Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wawiak-krakowiak

Stolica kulturalna polski

Polecane posty

Gość Julaaaaaaaa
NIE ILOŚĆ A JAKOŚĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość do korena
pytałes o porównanie ilości turystów w wawie i krakowie ktos juz napisał że wawę odwiedza rocznie 6 mln osób a kraków prawie 8 mln osób. Wymieniłes Warszawskie zabytki: Starówka , Zamek, kolumna i syrenka A co z Wilanowem, co z Łazienkami, Ogrodem saskim, Grobem Nieznanego Rzołnieża, Teatrem wielkim, Pałacem kultury ( odwiedza go rocznie 1,2 mln osób) Aleje Uzjazdowskie, Nowy świat, Krakowskie przedmieście, Zamek Ujazdowski, Rynek Nowego miasta Troche tych miejsc jest do zwiedzania a które pominąłeś A co do tezy że niekótórzy wytrzymują tu 3 lata i wracają. To dziwne bo ja tu mieszkam 27 lat i wcale nie jestem zmęczony. Jak się ma tu rodzinę i dom to można tak samo spędzac czas jak wszedzie. i wcale nie będzie się czułu pośpiechy, pędu do kariery i wyścigu szczurów. To prZyjezdni sobie takie życie organizują więc niech mają pretensje do siebie a nie do miasta

{ Czemu zatem większośc obywateli kraju uważa inaczej? } A niech tam sobie uważają co chcą. 💤 Następny topik z cyklu \" o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy\". 🖐️

Gość wawiak
Zgadza się Mervin Ale nie zmienia to faktu że Warszawa jest dużo gorzej postrzegana niz powinna. Też zauważyłem że o wawie jak się mówi to tylko źle. Wszyscy mówią o jakims wyścigu szczurów, karierze i szarych ulicach. Nikt nie mówi o zabytkach, teatrach, wyższych uczelniach o nowoczesnej architekturze, czy chociazby olbrzymiej ilości zieleni która jest w mieście. Jak nie sprawiedliwa jest opinia widze po rozmowach z osobami kótre przeprowadziły sie tu z innych miast . Konkretnie szczecina i Wrocławia. Zgodnie te osoby twierdzą że przed przyjazdem myśleli o wawie dużo gorzej niz teraz gdy tu troche pomieszkali. Okazało się że jest co zwiedzać, zę w kazym miejscu jest jakiś ładny park, a ludzie wcale nie sa zawistni i myślący tylko o sobie.

Gość krakusy
a idzcie sobie na pole!

Gość ja właśnie czekam
Gdzie.....tam trzeci korzysta. Wrocław od dawna jest stolicą tylko Wy walcząc od lat tego niezauważyliście:)

Gość wawiak
Wrocław to jest stolicą ale dolnego sląska. Nigdy nie będzie dpominował w kraju bo ma za mały potencjał gospodarczy i ludzki. I to się nie zmieni.

Gość ja właśnie czekam
wawiak....Ty chyba śnisz...a co ty możesz wiedzieć o potenjale Wrocławia? Ty lepiej posłuchaj wiadomości czasami i poczytaj trichę bo widzę, że snobizm warszawski zakleił Ci oczy.

Gość wawiak
nie nie jestem snobem Znam tylko liczby Warszawa 1700 tyś mieszkańców Wrocław 630 tyś mieszkańców Wydatki Wrocławia na inwestycje na rok 2007: 650 mln zł. Wydatki Warszawy na inwestycje na rok 2007: 2.5 mld zł. Jak widzisz biorac pod uwagę wielkosć miast i liczbę ludności to warszawa wydaje dwa razy więcej na inwestycje niż tak reklamowany Wrocław. A więc dystans sie powiększa a nie zmniejsza. Wex tez pod uwagę liczbę mieszkanców. Rok 2000 Wrocław 640 tyś, Warszawa 1640 tys rok 2006 Wrocław 633 tyś, Warszawa 1705 tyś A więc we Wrocławiu ludzu ubywa a w wawie przybywa. Nie psiocz na rząd bo tak poprostu jest. We wwzystkich krajach uni europejskiej liczba ludności, oraz potencjał gozpodarczy w stolicach rośnie znacznie szybciej niż w innych miastach

Gość syrenka*****_________
Pozwólcie ,mi spojrzeć na to obiektywnie ...:) Jestem z wybrzeża ale moja praca wymagała kiedys podróżowania , odwiedzałam i Kraków i Warszawe i Poznań i Wrocław i wiele dużych miast w Polsce ! Owszem ,każde z nich ma swój niepowtarzalny urok i pewny dorobek kulturalny...ale takiego klimatu jaki znalazłam w krakowie nie doświadczyłam już nigdzie indziej ....następnym takim miejscem był ..Toruń ,drugi po Krakowie ....po prostu miejsca te przypadły mi baaardzo do serca ...:)I tak na prawde ,to wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ...🌻 Ale tak z ręką na sercu to chciałabym sie jeszcze raz znależć w krakowie w małej knajpce prz Bramie Floriańskiej ... -pozdrowienia znad Bałtyku ❤️

Gość ja właśnie czekam
Jakoś liczby do mnie nie przemawiają:) zapytaj jakiegokolwiek wrocławianina co sądzi o warszawie:)

ps. Wrocław też jest uroczy mam tam dużą rodzinę .... Ale zdecydowanie głosowałabym za Krakowem...!!!

{ Pozwólcie ,mi spojrzeć na to obiektywnie .. } :D🖐️ { zapytaj jakiegokolwiek wrocławianina co sądzi o warszawie } :D Ja np. nic nie sądzę o Wrocławiu bo go nie znam, przejeżdżałem prze niego parę razy w życiu i tyle.

Gość ja właśnie czekam
papierowe nożyczki...

A w-cy to chyba najbardziej są dumni z wystawy dr Stefana Lewandowskiego \"PRO MEMORIA\":O Nie wiem,czy się link wklei,ale spróbuję http://wiadomości.gazeta.pl/wiadomości/1,53600,395105

Nie działa.Poczytajcie,co ten facet bredzi.Tytuł jest:\"Rozwodnikom wyrastają prostytutki\".Ten człowiek jest chory,a w-cy dokładają do tego gościa,pieniądze!:O http://wiadomości.gazeta.pl/wiadomości/1,53600,395105

Gość wawiak
Ja wiem że Wrocławianie mają złe zdanie o Warszawie, ale nie zmienia to faktu że Warszawa nie jest taka zła jak sądzą o niej Wrocławianie. Znam trzech Wrocławian, tylko takich trzech którzy tu mieszkają i mają o wawie bardzo dobre zdanie. Doceniają Historię kótrą tu widać na kazdym kroku. Chwalą nasze parki, kótrych jest masa i są bezpieczne A jedna kolezanka powidziała nawet że klimat w wawie jest dużo lepszy bo jest bardziej suche oraz zdecydowanie baredziej przewiewnie. Tak jak sama powiedziałaś , co innego myśla o wawie miszkańcy Polski a drugie to to jaka wawa jest naprawdę. A co do mojego wczesniejszego postu to liczby nie kłamia. Dystans między wawą a innymi duzymi miastami sie będzie zwiększał i żaden marketing tego nie zmieni.

Mie można sie tak licytować ...:O po prostu wygłaszamy tutaj tylko swoje opinie i nic pozatym ... To ze mi podoba się czarne a komus zielone to co ,mamy sobie skakać do oczu z pazurami...? JA jestem po prostu ielbicielka Krakowa i juz po prostu pokochałam to miasto i koniec kropka ! Jakbym miała okazję to z checią przeprowadziłabym się tam ,lubie planty krakowskie , starówke wrecz uwielbiam !!!!!!!I prosze bez kłótni ,każdy ma orawo do swego zdania .

Gość buncol
W Krakowie niestety mało jest zieleni. Jedne planty w centum na tak duże miasto to zdecydowanie za mało. Kraków ma klimat ale głównie na starym miescie. A przecież nikt nie spędza całego życia na starówce :) Mam kumpla z Krakowa i mi się żalił że krakusów męczy ten zastuj w mieście. Że wszędzie tylko zabytki i przeszłośc a nic się nie myśli o przyszłosci. Narzekaja że szybciej rozwija się Wrocław i Poznań, o Warszawie już nie wspominając. Wszyscy chwala Kraków za klimat, ale nie klimatem czlowiek żyje. Dostrzegają to miejscowi krakowianie którzy wyjeżdząją za pracą do innych miast.

Gość buncol

no więc tak jak mówiłam ...wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ..:) ale mnie sie i tak podoba...

Gość turysta
co wy z tym krakowskim klimatem Niech mi ktoś łaskawie odpowie jaki klimat ma krakowski rynek starówki na którym mamy: Mc Donalda, H&M, Empik, i bodajże Galerię Centrum. W Krakowie brakuje nowoczesnego centum miasta w kótrym tego typu sieci mogły by się znajdowac, dlatego gnieżdza się na starówce robiąc z tego totalną kichę. Co jak co ale ani w wawie ani w żadnym innym mieście nikt by sobie nie pozwolił na umieszczenie empika w centrum starówki. Tłumy turystów, przewaznie pijanych angoli tez nie wpływa na klimat tego miasta. Dla mnie Kraków to Uniwersytet Jagieloński i Kopies Kościuszki

Gość turysta
A syrenka to pewnie ładna dupka jest :) Tylko że syrenka jest warszawska a nie gdańska ;)

A ja jestem z wybrzeża i baaaardzo kocham Kraków >>>>:)

jestem syrenka ale nie gdańska ani warszawska ..tylko REWALSKA! :)

...a syrenka tez jest kopenhaska...;)

Gość wcale mi się nie podoba
o jakim Wy klimacie Krakowa piszecie ? :O jedyne co w Rynku to gromada srających gołębi , wyasfaltowane uliczki dochodzace do rynku ( czyźby sredniowiecze ? ) , przemieszczajace się się z duzą predkoscią tramwaje niemalze przez rynek, a z ratusza ostała się tylko wieza, przez co rynek stał się większy :O. Teraz dla porownania Wrocław, w rynku nie uswiadczysz asfaltu, Ostrow Tumski jedyne miejsce oswietlone latarniami gazowymi i latarnik do tego ( to jest dopiero klimat ) a nie lampy sodowe na Plantach :O , latem rynek zyje 24 godziny na dobę, w Krakowie jest pusto.........itd ...itp.....A to, ze Wrocław staje się stolicą kulturalną to fakt, ze coraz wiecej wydarzen kulturalnych organizuje sie wlasnie tutaj,zabiegają o to slawni aktorzy , artysci i ludzie swiata biznesu..... a liczby ? liczby to tylko suche dane.....na nich obrazowac nie mozna , bo zmieniają się jak w kalejdoskopie ;) Nt Warszawy nie napisze nic. BYłam tam raz i prawde mowiąc wcale mnie tam nie ciagnie :(

Gość przecież
to Wachock....:)

Gość hahahahahahahahahahhaha
W tym swoim zestawieniu zapomniales o dwoch istotnych liczbach Liczba ludnosci: Wawa: 1 700 536 osob, Krakow; 756 629 osob czyli o niemal milion wiecej... W tej sytuacji caly ten topik traci sens.