Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jestem deską przegrałam życie

Help!!!! Nie wiem, czo mam zrobić, pomózcie

Polecane posty

Kurcze, mam głupi problem, ale zaraz mnie wyślą na forum o domu, gdzie zagląda 10 osób na dobę:(😭 Muszę TERAZ iść do ogrodu, posadzić kwiaty. Ale... One leżały w piwnicy całą zimę. Są to kwiaty cebulkowe, różne. I niektóre już zaczęły puszczać pędy!😭 Zimą nie chciałam sterczeć na mrozie i się nimi zajmować:( Na nich jest napisane, zeby je zakopywac do grudnia, aże niby już w lutym kwitną. No oczywiście tak nie jest.... Ale w ogródku niektóre już też puszczają pędy... To zakopywać je, czy juz po ptakach?:( Jeżeli ktoś się zna, to doradźcie, proszę, zanim mi przeniosą temat...

A wsadź te kwiaty w ziemię, najwyżej nie urosną i już

Gość Kiniaczek
Kwiaty takie jak tulipany, krokusy, przebiśniegi i narcyzy muszą być sadzone jesienią żeby mogly się ukorzenić. Aby zakwitly potrzebne jet im przemrożenie. Myślę że jak teraz je zakopiesz to ukorzenią się ale nie zakwitną.

Gość Kiniaczek
Co do róż to nie pomogę bo sama się nad tym zastanawiam. :)

Ale one juz puszczają pędy! Czyli juz może wymarzły. Jest jeszcze cos takiego jak pędzenie roślin cebulowych. Stawiasz je w zimnym miejscu (w piwnicy) , ciemnym a potem wynosisz cebule na słońce. Większość gatunków wtedy szybko zaczyna rosnąć, a niektóre zdychają :p Więc może i mi się uda?:(

Gość Kiniaczek
A gdzie je trzymamaś przez zimę?

A z różami jest PORAŻKA> W jednej, ale angielskiej książce jest napisane, zeby je przycinać jeszcze zanim ruszą z wegetacją, między zcasem, jak opadły liście do pojawienia się pąków. Tyle, ze MOIM w ogóle nie opadły liscie. Na zimę ich nie przycinałam ani trochę, choć niektóre mają i po 2 metry:O (sa to gatunki rosnące do 79cm, ale je ciut przepędziłam:p ) I napisali tam, ze od razu trzeba nawieźć i ściólkować, najlepiej obornikiem. No a na nawozie jest napisane, że trzeba go używać na przełomie marca i kwietnia, czyli jeszcze długo, i że zastępuje ściółkę:O To ja już nie wiem, kiedy je obciąć! Jak zawsze trzeba się zdać na siebie. Na jesieni czekałam na moment, kiedy opadną liście, żeby obciąć trochę te róże i guzik- nie opadły w ogóle, troche przyschły i tyle...

Gość Kiniaczek
No nie wiem. Ja swoje chyba za jakiś tydzień ciachnę, bo na jesieni usunęlam tylko pąki i takie kikuty teraz stoją :( To chyba za cieplo mialy. Muszą się przemrozić, ale nic straconego; po prostu zakop je i na jesień już nie wykopuj.

Gość Kiniaczek
W zeszlym roku nie chcialo mi się wykopywać cebul i mialam pewne obawy czy coś wyrośnie. Krokusy już kwitną, a narcyzy i tulipany sporo wybily. :D

Nie, ja tych cebulkowych w ogóle nie wykopuję. Jak zdechną, to wtedy je obcinam przy ziemi, ale jak juz same uschną, nie tak od razu oczywiście;) a potem sieję w tym miejscu rośliny z nasion, żeby coś tam rosło. No to ja juz obetne róże, ale na razie tylko po \"nasonecznionej stronie\":) Albo nawet po obydwu... 🖐️

Gość drab.
Deska , to Ty masz jak ja :O Kwiaty rosną w piownicy ;) A dzisiaj zrobię na balkonie wiarygodne warunki dla moich milusińskich

Gość Kiniaczek
Jak masz też cebule mieczyków to wszystko z nimi oki. Tylko na sadzenie ich to za wcześnie. Ja ze swoimi poczekam do kwietnia.

Gość Kiniaczek
A dlugo ich tak nie wykopujesz? Mi się wydaje ze moje będę musiala w tym roku wykopać bo się strasznie zagęścily. Pododdzielam cebulki przybyszowe i tym razem powkladam je do metalowych koszyczków zeby mi rornice nie obgryzaly cebulek. Tak na marginesie to dobrze jest wokól tulipanów posadzić narcyzy, bo nornice ich nie znoszą.

Gość drab.
gimnazjalista ma rację:):D

Gość Kiniaczek
Cukinie też się nadadzą :D

Gość wszystkie roze
ścina się w październiku, nawet jeśli nie straciły liści. Jeśli zetniesz je teraz, to i tak lepiej niż jak zostawisz 2-metrowe badyle. Nic im nie będzie, bo pąki kwiatowe zawiązują wiosną. Cebule tulipanów wsadź, najwyżej nie zakwitną, a z mieczykami poczekaj, tak jak już ktoś napisał.

Gość Kiniaczek
wszystkie roze --> a na jakiej wysokości trzeba je przyciąć? Ja mam rabatowe i pnące.

Gość wszystkie roze
na wys. ok. 1/3 od ziemi, wtedy ładnie się rozkrzewiają i mają zgrabny pokrój. Usuwaj przekwitłe kwiatostany, to będą dłużej kwitły.

Gość wszystkie roze
Aha zapomniałam dodać, że róże pnące należy przyciąć nie na wszystkich pędach. Przy ziemi obcina się pędy, które mają 4 lata lub więcej, pozostałe się skraca na różnej długości, aby kwitły na całej długości pędów.

Gość Kiniaczek
Dzięki!

Dobra:O Siedziałam w tych krzakach do 17:30 Pleców juz nie czuję... Ani nic innego. najlepsze, ze musiałam usuwac jeszcze zzascchnięta badyle po nasturcji i WSZEDZIE były setki nasion!!!! W ogóle taka mi nasturcja wyrosła, ze jak moja babcia ją zobaczyła, to miała oczy jak spodki, bo takiej w życiu nie widziała... Rany, teraz się tego chwastu nigdy nie pozbędę:O Zachciało mi się... Sąsiedzi musieli mieć ubaw, bo nie dość, ze jak zawsze gadałam z psem i śpiewałam mu piosenki, to jeszcze z opony w taczce wyleciało powietrze i mniej więcej co pół godziny zasuwałam z taczką na plecach w tę i spowrotem:o [beksa[ Życie jest jednak okrutne. Usilnie hoduję sobie paznokcie, narazie maja może z 1mm poza palec:p i oczywiście teraz mam masakrę zamiast paznokci:) Ale juz mi przebiśniegi zakwitły i inne tałatajstwa też wyszły z ziemi:) I jak ciepło było. Róże ładnie przycięte i git:classic_cool: Ale opitoliłam tylko jakieś 10 krzaczków, a zostało mi jeszcze z 30:O Ale one są w cieniu bardziej, więc później zaczynają kwitnąć i zrobie to w weekend, nic im nie będzie.

Aha, nie mam mieczyków. Połowa cebul hiacyntów była już uschnięta i do wywalenia. Ale resztę posadziłam na raz, mimo, ze miałam jakieś dziwne, maleńkie cebulki do sadzenia w kwietniu. ALe stwierdziłam, że jak jeszcez nie zgineły, to teraz tylko sie wzmocnią:p I tak jest dość ciepło, niech leżą. W piwnicy tez jest zimno.

Gość Kiniaczek
Deska, no po prostu rozwalilaś mnie swoim opisem dokonań i konwersacji z psem :D A jakie piosenki śpiewasz piesiakowi? Nasturcja też się u mnie rozpanoszyla :(