Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neś-neś

Dzisiaj jest identyczny dzień jak w Dekalogu V

Polecane posty

Gość neś-neś

Mam na mysli to, że też jest marzec i jest już ciepło, tylko zabójstwa brak.

Gość neś-neś
Ale przecież serio, pogoda jest identyczna! Tylko muszę sprawdzić, którego to było marca.

Gość Coś w tym jest
ooo? Jednak umiem wklejać linki :-D Szok!!!

Jedyne co wiem, to że premiera była 11 marca. A akcja toczy się chyba też tak około tej daty ;-)

Gość uhmmmmmm

Gość neś-neś
No nie? Od razu mi się skojarzyło, pewnie przez to czuję się dzisiaj tak dziwnie.

Gość maly pytajnik
a co to jest ten Dekalog V ? :) cos wiecej na ten temat poprosze ;)

w wersji kinowej znany jako \"Krótki film o zabijaniu\" moim zdaniem jeden z najlepszych filmów, jakie kiedykolwiek powstały, zresztą cały Dekalog jest świetny

Gość neś-neś
Ale przyznajcie, że dzień i kilmat jest dzisiaj identyczny :-) Powiem Wam, że w żadnym filmie tak mocno nie czułam wiosennej pogody. Tylko zawsze się zastanawiałam czy jest to mozliwe, aby bylo tak ciepło w marcu. A widzę, że tak ;-)

Gość maly pytajnik
aha.. dzieki wielkie :) w takim razie bede musiala obejzec ;) P.S. ale fakt faktem u mnie dzis tez jest dziwny dzien :O pozdrawiam

Gość neś-neś
No właśnie...

Pijawka, może się zakochałaś? Ja tak trochę offtopic, bo promuję dziś miłość na forum :D

Gość upupupupupupupup
zabójstow bedzie nie martwcie się a raczej samobójstwo :o

\"dekalog V\" był niezły, ale zarazem najlepszy z całej serii. Np pierwsze przykazanie jest zobrazowane dość łopatologicznie

MRK, bo ja wiem czy łopatologicznie? Proste to było, fakt, ale jakieś takie szlachetne, bez udziwnień...

Gość helgunia
a ja uwielbiam właśnie jedynkę! Robi na mnie najwieksze wrażenie, nie dostrzegam tam żadnej łopatologii. Ale V też znakomita, lubię także X. a nie lubię IV.

Gość helgunia
no i ten chłopiec z I, po prostu genialny! Uwielbiam go też w "300 mil do nieba", nieziemskie ma oczy...

Było łopatologiczne, bo oparte na przewidywalnym schemacie. Powiedziałbym nawet że banalnym. Z jednej strony była to na pewno prostota zamierzona, bo cały cykl jest taki, ale z drugiej odbiera przyjemność oglądania. Nie lubię wiedzieć w środku filmu jakie będzie zakończenie. \"V\" wyróżnia to, że Kieślowski pozwolił grać. Poprzednio skupił się na zarysowaniu i uwiarygodnieniu historii, a aktorzy służyli przede wszystkim jako środek do przełożenia sensu zdarzenia na język widza. Tu inaczej. Historia jest wybitnie prosta, fabuła chyba najmniej skomplikowana ze wszystkich, wpisująca się w wydawałoby się prastary symbol winy i kary, ale dzięki uwolnieniu środków wyrazu zyskuje ogromną siłę. Dekalog można określić jako eksperyment formy i większość etiud jest utrzymana w tej konwencji, ale V jako jedyna ją łamie.

MRK, ciekawa analiza, ale ja się będę upierać, że ta przewidywalność wzmocniła przekaz - tak jakby bohaterowie podświadomie wiedzieli, co ich czeka, i widzowie też. Ale tu pewnie nie miejsce na dyskusje o filmie:) pozdrawiam