Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwonaa

toxoplazmoza - wynik ujemny, co to oznacza?

Polecane posty

Na badanie ide w poniedzialek wiec wyniki beda we wtorek rano a w czwartek lekarz mnie czeka i kosmiczna kolejka uwielbiam to :) Napewno napisze :)

Gość lideczka20

Gość lideczka20
robilam badanie na toxo w 3 m-cu ciazy i wyiki byly takie IgG 0,130 , gdzie wynik ujemny Nastepnie IgM 0,811, gdzie wynik ujemny . Lekarz powiedział ze nie bylam chora ale obecnie wynik jest watpliwy i prosil o powtorzenie za miesiac. Wyszly wyniki takie IgG 3,5 a IgM 0,654, czekam na wizyte u lekarza i umieram ze strachu bo na moje teraz wyszlo ze bylam chora a obecni nie ma infekcji... nie rozumiem i prosze o pomoc, moze ktos mi to jakos wytlumaczy?

Gość lideczka20
uzupełniam moją poprzednią informacje bo jakoś literki pozjadało. te normy IgG to wynik ujemny 3 a IgM wynik ujemny 1. prosze o wytłumaczenie dlaczego na pierwszych wynikach było zupełnie inaczej niż jest na tych drugich?

Gość lideczka20
nie wiem jak napisac bo zjada literki? ujemny mniej niz jeden , watpliwy od 0,8 dojeden a dodatni wiecej niz jeden. A IgM ujemny mniej niz0,8 watpliwy od 0,8 do jeden a dodatni wiecej niz jeden

Lideczko, wg mnie nie ma powodu do obaw. Lekarz słusznie zlecił ponowienie badań gdy IgM znalazło się w strefie \"watpliwy\" przy ujemnym IgG. Mogło to swiadczyć o rozpoczynającej sie infekcji. Jednak powtórzone wyniki wskazują, że miana przeciwciał nie wzrosły a więc infekcji nie ma. Drobne wahania wyników są rzecza normalną. Wg mnie infekcji nie przechodziłaś i powinnaś zachować środki ostrożności. Znajdziesz je na 1-ej stronie topiku: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3726912&start=0 (19.04 g. 13.48) lub w lnku tam zamieszczonym. Powinnaś też ponawiać badania w kolejnych trymestrach. Oczywiście przedstaw wyniki lekarzowi – sądzę że bedzi etego samego zdania. Pozdrawiam! 🖐️

Gość lideczka20
Bywalcu! serdecznie dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. DZIĘKI

Gość lideczka20
Dam znać co powiedział lekarz. Pozdrawiam

Gość kasiamarat
Witajcie! jestem w 5. miesiącu ciąży, badanie na toxo po raz pierwszy robiłam w końcu sierpnia, wyniki były następujące: IgG 74,00 (zatem wynik dodatni (wg norm >5 wynik dodatni)) IgM 0,790 (wynik wątpliwy (wg norm 0,68 - 1,00 wynik wątpliwy)). Mój lekarz zlecił powtórzenie badania - drugie zrobiłam kilka dni temu i wyniki są następujące: IgG 69,00 (wynik dalej dodatni) IgM 1,790 (wg norm powyżej 1,00 wynik dodatni). Ten drugi wskaźnik znacznie mi podskoczył, czy jest to powód do niepokoju? Lekarz prowadzący uspokaja, że nie, ale zlecił dodatkowe badanie na obecność przeciwciał IgA ... Nie wiem, czy mam się tym wszystkim przejmować, generalnie bardzo dobrze się czuję, nie mam żadnych objawów, o których czytałam, że mogą pojawić się przy zakażeniu ... Proszę o radę, czy mam się tym wszystkim niepokoić i co oznaczają moje wyniki?!!

Witaj Kasiu! 🖐️ Nie chciałbym się autorytatywnie wypowiadać na podstawie tylko tego co napisałaś. Lekarz ma znacznie większy zasób informacji o Twojej ciąży. Wg mnie wątpliowaści w tej sytacji są. Interpretacja wyników nastęcza trudnosći. Infekcja u Ciebiew niewatpliwie miała lub ma miejsce. Problemem jest umiejscowienie jej w czasie. Wg mnie przy wątpliwym wyniku w końcu sierpnia badania powinny być powtórzone po 3-4 tygodniach. Tak sie jednak nie stało. Obecny wzrost IgM przy dodatnim ale niezbyt wysokim i niepowiększonym poziomie IgG Może być wynikim jakichś zakłoceń ale może też śwaidczyć o trwającej infekcji. Może badania dodatkowe coś wyjaśnią? Twoje dobre samopoczucie o niczym niestety nie świadczy - toxo (w przypadku infekcji) szkodzi dziecku u matki przebiega na ogół bezobjawowo. Więcej światła mogą tu rzucić badania usg. Tak czy inaczej - sprawa powinna być wyjaśniona jak najszybciej. Decyzja o ew. kuracji atybiotykiem zależy zawsze od lekarza. Pozdrawiam Cię i zyczę by wszystko się wyjaśniło pomyślnnie.

Gość kasiamarat
Hej Bywalcu! Lekarz zleciła dodatkowe badanie, nie na IgA jak wcześniej, ale znów na obecność IgM oraz na awidność IgG, badania zrobiłam dziś rano, wynik IgM będzie jeszcze dziś, awidność pod koniec tygodnia ... chyba zwariuję, tyle się naczytałam o toxo ... zrobiłysmy z doktorką krótkie USG - z dzidziusiem wszystko w porządku, rozwija się prawidłowo, fika fikołki i w ogóle, czy jemu może się coś stać poprzez tą infekcję? Co do moich IgG, ich poziom nie tylko się nie podniósł, ale wręcz spadł o kilka pkt, moja doktorka twierdzi, że te wyniki kupy się nie trzymają ... Jednocześnie nie chce już teraz wchodzić z antybiotykiem, bo wzrost IgM jest nieznaczny, a przy tym spadł poziom IgG. Zatem czekam na wyniki .... Co uważasz?

Gość justyna1208
U jakiego lekarza byłaś z tymi wynikami ? Mnie Ginekolog skierował do specjalisty od Chorób Zakaźnych bo to przeciesz choroba zakaźna a Ginekolog nie jest w tym specjalista. ??

Gość kasiamarat
póki co byłam tylko u ginekologa

Gość justyna1208
Ja bym Ci radziła pujść do specjalisty mnie ginekolog uspokajal a specjalista powiedzial coś wręcz odwrotnego, wiem sama po sobie ze to wielki stres zwłaszcza ze można stracić dziecko które nosisz pod sercem, ja dzisiaj dostane powturke badan i tez strasznie sie boje wyniku

Gość kasiamarat
owszem, ginekolog nie jest specjalistą w tej dziedzinie, ale z tego co wiem moja ginekolożka ma duże doświadczenie również i w tej kwestii i mam do niej zaufanie ...

Gość justyna1208
zrobisz jak uwazasz ale bez urazy jak ktoś sie naczymś zna zwłaszcza na chorobach zakaźnych powinien zlecic badanie za 3 tygodnie od ostatniego badania. Ja też mam zaufanie do swojego lekarza ale jak Sam mi powiedział zawsze lepiej się upewnić w 100% u specjalisty w swojej dziedzinie i miał racje.

Gość kasiamarat
zresztą Twoje wyniki Justyno są ok. podwyższone IgG przy ujemnym IgM znaczy o przebytej w przeszłości infekcji, ja, niestety mam również IgM na małym plusie ... (pierwszy wynik był wątpliwy ...), dziś wieczór będę mieć kolejny wynik odn. IgMów, jeśli jeszcze się podniosły znaczy, że nie jest dobrze, muszę też poczekać na wynik awidności IgGów, jeśli się okażę, że jest niska, to antybiotyk jak nic do końca ciąży ... :(( mam nadzieję, że z dzidziusiem wszystko w porządku ... Przy Twoich wynikach chyba nie masz powodów do przejmowania ...

Gość justyna1208
Niestety z tego co powiedziała mi doktorka to mam powody do zmartwienia i to nie znaczy ze miałam przebyta tylko ze miałam styczność ale konkretnie niewiadomo kiedy moze miesiac temu a moze rok temu dlatego mam zlecona powturke badania.

Gość kasiamarat
zdaję sobie sprawę, że może należało wcześniej zrobić drugie badania, z drugiej jednak strony czytałam o długiej pamięci immunologicznej w przypadku tego typu badań, jeśli powtórzy się zbyt wcześnie, mogą okazać się przekłamane ...

Gość justyna1208
Zgadzam sie z tym przekłamaniem ale standardowo takie testy powtaża sie po 3 tygodniach. a w przypadku toxoplazmozy każda zwłoka może być niebezpieczna dla dziecka z tego co czytałam i troche z doświadczenia wiem ze jezeli mialo sie zakarzenie na poczatku albo ma sie je teraz i sie go nie leczy może to zagrażać życiu dziecka ( donosisz tylko do 6 miesiąca) wiec wykrycie jak najszybsze i leczenie jest bardzo wazne. Jeżeli moj wynik sie nie zmieni to bede leczona antybiotykami a jezeli ulegnie zmianie to znaczy ze wszystko jest dobrze

Gość kasiamarat
życzę powodzenia! zastanawiam się, że, jeśli u mnie okaże się np. że tym razem IgMy spadły a awidność jest wysoka, chyba nie będę spać spokojnie, jeśli nie rozpocznę mimo wszystko leczenia ...

Gość justyna1208
Nie wątpie ja od 3 tygodni nie mogę spokojnie spac :( Boje sie o moje dziecko zaraz Mąż powinien wracać z pracy to zabieze Moje wyniki i zobaczymy. Chociaż juz sama niewiem jaki ten wynik ma być :( ale w czwartek ide do lekarza wiec On mi powie wszystko :) Mam nadzieje że będą ok. A Tobie jednak radziłabym pójść do Specjalisty z tymi wynikami

Gość kasiamarat
nowe IgM mam na poziomie 0,5 - wynik ujemny ... możliwe są aż takie rozbieżności ... ???

Gość justyna1208
Jaśli chodzi o wynik to Ci nie pomoge :( niebardzo sie na tym znam

Gość justyna1208
Właśnie odebrałam wyniki IgG- 47,9 norma 8,8 jeszcze wyższy niz ostatnio (ostatnio był 35,5) IgM -3,0 Ujemny identyczny jak ostatnio Jak ktoś wie co to oznacza była bym wdzięczna za odpowiedz

Gość kasiamarat
Justyno, nie jestem lekarzem, ale myślę, że warto by było w tym momencie zrobić badanie na awidność IgG, które wykaże w jakim one są wieku, im wyższy wskaźnik, tym są starsze i tym lepiej, wtedy jest ok. bo taka sytuacja świadczyć będzie o tym, że infekcję miałaś wcześniej w przeszłości. Ważne, że IgM masz ujemne, to IgMy pojawiają się pierwotnie tzn. bezpośrednio po zakażeniu, jeśli są ujemne znaczy, że obecnie nie chorujesz ... życzę powodzenia i pozdrawiam

coś komp mi przyświrował :o justyna ------ jeśli wynik 3.0 faktycznie jest ujemny to wszystko jest OK. Ja jednak nadal mam wątpliwości bo nie spotkałem się z taką normą kasia---- "wyniki nie trzymaja się kupy" :D Ja to określiłem bardziej oglednie: "Interpretacja wyników nastęcza trudnosći" Najprawdopodobniej wynik środkowy IgM był zafałszowany. A jaką miałaś awidnosć??