Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zosienkaaaa

Z Novynette na Harmonet

Polecane posty

Gość Zosienkaaaa

Dziewczyny! Wlasnie zmieniam tabletki z Novynette na Harmonet. Kiedy mam przyjac pierwsza tabletke Harmonetu? Tak jak zawsze, czyli w pierwszym dniu po 7 dniowej przerwie? Zapomnialam zapytac o to pania ginekolog :(

a ulotkę czytało dziecko??? są dwie szkoły, jedna mówi, żeby bez przerwy przyjąć nową tabletkę (tzn np w piątek novyette, a sobot harmonet) albo żeby czekać 7 dni i wtedy normalnie zarzyć. moi ginekolodzy zawsze ten drugi sposób zalecali, ale nie wiem... może najlepiej zadzwoń do lekarza,a jak nie to weź po tygodniu ale przez kolejny tydzień dodatkowo się zabezpieczaj. może jeszcze ktoś ci coś doradzi :)

harmonet jest nieznacznie słabszy wiec lepiej nie rób przerwy

mia tylko że ja też zawsze na słabsze zmieniałam (np ze stedirilu 30 na mercilon) i mi kazali przerwę robić. dlatego najlepiej sprawdzić co na ulotce jest napisane.

kiedy zmienia się tabletki z silnieszych na słabsze a co za tym idzie spada zawartośc hormonów nie powinno się robić przerwy by ewntulanie nie zakłócić skuteczności gdyż wiadomo że najłatwiej ja zakłócić walsnie po przerwie. to wąłsnie jest napisane w ulotce.

no dobrze:P w mojej ulotce jednak tego nie ma....ale to jest dla mnie logiczne i powrzechnie wiadome dlatego lepiej być przezorynm:)

Gość Zosienkaaaa
Ok to tak: Novynette: 0,02 mg etynyloestradiolu (estrogenu) i 0,15mg progestagenu Harmonet: 0,020 mg estrogenu i 0,075 mg progestagenu Wychodzi na to, ze Harmonet jest slabszy, no nie?