Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość celinnneczkaaaABCD

co pomaga na anemie?jakie tabletki ,ziola itp pic?jak ktos wie, piszcie,dzieki!

Polecane posty

Gość celinnneczkaaaABCD

hej! robilam ostatnio badania krwi, bo czulam straszne zmeczenie, oslabienie, ciagle bylam spiaca i strasznie blada... wszyscy mi to wszystko juz gadali, az w koncu ruszylam sie na badfania. wszystki niemal pozycje mam o 3,4,5, 6jednostki ponizej normy... nie bylam jeszcze u lekarza z wynikami, ale przeczytalam w necie ze to anemia. I z reszta wszyscy mi to juz dawno mowili... Jak ktos perzez anemie przechodzil i wyszedl zniej, piszcie, co braliscie itp! dzieki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam anemię, biorę Hemofer (jest na receptę), to żelazo w tabletkach, kiedyś brałam tez witaminy Falvit, które zawierają dużo żelaza, trzeba też brać kwas foliowy i witamine C, które ulatwiaja przyswajanie zelaza,jesc duzo czerwonego miesa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość =====================
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=73 Niedokrwistości spowodowane nieodpowiednią dietą noszą nazwę niedoborowych. Powstają one w wyniku niedoboru żelaza (niedokrwistość niedobarwliwa), folianów (niedokrwistość megaloblastyczna), witaminy B12 (j.w.), witaminy B6 (anemia mikrocytarna, niedobarwliwa), witaminy B2, witaminy C, miedzi, cynku lub kobaltu. Żelazo. * żelazo najlepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, drób i ryby, * w bardzo małym stopniu żelazo wchłania się z produktów pochodzenia roślinnego, jak warzywa czy produkty zbożowe, * czynnikiem polepszającym wchłanianie żelaza jest kwas askorbinowy (witamina C), dlatego też warto łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami lub owocami bogatymi w tę witaminę, * jony żelaza mogą konkurować w przewodzie pokarmowym z innymi składnikami mineralnymi, jak wapń, cynk, czy miedź, powinno się więc uważać na produkty bogate w te minerały, * zawarte w roślinach związki jak: kwas fitynowy, szczawiowy, tanina (zawarta w herbacie), błonnik znajdujący się we wszystkich produktach roślinnych zmniejszają wykorzystanie żelaza * białko sojowe i kazeina wiążąc żelazo ograniczają jego absorpcję, * kiszenie produktów polepsza przyswajalność w nich żelaza, być może ze względu na obecność tam bakterii kwasu mlekowego (LAB). Kwas foliowy (folacyna). ...żółtko jaj, mąkę z pełnego przemiału, otręby, orzechy, szpinak, brokuły, brukselkę i nasiona strączkowe, czyli te produkty, które są bogate w kwas foliowy. Niedoborów folacyny możemy nabawić się przy nadużywaniu alkoholu lub przy stosowaniu niektórych leków. Witamina B12. Niedobory jej występują często u ścisłych wegetarianów. Bardzo dobrym jej źródłem są jaja, sery żółte i ryby (w szczególności sardynki). Witamina C Potrzebna jest ona do utleniania jonów żelaza do dwuwartościowych, ponieważ te lepiej wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Znajduje się ona we wszystkich owocach i warzywach, jednakże jest bardzo wrażliwa na wysokie temperatury, wysokie pH (zasadowe), światło i niektóre leki, np. aspirynę. Dlatego powinniśmy w miarę możliwości owoce i warzywa spożywać na surowo, gdyż podczas ogrzewania straty witaminy C mogą sięgać nawet do 80%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość celinnneczkaaaABCD
dziekuje Ci bardzo za odpowiedz :) pojde do lekarza ale dopiero za tydzien, a chcialam juz teraz cos wiedziec... dziekuje: pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
buraczki, szpinak, wątróbka i cytrusy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kup sobie ostatni numer kropki tv w biedronce tam akurat jest artykuł na ten temat,pisze co jeść,co pić itd.myślę jednak że lepiej zasięgnąć rady lekarza,a nie na forume pytać o takie rzeczy,mój ojciec miał anemię,dostawał vit b6 w tabletkach i vit b12 w zastrzykach,brał też żelazo,przeszło,ale miał nawrót,ponownie przyjmował to co wcześniej i od dłuższego czasu jest dobrze,badania kontrolne krwi robi od czasu do czasu,wszystko ma w normie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie zapominajmy że jest kilka rodzajów anemii, dietą i suplementami leczymy tylko tą z niedoboru żelaza inne rodzaje to choroby krwi które leczy hematolog tylko szczegółowe badania pokazują jaki jest typ anemii anemia może też wynikać z krwawienia z przewodu pokarmowego np. od wrzodow czy leków przeciwbólowych, może też być polekowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martulka2000
ja miałam straszny problem z anemią, żadnym sposobem nie mogłam się jej pozbyć. Jadłam buraki, szpinak, wątróbkę - nic nie pomagało. Czułam się fatalnie. W końcu trafiłam na Chela ferr. Po kilku tyg zażywania poczułam się lepiej, teraz już nie mam śladu po anemii. Czuje się super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×