Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama sześciolatka

Jak nauczyć sześciolatka czytać?

Polecane posty

Gość Mama sześciolatka

No właśnie jak?

Gość hyhyhyhyhy
to 6-latek jeszcze nie umie czytac????

Gość Mama sześciolatka
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem i potrafi doradzić? Moje dziecko zna wszystkie literki jednakże nie potrafi ich złożyć w wyraz. Jak zrobić aby nauka była owocna a zarazem przyjemna i nie zniechęcająca.

Gość hihihiii

Gość duzo z mim czytaj
moga byc w kolko te same ulubione ksiazeczki, bedzie je umial na pamiec i skojarzy z literami . Dobre sa rozne elemantarze , kiedys byly takie rosyjskie, np wszytko na jednnej stronie na A, potem na B itd.

Gość duzo z nim czytaj
cwicz podpisy pod ilustracjami, niech my sie wyraz z czyms kojarzy

Gość 543210
W bardzo prosty sposób. 1. Czytasz cały tekst, dziecko patrzy do ksiązki. 2. Czytasz jedno zdanie, dziecko patrzy. 3. czytasz znow to zdanie, dziecko powtarza za toba patrząc w tekst. 4 dziecko czyta jeszce raz to samo zdanie juz samodzielnie. Tak postę pujesz z całym tekstem. jesli dziecko jest normalnie rozwiniete to nie ma sily, żeby sie nie nauczylo.

Na poczatek moze niech probuje czytac sylaby (ba, bo be itp., na pewno sa jakies ksiazeczki dla kilkulatkow z odpowiednimi cwiczeniami), potem krotkie wyrazy. Dobry pomysl z tymi podpisami pod obrazkami, natomiast ten ostatni moze spowodowac, ze dziecko bedzie sie uczylo tekstu na pamiec i wcale nie zacznie kojarzyc tych ciagow czarnych znaczkow ze slowami, ktore slyszy.

najpierw ucz go łączyć po dwie ,trzy litery a nie całe zdania. Dobre do nauki są elementarze dla dzieci.

Gość spróbuj
na klockach, albo na komputerze. Trening czyni mistrza.

Komputer to naprawdę pomocne narzędzie w nauce czytania. Jak się jeszcze kupi dziecku jakiś ciekawy program do nauki czytania, tylko nie jakiś naukowy, ale kolorowy, z dużą ilością zabaw, to sukces murowany. Zresztą nie jest to droga metoda, bo takie gry i programy na komputer są naprawe nie takie drogie.

Wiesz co, no komputer również jest przydatny, ale myślę, ze dużo daje nauka w przedszkolu. Jeżeli przedszkole jest naprawdę dobre, to dziecko już od najwcześniejszych lat jest wdrażane w tajniki nauczania, ale tak delikatne, przez zabawę. Taki program, oparty na nauce przez zabawę wprowadza wiele przedszkoli, choćby Akademia Elfów w Krakowie. Wydaje mi się, ze dzieci na takim systemie mogą tylko skorzystać.

Gość kpokop
NIe rozumiem po co chcesz przyspieszac proces uczenia sie dziecka?? Przyjdzie czas i dziecko sie nauczy czytac w szkole. Pewnie jestes z tych mamusiek, ktore chca, aby dziecko od poczatku bylo najlepsze w grupie i sie wymadrzalo.

Gość czytanka mamoooo
ja w wieku 6 lat nie umialam czytac, mimo ze mama bardzo sie starala...dopiero jak pani w przedszkolu wziela wielkie kartki z napisami okazalo sie ze nie widzialam literek w ksiazce :/ moze tak jak w moim przypadku problemem jest wada wzroku????? ja zwyczajnie nie rozroznialam literek..wszystkie wygladaly jak plamki..janawet nie wiedzialam ze cos jest nie tak

Gość zwyczajna ona
Miałam podobny problem z córką, w pierwszej klasie ni w ząb szło jej czytanie, podobnie jak twoje dziecko miała kłopot ze składniem literek w wyraz próbowałm z nią wszystkiego, i doradziła mi pewna pani psycholog aby nie zmuszać jej do czytania długich wyrazów tylko na początku takie krótkie dwu trzy literowe, i potem w maire możliwości dłuższe i dłuższe, i musze powiedzieć że najgorzej było z tymi krótkimi właśnie zanim załapała o co chodzi a potem poszło jak z płatka, tylko trzeba dużo ćwiczyć, czytać wszystko co się da napisy na opakowanich , na pudełakch nazwy ulic no i książeczki dla dzieci. pozdrawiam i życzę wytrwałości .