Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ufam lekarzom

łuszczyca, atopowe zapalenie skóry toczeń...?

Polecane posty

Gość nie ufam lekarzom

JAkiś czas temu na łokciu (po zewnętrznej stronie) pojawiła mi się czerwona swędząca plama, a skóra na niej łuszczyła się. plama zaczęła się powiększać i miała taką czerwoną widoczną obwódkę. ostatnio pojawiła mi się na drugim łokciu podobna plamka, która zaczęła się powiększać. Poleciałam do lekarza bo sporo groźnych autoimmunologicznych chorób tak się objawia. Lekarka poświęciła mi równo dwie minuty. Nie zadała żadnych pytań a nawet nie za bardzo chciała obejrzeć zmianę na skórze. W końcu ją do tego zmusiłam. Spytałam co to jest. To powiedziała, że to "takie jak atopowe". wypisała receptę i tyle. Potem przeczytałam w ulotce leku, że jest on na łuszczyce, sterydowy i to z grupy tych silnych. do tego jakieś nawilżające witaminowe. Wiele osób odradza sterydowe, chyba gdybym miała łuszczyce to powiedziałaby mi? Mam bardzo suchą skórę, łuszczy się także delikatnie na powiekach... Nie wiem co o tym myśleć. Może ktoś mi pomoże i coś zasugeruje. Już zapisałam się na drugą wizytę, ale wolę przed nią mieć większą wiedzę. Przynajmniej nie dam się zbyć lekarzowi i będę wiedziała o co pytać...

sprawdz u innego lekarza, mocne sterydy na pierwszy rzut... no chyba że te sterydy nie sa jakies ostre a jednak szybko pomaga u mojego męża orzekli łuszczycę dopiero po 4 latach leczenia:O

Gość nie ufam lekarzom
Właśnie dlatego jak tylko zobaczyłam co mi przepisała od razu przejrzałam fora internetowe. Można się na nich więcej dowiedzieć niż od lekarza. Ona nawet nie chciała obejrzeć tej zmiany! W ogóle nie zaniepokoiło jej to że pojawia się symetrycznie na obu łokciach w nietypowym dla większości uczuleń itp miejscu, a typowym dla immunologicznych. Przepisała mi lek (Elosalic) nie pytając czy przypadkiem nie ma żadnych przeciwskazań (np.cukrzyca, czy ciąża). Nie chciałabym, żeby kolejny lekarz odkrył, tak jak u Twojego męża, po kilku latach, że to nieuleczalna choroba skóry. Prawie nie patrząc powiedziała, że nie wygląda jak łuszczyca, ani jak toczeń (kiedy ją o to spytałam). Zmiana faktycznie wyglądała lepiej, ale od kilku tygodni smarowałam ją kilkanaście razy dziennie maścią witaminową.

Gość a moze masz lupiez
rozowy Gillberta? Najpierw pojawia sie blaszka macierzysta, ktora sie luszczy a za kilka tygodni jest wysyp mniejszych na calym ciele. Moze to to?

Gość a moze masz lupiez
Dodam,ze lekarze myla to z grzybica, luszczyca i alergia.

sprawdz diagnoze u innego lekarza, bedziesz spokojniejsza:) na łokciach nie musi być od razu łuszczyca a jak sprawdzisz u innego lekarza może będziesz spokojniejsza u mojego męża też objawy podobno nie byly typowe bo dopiero 5 lekarz rozpoznal /mimo ze ja sie upieralam ze to niestety luszczyca:( / ale w Twoim wypadku moze to byc "zwykle" atopowe zapalenie skory, a jesli masz sucha to natluszczaj ja koniecznie! no w każdym razie życzę żeby to nie było żadne nieuleczalne cholerstwo:O

Gość nie ufam lekarzom
mnie najbardziej niepokoi to, że to się symetrycznie pojawiło na obu łokciach po zewnętrznej stronie. na razie nigdzie indziej... poza tą suchą skórą na powiekach. nie wiem też co myśleć o tej silnej sterydowej maści. jeśli to tylko sucha skóra to czemu lekarz zapisał mi środek na łuszczycę w dodtaku jeden z najsilniejszych?

Gość NiuniaNiunia
Na atopowe zapalenie skóry to mi to nie wygląda (od dziecka się z tym męcze) łuszczyca też raczej nie, może jakieś zmainy grzybiczne?? Poradziłabym Ci jakiegoś dobrego specjaliste może niekoniecznie w przychodni państwowej :P

Gość nie ufam lekarzom
zasugerowała mi jeszcze, że może to od jakiegoś urazu. ale wtedy skąd taki sam łuszczący się placek na obu łokciach???

Gość nie ufam lekarzom
no właśnie grzybica na dwóch łokciach to też raczej byłoby dziwne. zresztą mam to już dwa miesiące (miesiąc czekałam na wizyte u lekarza). zresztą jednym z przeciwskazań do stosowania przepisanej mi maści jest grzybica i urazy skóry. nie znoszę niekompetentnych lekarzy.

Gość izzuniaaa
Wg mnie to luszczyca ,,Charakterystyczne miejsca,gdzie "ta pani" lubi sie wysiewac to wlasnie lokcie i kolana. Tez choruje na to paskudztwo od jakichs 20 lat,i juz znam to bardzo dobrze. Przede wszystkim unikaj sterydow,,one ladnie lecza,ale na chwile i maja to do siebie ,ze paskudztwo lubi wracac po sterydach z podwojona sila... I jeszcze jedno,,zmien lekarza,,:O Sterydy to bardzo silne leki,powinna z toba przedyskutowac czy sie na nie zgadzasz,czy nie masz jakichs przeiwskazan,, Pozdrawiam,,

Gość nie ufam lekarzom
ja się jej nawet spytałam czy to nie łuszczyca bo wielu ludzi na to choruje, ale powiedziała, że łuszczyca tak nie wygląda. obejrzałam mnóstwo zdjęć w internecie i niektóre zmiany wyglądały podobnie tylko, że ja nawilżałam łokcie bardzo intensywnie maścią witaminową więc nie było widać tych łusek skóry. Są jakieś badania, które bez żadnych wątpliwości stwierdzają czy ktoś ma łuszczyce czy nie? Nie chcę się zdawać tylko na lepszy lub gorszy dzień lekarza i jeśli takie są to od razu na wizycie poproszę o skierowanie.

Gość niuflek
już nie wiem co z tym robic.

Gość lisetka
oj chyba łuszczyca, męczę się z tym syfem od lat, lubi wracać.Pomaga słońce i naświetlanie. Ja mam postać stawową - bolesne objawy i obrzęki jak przy reumatoidalnym zapalnoiu stawów - i lekarka mnie parę lat na to leczyła!!! Zrobiłam się gruba od leków dopiero po zmianie lekarza - poznałam prawdziwą przyczynę moich cierpień...