Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Żabi kruk

Stanfordzki eksperyment więzienny

Polecane posty

W 1971 Zimbardo wraz z grupą współpracowników przeprowadził jeden z najbardziej znanych eksperymentów w historii psychologii: stanfordzki eksperyment więzienny. W piwnicach Wydziału Psychologii Uniwersytetu Stanforda zainscenizowano więzienie, w którym zamknięto 24 zdrowych psychicznie studentów wybranych spośród ochotników, jacy zgłosili się do wzięcia udziału w eksperymencie. Podzielono ich losowo na dwie grupy: więźniów i strażników. Eksperyment miał pokazać znaczenie wpływu sytuacji społecznej na zachowanie jednostki. Uczestnicy eksperymentu zaczęli wcielać się przypisane im role. Strażnicy zaczęli postępować brutalnie i sadystycznie w stosunku do więźniów, pojawiły się zachowania patologiczne. W nocy z piątego na szóstego dnia eksperymentu więźniowie wzniecili bunt. Następnego dnia prowadzący zdecydowali się zakończyć przewidziany na czternaście dni eksperyment ze względu na obawę utraty kontroli nad sytuacją. Zródo: Wikipedia

Ten eksperyment został nawet zfilmowany ale tytułu filmu w tej chwili nie pamiętam, gdzieś leży na półce. Film jest świetny i polecam :)

Gość i co z tego wynika

Gość to z tego wynika
że lepiej nie wywoływać wilka z lasu... :O

Gość pierwszy lepszy przegiales
Film "Eksperyment" nie jest sfilmowanym eksperymentem, a jedynie filmem nim inspirowanym. To duża różnica.

Gość Bulbuloza cuchnąca
Żabi kruk daj mi swoje gg. Kocham Cie

Gość na uczelniach medycznych
pozornie normalni studenci znecaja sie nad zwierzetami, ten sam mechanizm, wierza ze tak maja robic bo im kaza, trudno uwierzyc ze np/ torturowanie zaby da im wiedze o zdrowie czlowieka ale tak tam jest (horror)

Gość dr.metropolis
Mam książkę Zimbardo pt. "Nieśmiałość". Gość jest niesamowity, dobry obserwator, inteligentny facet i ludzki geniusz.

Gość . . .

Gość interesujace...........

Gość Zimbardo uważa
że każdy człowiek jest z gruntu zły Czego dowodiz ten eksperyment co Wy na to?

Gość papryczkaa
Ja myślę że każdy ma swój rozum. Jedni są zdolni do brutalności i sadyzmu a inni nie. Ja na przykład nie wyobrażam sobie siebie w roli sadysty, chociaż nigdy nie wiadomo jak zachowa się człowiek w sytuacji ekstremalnej! Czyż nie???

Gość Zimbardo uważa
Ci studenci też mieli swój rozum Torturujący jeńców żołnierze też Jedyne co pozstaje to życzyć sobie aby nigdy nie znaleźć się w sytuacji ekstremalnej, w której pokaże sie ta strona człowieczeństwa. bo jka z tym potem żyć? Lepiej myśleć, że jest się szlachetnym i dobrym....

Gość Krafcia
Film nosi tytuł Eksperyment, hmm ale czy jest świetny... wg. mnie osobiście nie za bardzo, szczerze mówiąc nudny, lepiej przeczytać o tym eksperymencie jakąś pracę , lub obejrzeć pokaz slajdów na internecie, polecam , pozdrowienia