Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestemz tym saaamma

Od roku moj kal ma inna konsystencje..Czy mam sie leczyc?

Polecane posty

Gość jestemz tym saaamma

od roku mam problem z wzdeciami,kal kiedys byl normalny teraz zawsze "sraczka":O Co robic?

Gość akunia
moze masz zespol jelita drazliwego.najlepiej poradz sie lekarza.

Gość jestem nerwowa to fakt
czesto mam na tym podlozu problemy z zoladkiem,burczeniem oitp.To ta choroba?

Zaparcia same w sobie nie są chorobą, ale sygnałem niewłaściwych procesów zachodzących w organizmie. Wobec ogromnej różnorodności chorób, które mogą powodować zaparcia, trzeba pamiętać, że nie wolno ich lekceważyć. Niepokojące mogą być zwłaszcza, gdy pojawiają się u osób z dotychczas prawidłowym rytmem wypróżnień lub na przemian z nawracającymi biegunkami. Przyczyną problemów z wypróżnianiem może być choroba organiczna (np. zatkanie światła jelita przez polip, kamień kałowy, zwężenie pozapalne), która uniemożliwia przesuwanie się treści kałowej. Jeżeli taka przyczyna zostanie zdiagnozowana przez lekarza, najpierw musi być ona wyleczona. Czasami leczeniem w takim przypadku może być zabieg operacyjny. Innymi przyczynami zaparć mogą być leki (np. przeciwdepresyjne), zaburzenia hormonalne (niedoczynność przysadki mózgowej, nadczynność przytarczyc), zaburzenia elektrolitowe, choroby nerwów i mięśni (po urazie kręgosłupa, w stwardnieniu rozsianym). Diagnostyka zaparć obejmuje badanie lekarskie i (jeśli lekarz uzna za potrzebne) badania dodatkowe. Do badań dodatkowych zalicza się badania biochemiczne (np. badanie kału na krew utajoną), endoskopowe (np. rektoskopię, kolonoskopię), wizualizacyjne (np. USG), badanie kontrastowe jelita grubego czy badanie mikroskopowe wycinków. Szczególną uwagę zwrócić należy na objawy nowotworu, który może powodować (ale nie musi) zaparcia. Objawami alarmowymi, sugerującymi lub wskazującymi na rozwój nowotworu są ogólne złe samopoczucie, utrata masy ciała w krótkim okresie czasu, pojawienie się krwi w stolcu, czy tzw. stolców ,,ołówkowatych” - kału uformowanego w wąską wstęgę przypominającą ołówek. Jeśli natomiast wykluczy się inne przyczyny zaparć, to u większości osób zazwyczaj stwierdza się tzw. nawykowe zaparcia. Są one związane z zaburzeniami ruchu jelit i przesuwania zawartości jelita w kierunku odbytnicy. Ich przyczyną może być niewłaściwe postępowanie zdrowotne.