Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewulkaa.

FOTO WAŻNE naciąganie młodych par

Polecane posty

Gość Ewulkaa.

Poszukując w internecie fotografa przy okazji zajrzałam na Różowe Forum Ślubne. Prawie, że już jesteśmy zdecydowani po wstępnej rozmowie na podpisanie umowy z wybraną przez nas firmą, ale po tym tekście zaczęłam się zastanawiać. Jak oglądaliśmy super zdjęcia plenerowe to cały czas coś mi tam chodziło po głowie czy aby na zdjęciach są młode pary. Zdjęcia po prostu marzenie, ale czy w zasadzie realne do wykonania?. Jeszcze po powrocie do domu rozmawialiśmy na ten temat. Jednak postanowiliśmy zaryzykować. Pod spodem zamieszczam link i skopiowany tekst zamieszczony na Rózgowym Forum Ślubnym http://users.nethit.pl/forum/forum/wesele/ Temat- Fotografia-OSZUŚCI Szukając fotografa na swój ślub, uważajcie na niezbyt uczciwe praktyki niektórych firm robiących zdjęcia. Chcąc skorzystać z usług firmy fotograficznej nigdy nie jesteśmy pewni, kto będzie nam robił zdjęcia lub kręcił film video. Firma zatrudnia najczęściej kilku fotografów etatowych a w okresie ślubnym współpracuje z fotografami na umowę zlecenie. Dochodzi nawet do tego, że jeden fotograf pracuje dla kilku konkurujących ze sobą firm. Oglądając portfolio składające się z kilku albumów ze zdjęciami ślubnymi nigdy nie wiemy, kto jest tak naprawdę ich autorem. To, jakie będą zdjęcia, wcale nie zależy od firmy a od osoby je wykonującej. Pracownicy etatowi mogą w pewnym sensie utrzymywać podobny styl wykonywanych zdjęć, ale całkowicie inaczej to wygląda, gdy zdjęcia wykonuje pracownik zatrudniony na umowę zlecenie. Kolejna nieuczciwa praktyką to zatrudnianie do tworzenia portfolio fotomodelek, fotomodeli czy też znajomych osób, którym można poświęcić sporo czasu na wykonanie takich zdjęć. Takich fałszywych stron naprawdę jest aktualnie wiele. Praktykują to w zasadzie najbardziej widoczne firmy w internecie. Aby tego wszystkiego uniknąć najlepiej szukać fotografa z polecenia lub topografów samodzielnie się ogłaszających. Jeśli jednak chcemy skorzystać z usług firmy to w umowie musi być wpisane imię i nazwisko fotografa, którego zdjęcia oglądaliśmy w postaci portfolio. Jeśli wykonane zdjęcia będą znacznie odbiegały stylem od zdjęć pokazywanych jako portfolio, możemy w stosunku do wykonawcy, czyli firmy, wysunąć odpowiednie roszczenia. Usługodawcy przyjęli zasadę, aby złapać klienta a potem "jakoś tam będzie". Para młoda widząc swoje zdjęcia najczęściej zapomina jak wyglądały zdjęcia w postaci portfolio oglądane podczas zawieranie z firmą umowy.

Gość a.j.
oho... no... nie pomyślałabym o czymś takim, dzięki za radę i wklejony tekst!

Gość ona.
Dzięki za ostrzeżenie. Szukając fotografa i videowca nawet nie pomyślałam o możliwościach takich manipulacji przyszłymi młodymi parami. Jednak przeglądając internet sporo stron wydawało mi się mocno podejrzanych. No cóż małżeństwo jest to w pewnym sensie ryzykiem i tak samo jest z obsługą i organizacją ślubu. Ostrzeżenie jest jak najbardziej logiczne.

Gość 07czerwiec
Jak poznać czy pokazywane zdjęcia są oryginalnymi zdjęciami młodych par? Ja się nie znam na zdjęciach tak że chyba nie poznam tych podstawianych zdjęć

Gość zawiedziona.....
Poznasz to wcale nie jest problem. W PKiN są targi ślubne. Kilkunastu fotografów miało zdjęcia preporowane. Oglądałam zdjęcia takiego jednego gacka który miał prześliczne zdjęcia a potem zobaczyłam modelkę z jego zdjęć która prezentowała suknie ślubne. Akurat pech, że ta modelka była na zdjęciach u dwóch fotografów którzy pomimo, że osobno się wystawiali byli jedną firmą. Ochyda.....