Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Filtromaniaczka

Filtromaniaczki- zapraszam na ploty.

Polecane posty

Gość Filtromaniaczka

Cześć od tej wiosny zamierzam zacząć używać filtrów. Czaję się na Iwostin Solcerin emulsja +40. A Wy jakich filtrów używacie, jaką macie cerę? No i najważniejsze pytanie, czy Was filtry nie zapychają i jaki mają wpływa na Waszą cerę???

Gość frenchaffair
Czesc, Od dwoch lat obiecuje sobie, ze bede uzywac filtrow przez caly rok, ale jakos mi to nie wychodzi. Jednak od przyszlego tygodnias zaczynam! W tamtym roku uzywalam emulsje Avene +50 i byla bardzo dobra, w ogole nie czulam, ze mam cos tlustego na twarzy i nie swiecilam sie. Jednak po 2 miesiacach codziennego uzywania tego kremiku cera mi sie troche pogorszyla, czyli filtry jednak troche zapychaja. Czy ktos znalazl cos lepszego od emulsji AVENE??

Gość Filtromaniaczka
No właśnie ta emulsja Iwostin 40 ma dobre opinie na wizażu :)

Gość wiosna idzie
Mleczko Avene. Łatwiej je rozsmarować i jest go dwa razy więcej od emulsji za te same pieniądze. Nie wiem skąd taki tytuł topiku. Myślałam, że filtrów używa się z racjonalnych powodów - sama to robię z konieczności i bez przyjemności, a nie z powodu jakiejś mody czy fobii. Napisałaś "filtromania", a za chwilę pojawią się głosy, że to przesada, że i tak się zestarzejemy, że to masochizm, snobizm itd. Nie wnikam w Twoją motywację, ale jeśli to możliwe technicznie, to chyba lepiej zawczasu zmienić tytuł wątku.

Gość wiosna idzie
frenchaffai, tzn. zużyłaś jedno opakowanie? Jeśli wystarczyło Ci na tak długo, to znaczy, że stosowałaś zbyt mało emulsji i odbiło się to na stopniu ochrony, który przy takiej ilości nakładanego kremu wynosił jakieś SPF 7.

Gość Filtromaniaczka
Gdzie Ty widzisz te teksty, że się zestarzejemy, bo ja nie widzę. Nie wiem co masz do tytułu topiku :o

Gość frenchaffair
Piszac emulsja, mialam na mysli mleczko, czyli "lait". W opakowaniu jest 100ml, a zyzylam prawie dwa opakowania od kwietnia2006 do wrzesnia2006. Mleczko mialo filtr 50+, takze na pewno mialam znacznie wyzsza ochrone niz 7.

Gość frenchaffair
Czy ta firma Iwostin jest jakosciowo mniej wiecej na poziomie Avene i La Roche Posay??

Gość przyzwyczaiła
Nie wiem co miałaś na myśli. Avene ma w swojej ofercie Ultra High Protection Emulsion SPF 50+, czyli emulsję w opakowaniu 50 ml. Nakładając ok. 2 ml kremu spf 50 osiągamy stopień ochrony spf 50 krem spf 50 nałożony w ilości 1,25 ml daje ochronę spf 7,1 Teraz podlicz na jak długo wystarczyły Ci te kremy i okaże się jaką sobie zapewniałaś ochronę. 2 op. x 100 ml kwiecień - wrzesień 200 ml 6 msc. - 180 dni Gdybyś nakładała 2 ml, dwa opakowania skończyłyby się po 100 dniach. Filtromaniaczka Gdzie Ty widzisz te teksty, że się zestarzejemy, bo ja nie widzę. Nie wiem co masz do tytułu topiku Poczekaj ;) Pamiętam co się działo kiedyś na Wizażu, to samo było na forum GW. Dyskusje były gorące, a padające argumenty jeszcze bardziej. Czy uważasz, że tutaj będzie inaczej?Ja nie.

Gość przyzwyczaiła
Iwostin oferuje stabilne filtry, czyli skuteczne produkty. Konsystencja, wchłanialność, pobielanie, zapychanie porów trzeba oceniać w odniesieniu do konkretnej cery, trudno więc to porównywać.

Gość frenchaffair
Dzieki za wyliczenia, ale pozwol, ze bede nakladala na swoja twarz tyle kremu, ile bede chciala:)

witam, tylko nie wiem, czy na tym forum da się prowadzić dyskusję na poziomie :/ mam cerę mieszaną w kierunku suchej, filtrów używam różnych, w zależności od pory roku itp. itd. np. latem lżejsze Biodermy, zimą treściwsze Avenki. z zapychaniem porów miałam na początku problemy po filtrach Avene, ale skóra już chyba się do nich przyzwyczaiła. a nazwa filtromaniaczki jest całkiem miła, tak, jak mogą być np. maniaczki szminek, posiadające np. 30 szt., tak też mogą być maniaczki filtrów ;) w sensie - wielbicielki. nie ma to nic wspólnego z fobią. ja tam wychodzę za dnia z domu ;)

Gość przyzwyczaiła
A proszę bardzo. Chciałam tylko pomóc. Nie przyszło mi do głowy, że możesz nazywać 'emulsją' mleczko :P Dodam tylko, że stosunek ilości nakładanego filtru i stopnia ochrony nie zmienną liniową. Na amerykańskich stronach były kiedyś odpowiednie wykresy, obrazujące to.

Gość ghigufguff
bardzo dobry topik...mam do was pytanie czy jesli stosujecie filtry to pod nimimacie jakis krem nawilzajacy?? ja dopiero zaczynam i sugeruje sie tym copisze Justa, czy teraz kupic avene (tresciwsze) czy bioderme?? mam podobna do justy skórę więc mozna oczekiwac podobnego sprawowania sie na niej filtrów. A no i podstawowe pytanie jakiej wielkosci minimalnie powinien miec filtr i jak odmierzacie te 1,8 ml?? wiecie pierwszy raz bedzie mi ciezko to odmierzyc.

O co dokładnie chodzi z tym odmierzaniem? Ja zawsze najpierw stosuję lekki krem nawilżający, a dopiero potem na niego krem z filtrem.

Gość ghigufguff
1,8 ml na twarz 2,5 razem z szyja tyle trzeba nałożyć kremu z filtrem żeby otrzymac taka ochrone jak deklaruje producent

Gość ghigufguff
sama o to pytam... ale ty jak uzywasz filtrów to po prostu pomysl na ile starcza ci opakowanie kremu, 50 ml to nie na cały miesiac powinno, jesli starcza na 3 to 3 razy wiecej powinnas tego nakładac i tyle

Gość ok. łyżeczki
Można to odmierzyć miarką od syropu albo strzykawką i w ten sposób sprawdzić ile to jest. Iwostin gdzieś podaje ile to jest centymetrów (nie pamiętam gdzie, chyba na ulotce?)

Gość ghigufguff
o dzieki teraz wiem co i jak... pozostaje pytanie o krem pod filtry - napewno lekki bo i tak filtry tłuste wiece pewnie zapchaja- ale który polecacie??

Gość ok. łyżeczki
Tzn. ile cm kremu należy wycisnąć z tubki i nałożyć na twarz. Nie wiem czy wyraziłam się zrozumiale.

Gość ghigufguff
wystarczajaco zrozumiale

Gość ok. łyżeczki
Ale po co krem pod filtry? Jeśli boisz się przesuszenia, wybierz po prostu coś bardziej odżywczego, np. Avene albo Iwostin. Tego czy Ciebie zapchają nikt nie jest w stanie przewidzieć, to możliwe - wszystko zależy od skóry.

Gość ghigufguff
dzieki bardzo

Gość ghigufguff
filtry sa tłuste wiece pewnie dobrze odzywiaja i dbaja o natłuszczenie skóry ale o nawilzenie tez?? bo mi o nawilzenie chodzi własnie... skorygujcie mnie jesli zle mysle

Gość ghigufguff
halo odpowie mi ktoś?

Gość ok. łyżeczki
To zależy od filtra. Iwostin, Avene bogate konsystencje i większe właściwości pielęgnacyjne. Nałożony w odpowiedniej ilości powinien zapewnić odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie, a jeśli tego nie zrobi, wtedy pomyślisz o dodatkowym nawilżaczu. Nie warto robić zakupów na zapas, bo mogą się okazać zupełnie niepotrzebne. Zwłaszcza, że w okresie wiosennym i letnim skóra nie potrzebuje aż takiej pielęgnacji jak zimą. Jeżeli panie farmaceutki mają na zbyciu próbki, warto się nimi zainteresować, żeby niepotrzebnie nie wyrzucać pieniędzy. Większość filtrów LRP zawiera w składzie alkohol, który może wysuszać i podrażniać niektóre cery.