Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rondo

Dlaczego połowa kierowców nie ma bladego pojęcia

Polecane posty

Gość kazdy nauczyciel
powiedzialo mi sie jak powiedzialo ale kazdy wie o co biega i to jest najwazniejsze a takich rzeczy czepiaja sie ludzie ktorym brak innych argumentow :O

nyttja ---> Ta wypowiedź: \"oglądałam kiedyś program, gdzie policjant z drogówki się wypowiadał, cytują\" na rondzie używa się tylko prawego kierunkowskaza - przy sygnalizowaniu zjadzu d ronda\" dotyczy tylko takiego ronda: http://www.kulka.pl/bezpieczniej/1.gif Ale to: http://www.kulka.pl/bezpieczniej/5.gif to też jest rondo, więc stwierdzenie \"zjeżdżając z ronda się miga prawym i tyle.\" jest nieprawdziwe, bo nie dotyczy wszystkich rond.

Gość astroligicznie
aha, zeby nie bylo, ze rzucam slowa na wiatr, bo teraz pewnie rozmyslasz o co chodzi mi z tym kodeksem i nie wiesz co mniej, lub bardziej, kasliwego napisac. cos takiego jak kodeks ruchu drogowego nie istnieje. to tylko jakis nierozgarniety czlowiek kiedys tak to nazwal i utarlo sie, ze sie tak to nazywa. a w rzeczywistosci istnieje tylko Prawo o ruchu drogowym tudziez jesli wolisz - Ustawa o ruchu drogowym albo jeszcze inaczej - akty prawne regulujace zasady ruchu drogowego. pisala studentka prawa :P

Gość astroligicznie
nie siedze w twojej glowie i nie wiem co masz na mysli. a od ustawy do kodeksu jest dluga droga. poza tym ty sie czepiasz szczegolow to ja tez chyba moge, szczegolnie, ze mam racje.

ale Wielbiciel - my tu piszemy o rondach - tych z Twojego pierwszego rysunku - bardziej typowych! bo to drugie jest zbliżone do normalnego skrzyżowania! i nad takim rondem nie ma co się zastanawiać! natomiast dlatego dziwiłam się jak z ronda mozna zjechać w lewo? skoro jest np. 5 zjazdów, to które to lewo? :P zapraszam do Szczecina do jazdy po rondach :P

Ja się nie czepiam szczegółów, tylko zwracam uwagę, że nie ma w USTAWIE czegoś takiego, jak \"sygnalizowanie zjazdu z ronda\" - chyba, że dla Ciebie to szczegół :o Konkludując temat, wychodzi na to, że wszyscy mówią o tym samym, tylko inaczej ;) Jednak trzymając się zapisów USTAWY \"Prawo o ruchu drogowym\" ;) i odnosząc to do różnego rodzaju rond (poprawnie: skrzyżowań z ruchem okrężnym :p ), jedyne prawdziwe (bo dotyczy wszystkich rond) jest stwierdzenie, że kierunkowskazów używa się tylko przy zmianie pasa ruchu lub kierunku ruchu :) Ktoś nadal jest przeciwny temu stwierdzeniu? :D

albo i nie ---> to drugie może jest zbliżone do zwykłego skrzyżowania, ale to nadal rondo (skrzyżowanie z ruchem okrężnym), tylko po prostu inny typ. Nie mówiłem o zjeżdżaniu z ronda w lewo, tylko o skręcaniu w lewo na rondzie :p

Gość rozumiem ze jesli
przy zmianie kierunku to skrecajac na rondzie w lewo lub zawracajac caly czas migam lewym kierunkowskazem ?

tzn. gdzie w lewo? chodzi Ci o zmianę pasa ruchu? z prawego na lewy? bo jeśli tak, to rozumiem, a jeśli nie - to nie rozumiem :P

Gość astroligicznie
konkluzja jest dobra. mam tylko jedno "ale". jadac prosto przez twoje rondo z drugiego linku nie zmieniasz kierunku ruchu. ale jak juz bys chcial odbic w jakas boczna ulice (mowie o tych niedokonczonych, gdzie na rogach stoja znaki) to musisz to zasygnalizowac. amen.

Gość rozumiem ze jesli
wlasnie nie pasa...bo wtedy jest jasne ale przeciez to skrzyzowanie jest i zmieniam kierunek ruchu wiec trzymajac sie pierdol o ustawie i logiki tez powinno sie migac chcac w lewo jechac na rondzie nie migac prosto a migac prawym kiedy w prawo...

Hehe, trochę to zagmatwane, bo po prostu Wy w zdecydowanej większości macie na myśli typ ronda jaki podałem na pierwszym obrazku (klasyczne), a ja próbuję to odnieść do wszystkiego rodzaju rond (również tych przypominających zwykłe skrzyżowanie). albo i nie ---> w sumie to ja już nie wiem o co Ty pytasz ;) Mówiłem wtedy o skręcaniu w lewo na rondzie, nie o zmianie pasa, tylko zmianie kierunku o 90 stopni :) Tyle, że w tamtym przypadku miałem na myśli ten drugi typ, czyli inny niż ten o którym myślałaś(eś).

jestem kobietą :P więc myślałam. no to teraz rozumiem ;) bo na takim \"klasycznym\" rondzie chcąc nie chcąc cały czas jedzie się w lewo ;) więc cały czas trzebaby mrugać lewym kierunkowskazem - a tak nie można! ;)

A tak w ogóle, to sprzeciwiam się używaniu tego określenia o \"miganiu prawym przy zjeżdżaniu z ronda\" dlatego, że mnóstwo ludzi odnosi to do wszystkich rond, również tych: http://www.kulka.pl/bezpieczniej/5.gif Na takim rondzie miga się prawym tylko, jeśli zmienia się pas z wewnętrznego na środkowy lub zewnętrzny. Jak ktoś się nauczy, że \"trzeba migać przy zjeżdżaniu\", to miga zawsze, nawet jak pasa nie zmienia :o

Gość rozumiem ze jesli
nie do konca... a co to znaczy zmiana kierunku ruchu.. ? moze jakis fizyk sie wypowie bo wcale nic nie jest jasne. jazda w lewo na rondzie wydawaloby sie ze jest zmiana kierunku ruchu.