Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irena69

HALLO EX-ZONY!!!Czy ALIMENTY od exmeza sa OPODATKOWANE?

Polecane posty

Gość irena69

Czy ktoras z was dostaje od meza ( zatwierdzone sadownie ) alimenty? Bo ja dostaje od 7 lat . Wtedy nie nalezalo rozliczac sie z tego . Powiedzano mi , ze exmaz placi juz podatek za to. Teraz okazalo sie , ze ponoc musze te wszystkie lata nadplacici , bo nie sa opodatkowane! Cz to jest prawda czy tylko pogloski? Czytalam ostatnio w gazecie , pani Teresy Grandys-finanse--odpowiedziala na zadane pytanie : ~ONA38_1: Czy alimenty które otrzymuję od męża po rozwodzie sa opodatkowane? T_Grandys: Tak, sa opodatkowane No wiec jak to naprawde jest? Czy wy musicie tez sie w Urzedzie Skarbowym rozliczac? Ile doplacacie rocznie ?

Gość ilaalss
Irena jak mozesz zerować na męzu skoro masz rozwód weź sie do roboty a nie oczekuj od niego pieniedzy jakiegos anioła chyba miałaś za meza

Gość ilaalss
kurde ależ egoistka i obibok z ciebie żeby brac od niego peiniadze tak najłatwiej nic nie robic a mąż choc nie jest jzu mezem niech płaci

Gość irena69
illals--ja mam 70 lat wiec nikt mnie juz nie przyjmnie do pracy , po za tym po zawale i oparacji na raka-wiec nie mow mi tu o tym , ze mam isc do pracy, bo ja ledwie umi dojsc do sklepu po chleb . jesli nie umiesz odpowiedziec na moje pytanie , to po co zabierasz tu glos. nic mezowi nie zabralam, sad sam przyznal -bo maz zarabia tak duzo , ze jak mu wezma te pare groszy na moj chleb to go to nie zbawi , a mi zycie uratuje. pracowalam cale zycie na dzieci i niego wiec to chyba tez sie liczy! Sto procent napisal to facet-bo kobieta umie docenic prace drugiej.

Gość nikt mi nie
pomoze???

Nie płaci się podatku ,bo wtedy byłoby to podwójne opodatkowanie.To twój były już zapłacił podatek od dochodów i wszystkie jego składniki.Pozdrawiam

w tym kraju podwjne opodatkowania to nic nadzwyczajnego. a podatki od darowizn, oszczednosci, spadkow - to niby nie podwojne opodatkowanie? nie wiem, jak jest z tymi alimentami, ale wcale bym sie nie zdziwila, jakby ten podatek jednak byl.

Czy alimenty od współmałżonka są opodatkowane Tak Tego rodzaju alimenty podlegają opodatkowaniu. W myśl art. 20 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176, z późn. zm.; dalej ustawa o PIT) za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy o PIT, uważa się w szczególności: kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych; zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego; alimenty, z wyjątkiem alimentów na rzecz dzieci; stypendia, dotacje (subwencje) inne niż wymienione w art. 14 ustawy o PIT; dopłaty; nagrody i inne nieodpłatne świadczenia nienależące do przychodów określonych w art. 12-14 i 17 ustawy o PIT; przychody nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach. Wobec tego alimenty, które zostały przyznane w wyniku postępowania przed sądem powszechnym od współmałżonka, opodatkowane są podatkiem dochodowym od osób fizycznych. W tym przypadku nie ma znaczenia fakt, czy małżonkowie są rozwiedzeni lub w separacji. Kwotę otrzymanych alimentów należy wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym jako przychód z innych źródeł. Nie istnieje obowiązek zapłaty zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych z tytułu otrzymania alimentów od małżonka w ciągu roku kalendarzowego.

Gość irena 69
do ostaniej wypowiedzi: czyli nie musze placic zadnego podatku tylko sie rozliczyc z dochodu w Urzedzie skarbowym? ale jak ja nie place tego podatku to skad mam wiedziec ile to jest? ja dostaje na czysto netto? Do tej pory nie rozliczalam sie z urzedem skarbowym, bo tak bylo zasadzone. skad sa te informacje? chce byc pewna jak pojde do urzedu Skarbowego , ze nie musze placic-czyli chce sie powolac na jakies pewne zrodlo i paragrafy. dziekuje wszystkim przychylnym

Gość płaci się podatek wtedy
gdy alimenty na współmałżonka są zasadzone w kwocie wyższej niż 700 zł,na pewno

Gość irena79
to znaczy , ze jak ja dostaje 800 zl to musz eodprowadzic podatek za te 7 lat od tego 100 zl to czyli 100 x7 lat =700 zl i z tego 19 %??? nic nie rozumie??? dlaczego mnie o tym nikt nie poinformowal z ZUS-u lub urzedu skarbowego? nie uwazacie ze to smieszne? to w koncu ile musze odprowadzic ?

Tak jak wcześniej napisałam musisz złożyć PIT 51 wykazujesz w nim inne źródła dochodu. Ktoś kto pisał wyżej, że wykazujesz kwotę wyższą niż 700zł. pisze bzdury i tym się nie sugeruj. Musisz wykazać całą wysokość alimentów. Proponuję abyś skontaktowała się z Urzędem Skarbowym i tam otrzymasz wiążące informacje. Nie piszesz nic czy masz inne źródła utrzymania. Acha za nierozliczony podatek nawet od alimentów trzeba będzie zapłacić ustawowe odsetki. Na pocieszenie dodam, że od 1 stycznia tego roku ta ustawa już nie obowiązuje i alimenty na rzecz współmałżonka nie będą opodatkowane. Przy obliczaniu podatku od alimentów niestety nie można odliczyć kwoty wolnej od podatku. Mam nadzieję, że cokolwiek ci pomogłam. Jednak radzę skontaktować się z doradcą podatkowym licencjonowanym, bo na forum jak widzisz otrzymujesz sprzeczne informacje. Pozdrawiam

Gość irena69
zagubiona-o jej dziekuje ci za cenne informacje! ja zrozumilam z twojej wczesniejszej wypowiedzi , ze maz juz odprowadza od tego podatek i ja nie musze. A tu okazuje sie , ze musze? nic juz nie rozumie. od kiedy wyszla ta ustawa, bo wtedy w sadzie powiedzieli mi , ze nie musze sie rozliczac? Czy to znaczy ze jak zarabialam tz. dostawalam 800 zl alimentow przzez 7 lat , to musze teraz 7 x 800 zl od 5600 oprowadzic 19 % podatku? o boze skad ja to wezme? nie otrzymuje innych dochodow-to jest jedyne zrodlo urzymania. dlaczego pit 51-inne zrodla dochodu? Ja mam tylko te jedyne! zagubiona-przepraszam , ze ci zawracam glowe , ale widze ze musisz sie znac-czy robisz w tym zawodzie?

Niestety ta ustawa jest tak kontrowersyjna, ale cóż wiele takich jest w tym kraju. Istnieje tu podwójne opodatkowanie, co nie jest zgodne z konstytucją. Dlatego zmieniono tą ustawę w tym roku. Niestety dobrze wyliczyłaś + odsetki. Moja rada...siedź cicho. Urząd Skarbowy się nie dopatrzył to i się może nie dopatrzy. Wybór jednak należy do ciebie. Ten rodzaj dochodu...czyli inne dochody wykazuje się w picie, który podałam. Jest to rodzaj załącznika.

Najlepiej idź do adwokata za poradę zapłacisz od 30 do 50 zł w zależności gdzie mieszkasz i ile biorą i się wszystkiego dowiesz . a jak chcesz to się na razie wstrzymaj, mam koleżankę , która jest adwokatem to mi powie tylko to potrwa do drugiej połowy przyszłego tygodnia.

Czy ty te alimenty dostajesz raz w roku...800zł? Czy co miesiąc? Bo jesli co miesiąc to 800x12x7 lat i od tego 19% + odsetki ustawowe. Dziennik ustaw z 2000r. nr. 14 poz. 176 W związku z tym radzę jak wyżej.

Gość irena69
zagubiona-o jej masz racje razy 12 . o jej to nawet mi nie mow -jak ja mialabym to nadplacic?! Dobrze , ze nie przeczytalam tego wczoraj , bo bym cala noc miala z glowy-ze spaniem. mloda emerytka-dziekuje ci takze za rady. bylabym bardzo wdzieczna gdyby tu w przyszlym tygodniu zagladnela -jakbys cos wiedziala od tej znajomej. kobietki jestescie wspaniale. dzieki za rady. tez juz myslalam zeby sie nie zglaszac -skoro tyle lat o mnie zapomnieli. ale nie chcialabym na stare lata isc do wiezienia-bo splacic nie bylabym w stanie. PO oplacie czynszu , i zakupie potrzebnym mi lekarstw ledwie starcza na zywnosc-i to uboga. pozdraawiam

Myślalam troche o twojej sytuacji i mam pytanie. Czy wykazujesz jakiekolwiek dochody w U S Jesli nie to faktycznie siedz cicho, bo do zaplacenia masz bajonska sume. Co prawda nieznajomość prawa szkodzi, ale skoro tylko z tego sie utrzymujesz i faktycznie jestes w takim wieku jaki podalas, to mysle, ze wiezienie ci nie grozi. Zachecam jednak do porady prawnej. Trzymam kciuki. Pozdrawiam

Gość irena69
zagubiona-nie nie mam innych dochodow wiec sie nie rpzliczalam w urzedzie. oj sama zaczynam sie bac. Porady prawnej--tez o tymmyslalam, tylko boje sie z eto duzo kosztuje lub tze , ze mnie prawnik bedzie chcial naciagnac -jak to w dzisiejszych czasach bywa--i wmowi , ze musze sie odwolac czy cos w tym stylu czyli bedzie rzadal jesze wiecej za dodatkowe pisma i uslugi.

Przy ośrodkach Opieki Społecznej działają prawnicy, którzy udzielają porad darmowych i pomagają w takich sytuacjach. Nie masz nic do stracenia, a wszystko do zyskania, więc skontaktuj się z takim ośrodkiem. Pozdrawiam

Gość irena69
o jej nigdy z tego nie korzystalam-wiec nie wiedzialam-dzieki serdeczne. jedyny raz co mialam cos z prawnikiem , to przy rozwodzie i to na tyle-z jednej strony na szczescie. za raz popatrze gdzie w mojej miejscowosci taki osrodek pomocy sie znajduje. dziekuje

Wiem, że do grudnia 2006 r. były zwolnione z podatku dochodowego alimenty na rzecz dzieci. Od stycznia tego roku zwolnione sa rowniez z podatku alimenty zasadzone na rzecz innych osób, ale do wysokosci nie przekraczajacej 700 zl miesięcznie. Podstawa prawna Dz.U. z 200 r., nr 14, poz.176 ze zm. PS Jeżeli musisz zaplacic zaległy podatek, to nie warto moim zdaniem liczyc na to, że urzad skarbowy przegapi ta sprawę, bo odsetki rosną. Może wystap o zapłate w ratach, ze względu na niskie twoje dochody.

Gość irena 69
mila-dziekuje za informacje. Tak tez troche sie boje , ze urzad sie pewniego dnia zamelduje -a wtedy to chyba juz po mnie. Pojde w przyszlym tyg. do tego MOPR-i popytam o bezplatnego doradce. Bo inaczej do konca zyca bede spac nie spokojnie. Wazne , ze od przyszlego roku bede musiala placic tylko za to co przekracza 700 zl. Pozdrawiam Kazde wiadomosci od was sa dla mnie bardzo cenne-i bardzo wam za to dziekuje

Gość irena69
no wiec wczoraj bylam w urzedzie pomocy spolecznej. zrobilam na 17ta termin u radcy prawnego-bezplatnego-u nas w kosciele jest raz w tyg. Ten mie pocieszyl , ze nie jest tak zle i jak to bede placic tylko czesc i ze mozna sie odwolac itd. itd.Ze jak zobaczyl moje niskie zarobki to stwierdzil , ze i tak duzo ze mnie nie wyciagna , a jak to na raty itd. Dal nr. telefonu do innego radcy ktory sie tymi odwolaniami zajmuje. Zrobilam termin na przyszly tydzien. dziewczyny dziekuje wam jeszcze raz za wasze cenne rady. Napisze jak bede cos wiecej wiedziec.

Witam cie serdecznie i bardzo sie ciesze, ze to tak groznie nie wyglada. Koniecznie daj znac jak sprawy sie potoczyly. Ja ze swojej strony zycze ci, by wszystko poszlo po twojej mysli. Pozdrawiam

Gość irena69
zagubiona-dziekuje ci serdecznie za slowa otuchy. Tak jak tylko bede cos wiecej wiedziec to dam znac-w przyszlym tyg. mam ten termin. pozdrawiam