Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamarysia

dlaczego moje NALESNIKI PRZYKLEJAJA sie do patelni

Polecane posty

Gość mi nigdy nie przywieraja
"to sie przykleja bo wtedy z ciasta robi sie taka piana no i jeszcze jak dodasz wode to juz calkiem zle nie dodawaj wody, zrob na samym mleku i nie miksuj a tylko wymieszaj mątewką" Nie potwierdzam. Dodaje wody, w dodatku czasem nawet lekko gazowanej (znaczy niegazowanej ale np Starolopanki, a ona zawsze ma ;) ). Ciasto spienione, a nic sie nie przykleja :P Patelnia musi byc rozgrzana. Moze to dlatego Wam przywiera... Sama nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lady Jey Jey
Trzeba dodać do ciasta oleju i troszkę na pierwsze smażenie... Mi zawsze wychodzą ok, nie ważne czy patelnia z teflonem czy nie... no i woda mineralna gazowana też chyba ma jakiś wpływ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asiulaa
W moim przypadku winna była patelnia. Mieszkamy jeszcze z teściami i smażyłam na patelni teściowej, naleśniki cały czas przywierały, 3 wyrzuciłam do kosza. Wzięłam swoją, nową patelnię i elegancko odchodzą. Dałam 2szklanki mąki, szklankę mleka, szklankę wody mineralnej gazowanej, 2jajka i szczyptę soli. Zawsze tak robię i zawsze wychodzą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gdzieś czytałem , że patelni do naleśników nie powinno sie myć detergentami ani szorować. Wyczyścić tylko i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szudra
wszystko wina je**nej patelni wiec drobie panie w dlon i stara do kosz !!!! a nalesniki wyjda najlepsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto naleśnikowe musi dojrzeć!!! Pozostawcie je zawsze po wyrobieniu chociaż na 15 min!! Ja nigdy oleju nie dodaję!! Jak dajecie za dużo jajek,to wychodzi omlet!! Konsystencja ciasta najważniejsza jest ,nie wina patelni, metodą prób i błędów!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o smażeniu decyduje patelnia, najlepsza teflonowa, kupiłam patelnie ceramiczną berghoff naleśników na niej nie usmażę bo wszystko przywiera a kosztowała koło 80 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bambaryłek
Ja smażę naleśniki na oleju rzepakowym - jest najlepszy do smażenia, nie przypala się i nic nie przywiera. Z pełnym przekonaniem polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Matko kochana :-( Naleśników się nie smaży na oleju!! Patelnię można lekko posmarować,ale nie wlewajcie tego oleju!!! Można odrobinkę dolać do ciasta i git!! Powtarzam jeszcze raz,ciasto musi chwilę odstać,wyjdzie na pewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
problem przede wszystkim w patelni. Ja mam taką starą cygańską , ze stali rdzewnej, używam tylko do nalesników. Dobre są z taką powłoka ceramiczną , zupełnie białą. To jest lepsza powłoka niz tefal. Warto kupic bo tez mam . A do ciasta najlepiej dodac troche roztopionego masła , olej tez może byc . Jak spełnisz te dwa warunki na pewno nie będą sie przypalać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moim zdaniem, maż za rzadkie ciasto. I nie chodzi tu o patelnie. Dodaj po prostu mąki. Tak by ciasto jak je podniesiesz i się będzie zlewało spowrotem do naczycia ma mieć odpowiednią lepkość. Nie może kapać jak woda, musi się ciągnąć trochę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacoladaaa
Najważniejsze do kapka tłuszczu do ciasta i żeby odpoczęło. Rozmyślam nad zakupem jeszcze specjalnej patelni do naleśników ze stronki dobregarnki, ale nie wiem którą wybrać, bo strasznie duży wybór tam jest...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Łasia 2014
patent mojej mamy z restauracji.... zawsze olej do ciasta zamiast na patelnie... nie dawac tez cukru do ciasta bo szybciej sie spali nalesnik, zamist tego wrzucic jakis jogurt waniliowy... smak idealny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tyż facet
nie mam pojęcia dlaczego:D dodaj oleju do ciasta a nastepnie kapkę na patelnie . Temperatura patelni jest z***biście ważna. Nastepnie jak już wywiną sie brzegi bierzesz patelnie i energicznie trzęsiesz ******* posuwisto-zwrotnymi:D . Naleśnik sam sie odkeja. Podrzucasz ,drugą strone dużo krócej i jest git:D Do ciasta proponuje dodac ubite białko jeśli zależy wam na puszystości , a jak zależy wam na chrupkości nie kładzcie najeśnika na naleśniku, Robią sie wówczas miekkie czyli idealne pod krokiety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gkość
A może to wina mąki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
myślę, że możesz delikatnie zmodyfikować faktycznie przepis, ale i spójrz na swoje patelnie, a ponadto może mocniej je smaruj jakimś tłuszczykiem przed wylewaniem masy? może wtedy nie będą się przypalać. zawsze dobra patelnia to dobra patelnia a nie jakieś tanie podróbki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto jest za zadkie , wiecej maki i wychodza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olej musi byc dobrze rozgrzany. Podczas smazenia delikatnie podwarzać brzegi i jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepiej troche patelnie przepalic czyli,posostawić ją naolejoną na 2-3 minut u mnie podziałało i teflonowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mi też przywierały i do tego się rozpadały. Dodałam jajko, trochę mąki i oleju i juz ładnie się smażyły :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Za rzadkie ciasto dlatego się kleja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×