Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justaaaaaaaaaaa

czy to moze byc zatrucie ciązowe???? pomożcie!!!!!!!

Polecane posty

Gość justaaaaaaaaaaa

jestem w 33 t.c ostatnio jestem bardzo opuchnieta na buzi i ostatnimi czasy tyje kilogram na tydzien co mnie przerazilo do tej pory przytylam juz 14 kilo. co prawda nie zauwazylam jakis szczegolnych obrzekow na nogach ale czesto mam tak ze moje nogi robią sie bardzo ciezkie i nie mam sily isc, czesto tez mi "mrowki " chodzą po stopie, wizyte u lekarza mam dopiero 13 marca moze mamy ktory przeszly tą chorobe napiszą mi jakie mialy obiawy i jakie badania trzeba zrobic na wykrycie tej choroby no i jeszcze jakie jest zagrozenie dla dziecka , z gory dziekuje

Ja tez uważam ,ze koniecznie powinnas pójść do lekarza, chociaż moim zdaniem nie jest to zatrucie ciążowe , zmierz sobie ciśnienie i kontroluj je cały czas!!!Wysokie cisnienie i pojawienie się białka w moczu to jest oznaka zatrucia ciążowego!!!!

Na moje oko, to tobie sie woda w organizmie gromadzi- prawdopodobnie bedziesz musiala przejsc na diete ryzowa. Ale lekarzem nie jestem, wiec lepiej sie poradzic specjalisty.

Gość justaaaaaaaaaaaaa
a wiecie moze jakie badania trzeba zrobic zeby wykryc te chorobe????? zadzwonilabym do lekarza ale facet caly tydzien od rana do nocy pracuje wiec nie chce wydzwaniac do niego w sobote.

To znalazlam na temat zatrucia ciazowego w necie: Gestoza (zatrucie ciążowe) Gestoza (EPH-gestoza, zatrucie ciążowe) to występujący w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu), głównie u pierwiastek, zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Gestoza stanowi realne zagrożenie życia matki i dziecka. Przyczyny gestozy nie są do końca wyjaśnione. Zatrucie ciążowe przebiega w dwóch etapach: 1. Stan przedrzucawkowy - oznacza rozwój nadciśnienia tętniczego z białkomoczem, obrzękami lub tylko ostatnimi dwoma objawami. Objawy: Nadciśnienie tętnicze: W przypadku kobiet w ciąży niebezpieczne jest ciśnienie od 140/90 mmHg wzwyż. Powinno to być potwierdzone dwoma niezależnymi pomiarami w 6-godzinnym lub dłuższym odstępie. Ponadto o niebezpieczeństwie gestozy może świadczyć zwiększenie się ciśnienia względem dotychczasowej systematycznej obserwacji (niezbędnej u każdej ciężarnej) skurczowego o 30 mmHg lub rozkurczowego o 15 mmHg. O zagrożeniu dla dziecka i matki może świadczyć również szybkość narastania ciśnienia tętniczego. Białkomocz (zbyt duża obecność białka w moczu) - pojawia się dość póˇno: Niebezpieczny poziom to powyżej 0,5 g/l białka w moczu. Bardziej dokładną ocenę daje obliczenie ilości białka wydalonego z moczem, np. w ciągu doby. O gestozie może świadczyć ilość powyżej 0,3 g wydalonego białka w ciągu doby. Obrzęki - pojawiają dość wcześnie: U kobiet ciężarnych tzw. puchnięcie nóg nie jest patologią, jeśli ustępuje po nocnym wypoczynku. Niepokojące są obrzęki uogólnione, są obecne rano, po przespanej nocy i oprócz kończyn dolnych obejmują kończyny górne, twarz, brzuch. Istnieje duża zależność między przyrostem masy ciała i powstawaniem obrzęków. Dlatego ważne jest regularne śledzenie masy ciała w czasie ciąży. Generalnie przyrost masy ciała nie powinien przekraczać pół kilograma w ciągu tygodnia, a w ostatnich tygodniach ciąży masa ciała nie powinna się zwiększać 2. Rzucawka - zespół objawów stanu przedrzucawkowego połączony z napadami drgawek Objawy świadczące o zbliżającej się rzucawce: silne bóle głowy, zawroty głowy, ogólny niepokój, zaburzenia świadomości zaburzenia widzenia: mroczki przed oczyma, upośledzenie widzenia, widzenie za mgłą, podwójne widzenie objawy ze strony żołądka: nudności, bóle żołądka, wymioty Zapobieganie: Systematyczne prowadzenie pomiarów ciśnienia tętniczego, masy ciała i okresowe badania moczu (u każdej kobiety w ciąży w ramach systematycznej opieki ciężarnych sprawowanej przez odpowiednio przygotowany personel służby zdrowia. Przestrzeganie zaleceń dotyczących właściwego odżywiania się pod względem składu pożywienia i jego wartości energetycznej. Przestrzeganie zasad dotyczących warunków pracy zawodowej i domowej, właściwego trybu życia i koniecznego wypoczynku. Jeśli zaniepokoją cię któreś z wyżej wymienionych objawów, jak najszybciej zgłoś się do swojego lekarza!

Gość justaaaaaaaaaaaaaa
juz to czytalam ale dzieki za zainteresowanie sie moim problemem:) bardziej zalezy na wypowiedziach mam ktore przeszly tą chorobe bo wiadomo ze u kazdej kobiety ta choroba moze sie inaczej obiawiac, wiec chcialabym zgromadzic jak najwiecej informacji , no i napiszcie mi jakie mam sobie badania zrobic :)

Gość justaaaaaaaaaaaaaa
czy samo badanie moczu wystarczy?

Wg tego artykulu powinnas sobie zrobic badanie moczu- na obecnosc bialka.

Gość justaaaaaaaaaaaaaa
podnosze

Gość upupupupupupupupu

hej justa ja mialam podejzenie o gestoze,moja gin.stwierdzila ze spuchlam i mialam wysokie cisnienie.kazala mi isc OD RAZU do szpitala na obserwacje,bylam 2 dni w szpitalu gdzie badali mi mocz na stwierdzenia bialka w moczu.na szczescie okazalo sie ze to nadwrazliwosc mojej gin.:) ale musisz od razu skonsultowac sie z lekarzem i nie patrza na to ze dzis sobota to jest bardzo wazna sprawa!!!! moze byc nie zaciekawie jak sie okaze ze to gestoza i niezareagowalas! lepiej o jeden raz za duzo jak za malo!!!!zglosic sie do lekarza! mnie moja gin.powiedziala ze nie ma zartow! a jesli tylko zebrala ci sie woda to pij herbate pokrzywowa,duzo ryzu i nogi do gory.:) powodzenia!!

Gość są tu mamy ktore mialy to
zatrucie???????

Gość upupupupupupupupu