Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa289

mieszkania z TBS-ów

Polecane posty

czy ktoś się orientuje jak dokonać zakupu mieszkania z tzw. TBS-ów czyli Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Skąd wziąć informację, że takie mieszkania powstają i jak się na nie zapisać?

Gość co
Cos ty zwariowała!!!!tbs w dzisiejszych czasach??całe zycie chcesz byc lokatorem a nie właścicielem ??płacic za cos co nigdy nie bedzie twoje???

Gość hyhyhyhyhy
popieram mieszkam w takim tbs...teraz załuje ze sie nie budowałam ..

aż tak drogo Cię wyniosło? A może podać mniej więcej kiedy i ile musiałaś płacić i ewentualnie ile teraz wydajesz na czynsz?

Gość ile wynosi czynsz
?????????

czynsz jest zależny od Twoich zarobków... im wiecej zarabiasz tym więcej będziesz płacić... zaświadczenie przedkłada się chyba raz na pół roku...

Gość mimka 233
tbs-y sa ok.ma wejsc ustawa o mozliwosc wykupienia sobie mieszkania w tbs-y za grosze.za ok 2-3 lat to wejdzie!!

miałam na myśli oczywiście zaśwaidczenie o zarobkach :-) wiem, że miaszkanie w TBS-ach jest drogie i czynsz wysoki...

Gość ciasteczko z krk
ja place 530 zl za dwa pokoje-mam 40 m2 mieszkam juz 7 lat i nie przekladam zadnych zarobkow co pol roku!

u mnie w mieście tak jest... napisałam, że chyba co pół roku, nie wiem dokładnie... ale w najgorszym razie raz na rok, jestem pewna...

Gość jacek wawa 25
bardziej sie oplaca za wynajecie w wawie malej kawalerki ludzie placą po 1000zl.a ustawa ma wejsc wlasnie tez cos slyszalem zebedzie mozna za grosze wykupic sobie mieszkanie w tbs-ie

Gość kraaaaakrakra
mniam mniam co mają zarobki do wysokości czynszu? czynsz JEST NIEZALEZNY OD WYSOKOSCI ZAROBKOW! aby otrzymać przydział ( a nie zakupić ) do TBS nie mozna miec zbyt niskich ,ale tez zbyt wysokich dochodów.składając wniosek musisz dołaczyć kopie zeznania podatkowego za ostatni rok plus zaświadczenie o wysokosci zarobków i zatrudnieniu.

Gość ciasteczko z krk
Fajnie by bylo z tym wykupieniem. Bo na poczatku jak sie wprowadzilismy czynsz wynosil 430 zl i tak mialo zostac a teraz co roku jakas podwyzka.

Gość mimka we
mówili kiedyś w telewizji ze ma wejsc za jakis pare lat ustawa ze bedzie mozna na wlasnosc sobie wykupic .moja ciocia ma tez mieszkanie w tbsie i tez cos tam gadala kiedys o tym

Gość kraaaaakrakra
a i jeszcze starając się o TBS nie mozesz miec tytułu prawnego do żadnego lokalu,ani tez nie możesz być głównym najemca. nie wiem jak z wykupem ,ale szczerze watpie by przeszła ustawa ze częśc obywateli dostanie możliwośc wykupu za grosze np. rocznych mieszkań.jeśli już to bedzie to na pewno uzaleznione od czasu najmu takiego mieszkania.

Gość a jakie są koszty wstępne
?? ile trzeba wpłacić zeby mieszkać?

Gość kraaaaakrakra
zależy na co się zdecydujesz,kaucja czy partycypacja. partycypacja jest droższa,ale i mniej osób sie na nią decyduje tym samym szybciej mozna dostac przydział. nie pamiętam jak to procentowo wygląda,ale kaucjana mieszkanie około 60 m to orientacyjnie okolo 7 tys. a partycypacja 25. mowię o mieście 100 tys. w wiekszych miastach moz byc drozej.

Gość mimka we
chyba 30 procent wartosci mieszkania sie wplacalo!!

kraaaaakrakra -> tak jest u mnie w mieście, że czynsz jest zależny od wysokości zarobków... tak to sobie ktoś wymyślił...

Gość kraaaaakrakra
ja się dowiadywałam rowno rok temu.tę partycypacje w wysokosci 25 tys to się wpłacało za nowobudowane mieszkanie o wartości rynkowej 190 tys.

Gość kraaaaakrakra
mniam mniam-możliwe że się zagalopowałam.mnie do TBS zapał ostygł po przeczytaniu umowy.