Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eve66

To od kiedy na światłach?

Polecane posty

Gość eve66

Wiecie? Dziś jeździmy "bez" cz "ze" światłami????

a co? oszczędzasz na żarówkach (jakies 10 zł przez 3 lata)?

Gość bez swiatel
JUZ bez i JESZCZE bez

Gość inninis
teraz juz caly rok na swiatlach niestety ale beda mandaty heheh

A dlaczego niestety? To taki wielki wysilek, włączyć światla? Czy też może koszty Was przerastają?

Gość inninis
mysle ze chodzi glownie o wieksze zuzycie paliwa a druga sprawa to bezsensem jest dla mnie palenie swiatel przy 35 stopniowym upale gdy slonce swieci na maxa

Gość elefecia
Włąsnie wtedy,gdy słonce swieci swiatła sa pomocne,wtedy samochod jest widoczny bardzo w kazdej sytuacji.

Gość inninis
byc moze

Elefecia ma rację, w mieście światła może i nie są konieczne, ale na trasie samochód z włączonymi światłami jest zawsze lepiej widoczny, nawet jak \"słońce świeci na maxa\".

Kiedy jest słońce właśnie, to szary samochód na szarej drodze w szarym cieniu drzew jest naprawdę mało widoczny. A co do oszczędności paliwa... no weź mnie nie rozśmieszaj, ile paliwa \"spalą\" Ci cztery żaróweczki? Litr na 20 tys km?

Gość ja jeżdżę cały rok
na światłach i korona mi ze łba nie zleciała :)

No faktycznie :) Chyba przyjdzie mi postawić samochód na cegłach :)

Gość inninis
a to nie moja opinia tylko znajomego ja sie na samochodach nie znam i moge wlaczac swiatla bez gadania

Gość inninis
mam pociąg do samochodów a szczególnie do ich tylnych kanap

Gość elefecia
Jazdę na swiatłach przez cały rok wprowadzili Szwedzi ajiej 30 lat temu(chyba sie nie myle co do lat)wiadomo,SZwecja kraj mgieł,lasow,własciwie inny klimat od naszego,ale Niemcy zauwazyli,ze jest to dobry sposob aby widocznosc aut sie zwiekszyłą,wiec wprowadzili taki sam przepis u siebie.Jeszcze niedawno smiałam sie z niemcow,ale jestem całkowicie ZA jazda na swiatłąch przez cały rok

ja jestem za. Niestety Polacy nie majac przymusu nie lwaczaja swiatel nawet w deszcz :O ile razy widzialam takich kamikadze! Deszcz zacina jak szalony, ale on bez swiatel, bo nie trzeba, bo jest 14.oo, lato i dzien. To co, ze widac na metr :O Ostre slonce, droga przez las i aut bez swiatel tez jest niewidoczne. Moim zdaniem to bardzo dobrze, ze bedzie caly rok na siwatlach.

Zużycie paliwa wzrasta o jakieś 3%. A więc zatrucie środowiska również. Oczywiście nia da sie policzyć o ile wzrośnie bezpieczeństwo ale nie da się również policzyć ile ludzi wcześniej umrze przez zatrucie środowiska. :> 🖐️

Zużycie paliwa można zmniejszyć montując światła do jazdy dziennej. Pobierają 20-30 W, podczas gdy światła mijania ok. 100 W albo i więcej.

Standardowe żarówki to 60 W jedna. Modne biksenony zużywają o wiele więcej energii.

Gość eve66
A czy ja - jak zadawałam te pyt. pisałam, że mi żal kasy na paliwo??? Biadoliłam coś? Niech się jakieś Ewy 33 itp. ludzie odczepią...

Gość chacha
dziś rano w RMFFM mówili, że od 1 marca do 1 kwietnia można jeździć bez świateł:classic_cool: