, głównie ze względu na jego smak i działanie. Inne jakoś mi nie smakowały. Co do karmienia, to sama mam dylemat ile karmić. Znam mamy, które karmią i trzyletnie dzieci ale to dla mnie stanowczo za długo.

Gość Sara

Powiem tak, odkąd piję lactosan mam pokarmu pod dostatkiem. Czasami, kiedy maluch śpi a mi pokarm dosłownie wypływa ściągam nadmiar laktatorem i zamrażam. Chciałabym karmić przez rok czasu więc odpowiednia ilość jest naprawdę ważna.