Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jutroklasowka

BIOLOGIA - kariotyp-pomocy

Polecane posty

Gość jutroklasowka

Ile chromosomów jest w kazdej somatycznej komorce czlowieka- 46 chromosomów, czyli 23 pary???Czy tak jest w kazdej komorce somatycznej? Czy w czasie mitozy bierze udział te 46 chromosomów? Czy w komorkach potomnych po telofazie powstaje 23 chromosomy i w interfazie ulegaja one podwojeniu???? Dobrze rozumuje? Jutro klasowka a mi sie juz pokielbasilo?

Gość tak to tak
w każdej komórce 23 pary chromosomów 22 pary somatycznych i 1 para płciowych (XY lubXX)

Gość jutroklasowka
a co z mitoza? jakakolwiek by to byla komorka to i tak bierze w niej udzial 46 chromosmów? W plaszczyznie rownikowej w metafazie ustawia sie 23 pary?czy 46 pojedynczych (mowiac obrazowo - na srodku komorki ma byc 46 chromosomow czy 23 podwojnych? dziekuje za odp.

Gość tak to tak
mitoza to wytworzenie dwóch identycznych komórek o takiej samej liczbie chromosomów nie potrzeba do niej chromosomów płociowych mejoza to wytworzenie komórek płciowych zawirających zredukowaną o połowę liczbę chromosomów - czyli 22 ch somatyczne i a chr płciowy - X lub Y

Gość tak to tak
a z tymi anafazami nie pamiętam

Gość jutroklasowka
dziekuje To co napisalas to wiem, ale mam problem z ym o co pytam nie umiem tego rozpracowac

Gość tak to tak
może w internecie będzie

Gość tak to tak
poczekaj poszukam to ci napiszę

Gość tak to tak
chodzi ci o mitozę tak???

Gość tak to tak
W metafazie mitozy chromosomy ustawiają się w płaszcyżnie równikowej łaćzą się z wrzecionammi pod koniec pęka centromer i chramatyny się rozdzielają W mitozie w metafazie1 jest tak samo tylko ustawiają się pary i to chromosomy rozchodzą się do biegunów

Gość jutroklasowka
dziekuje jeszcze raz za zainteresowanie Net juz przekopalam i nigdzie nie moge znalezc konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. O tym jak przebiega mitoza wiem, ale wsyztskie schematy i w ksiazkach i w necie pokazuja tylko kilka chromosomow bioracych udzial w tej mitozie. Mnie interseuje czlowiek i czy wsytzkie 46 chromosomow ulega powieleniu?

Gość tak to tak
a w metaazie2 mejozy dopiero rozchodzą się chromatyny mejoza to jakby 2 mitozy i dlatego powstaje 2 razy więcej komórek

Gość tak to tak
jak masz w książce pokazane na 3 chromosomach to u człowieka jest tak samo tylko bierze udział 46 chromosomów czyli wszystkie (23 chromosomy w mitozie i 23 pary w mejozie)

to teraz juz sie ksiazek w szkolach nie uzywa? ;)

Gość dzisklasowka
dzieki, ale przeciez w mitozie jest komórka 2n? to chyba 46