Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciaza od razu po cc

czy macica moze sie rozerwac??????????????znacie takie przypadki?

Polecane posty

Gość ciaza od razu po cc

cos sie stanie jak kobieta zaraz po porodzie wykonanym przez cesarskie ciecie zajdzie w ciąże bo np. antykoncepcja zawiodla? wszedzie trąbią ze trzeba odczekac rok lub dwa zeby rana sie zagoila, ale co sie dzieje w przypadku kiedy od razu zajdzie sie w ciąze ??????????

tu nie cvhodzi o macice a o rane po cesarce.ale ja dokladnie nie wiem.spytaj lekarza.

Gość podnoszeeee

Gość upupupupupupupu

może - ale tylko w przypadku gdy cięcie było wykonane metodą tradycyjną - czyli wzdłuż brzucha. Jeśli jest w poprzek to nic się nie stanie. Na dole brzucha macica nie ulega tak wielkiemu rozciągnięciu jak na wysokości pępka. Z tego co wiem, to przy pionowej bliznie największe zagrożenie jest podczas skurczów porodowych. Odnośnie drugiej części pytania - czy znam takie przypadki - nie. Te informacje co mam to wiedza wyczytana z książek.

A ja czytałam w jakiejś gazetce (chyba \"M jak Mama\") że istnieje takie ryzyko jeśli po cesarce za szybko zajdzie się w kolejną ciążę ... O ile dobrze zrozumiałam to nie ma znaczenia w jaki sposób było wykonane nacięcie ...po prostu macica też jest przecinana i rana musi się dobrze zagoić przed następną ciążą bo może nie wytrzymać potem ciężaru dziecka. Ale osobiście nie słyszałam o przypadku rozerwania się macicy ... najlepiej będzie jak porozmawiasz o tym z lekarzem.

Gość Slonko1335
Moja siostra urodziła jednego syna przez cc w styczniu drugiego w grudniu tego samego roku, oczywiście również przez cc. Było to 25 lat temu, obie ciąże bezproblemowe, w pierwszej do dnia porodu pracowała w sklepie. Obie cc pod narkozą, oba cięcia tak jak to w tamtych czasach bywało wzdłuż a nie w poprzek. Więc widać można...

Gość może dojśc
do pęknięcia macicy w bliźnie pooperacyjnej podczas skurczów.

Ja zaszłam w ciążę ponad dwa lata po pierwszej cc. Mimo to miałam 4 tygodnie przed termine porodu zrobione drugie cc, ponieważ lekarze obawiali się pęknięcia blizny po pierwszej operacji. Podczas porodu usłyszałam jak lekarze rozmawiali, że w ostatnim momencie mnie pokroili, bo rana juz prawie pękła. Dlatego ciąze po cc są zawsze uważniej obserwowane przez lekarzy.