Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solo

umowa na zlecenie a na etat

Polecane posty

Gość solo

wczoraj bylam na rozmowie kwalifikacyjnej i zapytano mnie jaka umowe bym wolala, powiedzialam ze na etat. wydaje mi sie ze ten pan. ktory prowadzil ze mna rozmowe troche sie zdziwil. powiedzcie mi ktora umowa jest lepsza.. i na jakiej zarobie wiecej..

Gość uszy jamnika
Na etat daje stabilność zatrudnienia, na zleceniu więcej zarobisz, z tym, że jeśli praca ma znamiona pracy etatowej (jest zachowany element stałości miejsca wykonywania pracy, określonych godziny jej wykonywania oraz nadzór w postaci zwierzchnika) to jesli dadzą Ci nawet zlecenie, po zwolnieniu możesz wystąpić do sądu pracy o przekwalifikowanie Twojego stosunku pracy ze zlecena na etat (o ile posiadasz dowody, że zostały zachowane owe 3 elementy) i wówczas pracodawca ma obowiązek potraktowania Twojego czasu pracy jako pracy etatowej wliczając w to wszelkie konsekwencje natury prawnej, jak wystawienie świadectwa pracy i nadpłaty Twoich skladek ZUS (nie wiem, czy potem może obciążyć Ciebie i Twoje wypłacane wczesniej wynagrodzenie)

Gość solo
nie wiedzialam ze to tak wyglada.. teraz zaluje ze tak mu to powiedzialam :( bo woel wiecej zarobic bo kasa jest mi strasznie potrzebna na studia i kupno samochodu... moze da sie to jeszcze jakos odkrecic.. :(

Gość tyle samo zarobi
na etat i zleceni, bo zus jest odprowadzany od umowy zlecenie równiż.

Gość uszy jamnika
Tak ale jest studentką. Zresztą ZUS od zlecenia niższy jest.

Gość wcale nie jest nizszy
przepraszam niedocztałam, ze to studentka.

Gość solo
to myslicie ze w mojej sytuacji lepiej by bylo pracowac na zlecenie??

Gość uszy jamnika
Cieszymy się :-0 Nie, myślę, że dobrze wybrałaś. Na etacie zawsze moiżesz sobie wziąć: kredyt, komórkę na abonament, karte płatniczą w markecie i inne takie :)

Gość uszy jamnika
mizerniutki ten podszyw