Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mhmmmmm

wczesniak a urlop macierzynski

Polecane posty

Gość mhmmmmm

witam czy jesli urodzi sie wczesniaka to urlop macierzynski sie przedluza w jakis tam sposob czy trwa tyle samo co wg planu i od dnia narodzin dziecka?

Gość zenująca jestes ty
a zcy długosc ciazy jest uzalezniona od długosci stosunku te ciaze poprzedzajacego ? czy ty nie widzisz ze jestes conajmniej ...nie dodziałana?

Gość mhmmmmm
a no wlasnie co jesli wczesniak jest bardzo chory i beidze 3-4miesiace przebywal w szpitalu??? to znaczy ze mi caly macierzynski na ten okres przypadnie???

Gość bziku
nie znam sie na tym, ale tak "gdybając" - może w zamian za urlop macierzyński lekarz moze wypisać zwolnienie?

Gość
a ty martwisz sie o macierzynski czy o zdrowie dziecka bo nie moge cie zrozumiec

Gość mhmmmmm
martwie sie o zdrowie dziecka bo wiem ze jest zagrozone, ciaza zostanie rozwiazana najpozniej w 32tygodniu i chodzi o to ze maluch bedzie 200km od domu a ja razem z nim przez te miesiace po urodzeniu. zastanawiam sie wiec czy sa jakies regulacje prawne w takiej sytuacji, staram sie przygotowac na wszystko co mnie czeka w nadchodzacym czasie. nie wyobrazam sobie ze wyjde z maluszkiem ze szpitala i zostanie mi miesiac macierzynskiego i chcialam sie dowiedziec jak to sie odbywa w takich sytuacjach

Gość Alexxxa
Art. 181. W razie urodzenia dziecka wymagającego opieki szpitalnej pracownica, która wykorzystała po porodzie 8 tygodni urlopu macierzyńskiego, pozostałą część tego urlopu może wykorzystać w terminie późniejszym, po wyjściu dziecka ze szpitala.

Gość mhmmmmm
Alexxa - czyli co po tych 8tyg moglabym byc np na zwolnieniu lekarskim a dopiero jak maluch wroci do domu wziac reszte macierzynskiego i pozniej np wychowawczy??

tylko chyba nikt nie da Ci zwolnienia lekarskiego na opiekę nad dzieckiem jeśłi jest w szpitalu, będziesz musiała albo korzystać z macierzyńskiego albo załatwić sobie zwolnienie na siebie płatne 80 procent i tylko 3 dni takiego zwolnienia. Chyba że z wcześniakiem jest inaczej ale wątpię...

Gość Alexxxa
Nie przesadzaj, że nikt nie da zwolnienia. Lekarze za parę groszy wszystko wypiszą. Musisz iść na 8 tygodni - to czas nie tylko na opiekę nad dzieckiem, ale równiez na regenaracje organizmu matki po ciąży i porodzie. Potem wracasz do pracy, albo załatwiasz sobie lewe zwolnienie, albo bierzesz urlop bezpłatny.

O tym piszę, lewe zwolnienie na siebie płatne 80 procent, na dziecko które jest w szpitalu nie dostanie zwolnienia.

Gość mhmmmmm
jesli idzie o zwolnienie od rodzinnego to wystawi mi bez problemu... zreszta po przegadaniu z mezem stwierdzilismy ze do pracy nie wroce tylko na wychowawczy pojde na rok, jakos to moze bedzie najwazniejszy jest maluszek

a i tak zmaiesząłm równo, przepraszam ale co chwilę mi dzwoni telefon. 60 dni w ciągu roku można wziąć zwolnienia na opiekę na dziecko jeśli nie jest w szpitalu płatnego 80 procent. Jak jest w pszitalu to na dziecko nie wypiszą, trzeba wziąć na siebie. Już teraz dobra ilośc dni, upewniłam się właśnie w kadrach.

Gość mhmmmmm
dzieki Slonko mam nadzieje ze mimo ze to bedzie wczesniak szybko dojdzie do siebie a operacja sie uda i wrocimy do domku po kilku tygodniach

Nie wiem jak to jest z macierzyńskim.Ale co do zwolnienia to miałam taką sytuację:ja miałam komplikacje po porodzie i musiałam leżeć plackiem przez kilka tygodni,dziecko chore,mąż pracował,nie miał kto mi w tym momencie pomóc.Mąz mógł wziąść zwolnienie na mnie lub na dziecko.Lekarz dał na miesiąc czasu,obyło się bez żadnych problemów gdyż tak jest w prawie,a czytając Twoją historię to napewno nie będizesz miała problemów