Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto mi pomoze

praca mgr - stanelam w miejscu i nie wiem jak ruszyc

Polecane posty

Gość kto mi pomoze

Gość kto mi pomoze
musze opisac udzety trzech gmin na przestrzeni 3 lat nie wiem jak to polaczyc a moze opisywac kazdy oddzielnie?? no nie wiem

Gość o jejej a jaki temat pracy

Gość kto mi pomoze
zostal mi ostatni rozdzial gdzie musze opisac budzety 3 gmin na przestrzeni 3 lat

Gość kto mi pomoze
problem w tym ze nie wiem jak to opisac technicznie czy opisywac kazdy odzielnie czy razem jakos ? i wogle te budzety co ja mam to jest tam podzial na poszczegolne dzialy rolnictwo lesnictwo a ja potrzebuje podzial dochodow taki ze beda dochody wlasne dochoy obce subwencje dotacje czy to da sie z tego budzetu ktory mam z dzialami policzyc???

Gość kto mi pomoze
?

Niestety nie. Każda jednostka samorządu terytorialnego niech to będzie gmina czy miasto realizując budżet (dochody i wydatki) układa je w pewien nazwijmy to schemat. Chodzi o to by konkretne źródła dochodów, czy też cele wydatków \"posegregować\" w pewien ogólnie przyjęty sposób. O tym mówią przepisy prawa. Każdy budżet jest więc podzielony na \"szufladki\" wg. działów, rozdziałów oraz paragrafów klasyfikacji budżetowej. Jeśli chodzi o paragrafy dochodów to jesteś w stanie sama wydzielić dochody własne, zlecone oraz te, które są realizowane na mocy porozumień a także inne interesujące cię grupy np. subwencje, dochody majątkowe itd. Jest to mozolna praca gdyż musisz znać brzmienie każdego paragrafu dochodów. Jeśli zaś chodzi o wydatki to musisz mieć je już odpowiednio ułożone. Krótko mówiąc sama nie jesteś w stanie ich wydzielić gdyż są one \"ukryte\" w każdym dziale, rozdziale, paragrafie. Brzmienie klasyfikacji (paragrafu wydatków) nic ci tu nie podpowie. Krótko mówiąc musisz mieć odpowiednie zestawienia z tych budżetów. Każda jst grupuje swoje zadania budżetowe wg grup rodzajowych, więc skoro nie masz takich zestawień to znaczy, że nie otrzymałaś pełnych budżetów tylko jakieś ogólne zestawienia.

Gość kto mi pomoze
chodzi mi o dochody i ich podzial tak jak wyzej napisalam jak moge to sama wydzielic??

Gość kto mi pomoze
jak uzyskac podzial wg zrodel p[ochodzenia dochodow majac jedynie budzet dochodow wg dzialow??

Rozumiem,że posiadasz zestawienia dochodów z pełną klasyfikacją tzn. działem (symbol 3 cyfrowy), rozdziałem (symbol 5 cyfrowy) i paragrafem (symbol 4 cyfrowy)? A może już jest podane brzmienie słowne klasyfikacji?

EtaMania a może wiesz także jakie sa nieruchomości komunalne w gminie albo w mieście ? tzn jakie to są kurczak bo nie wiem a też utknęłam w pracy :O ;)

teoria - cosik nie bardzo rozumiem pytanie... Ale tak naprawdę jeśli naprawdę potrzebujesz takich informacji to udaj się do Biura Rady Miasta w Twoim mieście i poproś o wgląd do Informacji w srawie mienia komunalnego, która jest obowiązkowo co roku sporządzana przez każdą jst (jednostkę samorządu terytorialnego) i dołączana do budżetu.

EtaMania byłam ale te skurwele nic nie chcą dać :O nie pomaga nawet zaświadczenie z uczelni i takie tam :P bo wiesz mam taki punkt jak Zasób nieruchomości komunalnych w gminie ......... i właśnie nie wiem o co be ;) ale dzieki ze odpisałaś :D

Wracając do pytania założycielki topiku to taka podpowiedź: dochody zlecone są z dotacji celowych z budżetu państwa. Zlicz paragrafy: 2010, 2110, 6310 i 6410. Wszystkie części subwencji odnajdziesz w dziale 758. Zadania realizowane na mocy porozumień z organami adm. rządowej to paragrafy (ich jest bardzo mało): 2020, 2120, 6320, 6420. Wszystkie inne dochody są traktowane jako własne choć często wpływają do budżetu jako transze z budżetu państwa (np. udziały w podatku dochodowym, subwencje, dochody z innych źródeł, czyli UE i inne)

Dziewczyny, wiem jak trudno zdobyć materiały do pracy. Ale czy szukałyście na stronach internetowych miast. Każda jst publikuje takie rzeczy na swojej stronie. Jeśli macie problem z odnalezieniem to zapytajcie w magistracie kompetentnych ludzi. No powinni pomóc... dać jakieś wskazówki

Gość gość
podbijam temat z 2007 zeby zrobic tu syf hahahaha