Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę zdziwiona

Wielkość płodu

Polecane posty

Gość trochę zdziwiona

Pytanie do ciężarnych i matek, które urodziły. Jaką wielkość miał manowicie wasz płód w 12 tygodniu? Koleżanka przyniosła rewelacje od gina, jej maleństwo ma 12 cm. Tzn. wychodzi, że 12 tydzień, bo ostatni okres miała 8 grudnia. Wiece, już mam dość jej rewelacji, poprzednie rzeczy można było skorygowac, ale to mnie dobilo. Szukałam inf w necie i postanowiłam napisać tutaj. Z góry dziękuję

Gość trochę zdziwiona
gio;) wpisałam, nawet jej to powiedziałam:d ona mi na to, że to po prostu duże dziecko... Z tego co wiem, na tym etapie nie można przewidzieć tego, czy dziecko bedzie suże czy nie. Prawda? :)

Gość trochę zdziwiona
dla mnie już słów brakuje ja wiem, że to ciężarna ale słysząc rewelacje w stylu: "chcę zrobić badania prenatalne, lekarz bedzie pobierał krew z główki płodu do badania"(!!!!!!!!), tydzień temu we czwartek miała mieć robione usg i płećdziecka przy okazji znać. Jakoś teraz po wszystkim zapytana o to, milczy:> Innych rewelacji chwilowo nie pamiętam, co raz jestem tego typu wiadomościami karmiona. Wiem, jest w ciaży, lepiej jej nie denerwować. Ale mi się nóż w kieszni otwiera, jak słyszę takie ciekawostki. Albo mnie szlag trafi, albo jedna ze stron skończy znajomość, bo nie wytrzymam z nią do końca ciąży. Męża ma głupiego to mu wszystko wmówi. Ale co jej mówi ciotka ginekolog, to już nie zgadnę :D:D:D:D Ona mnie ogłupia:D Dzięki Gio:)

Gość trochę zdziwiona
kolejne rewelacje 13/14 tydzien i 13 cm powiedzcie kobiety jak z nia rozmawiac? nie chce jej denerwowac ale szacunku do glupoty nie mam...

Ale w czym problem? W tym, że może oszukuje męża o wieku ciąży? Nie jasne to jest? Albo z nią pogadaj, albo daj sobie spokój z nią... Po co masz się męczyć, skoro Cię drażni...

moja bratowa tez rozne\"rewelacje\" nam sprzedawala jak byla w ciazy, typu, ze lekarz kazal jej brac nurofeny i inne takie silne p.bolowe bo niby \"dla dziecka jest gorzej jak mame gllowa boli niz te tabletki\" :D zlewac trza...;)

Gość Stokrotka_26
Nie uważam to za coś dziwnego, u mnie w 13 tygodniu dziecko miało 9 cm od szczytu główki do końca dupki (bo tak mierzy ginekolog), natomiast gdy zapytałam ile fatycznie ma długości to powiedział że ok 13 -14 cm (po wliczeniu długości nóżek. Mam zdjęcie usg. Nie wiem czy tylko u mnie czy też wszyscy ginekolodzy tak mierzą ale zawsze podawał mi długość dziecka od szczytu główki do końca kości ogonowej. Potem oczywiście już nie podawał wzrostu bo maleństwo było za duże na mierzenie.

stokrotka - 9 cm to nie to samo co 12!!! a mierzy sie zawsze tak samo, od głowy do pupy... więc coś tu nie gra ;-)

ja jestem w 12 tyg i mój dzidziuś ma 5.90 cm 12 cm to trochę przy dużo ale kto wie

Gość odpowiadam 894875
Poza tym może lekarz dysponował sprzętem kiepskiej jakości i określił tę wielkośc w przybliżeniu. A to, że teraz ma 6 czy 12 cm, to nie ma większego znaczenia odnośnie wielkosci noworodka.

Gość odpowiadam 894875
Widziałaś jak lekarz dokonuje pomiaru w czasie usg? Jeśli tak, to pewnie widzialaś, że przeciąga taką linijkę od głowy do pupy. I w sumie to od jego wprawnego oka i reki zależy czy koniec zaznaczy zaraz przy pupie, czy nieco dalej :P

Myślę, że \"odpowiadam\" ma trochę racji. Nie widzę innej możliwości. Chyba, że jednak to nie jest 12 tydzień, albo mamusia zmyśliła te wymiary.

Gość odpowiadam 894875
Myszko, tu nie chodzi o tabelki, ale próbuje znaleźć przyczynę tej rozbiezności. Mam dzieci i wiem jak się rozwija płód. Wyluzuj!