Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justalala30

jak nauczyc dziecko siedziec?

Polecane posty

Gość justalala30

nie trzeba go uczyć jak będzie gotowe to samo zacznie podciągać się do siadania i wtedy ewentualnie można mu pomóc ale nie zmuszać na siłę

Gość Błekitny Motylek
Jeśli uważasz że Twój maluszk potrzebuje pomocy to przede wszystkim skonsultuj to z pediatra, lekarz jesli uzna za koniecznie skieruje na rehabilitacje. Moja córka zaczeła siadac w okolo 10 i pól miesiąca. Nauczyła się bo bardzo chciała otworzyć szufladę w której mąż trzyma płyty dvd. Chciała też łapką obadać odtwarzacz DVD...podpełzała do szuflady, chwytała za uchwyt i kombinowala jak to zrobic i w kocu wykombinowala :) bardzo szybko po tym jak zaczeła siadac zaczeła też raczkować. Radzę Ci po prostu zachecac maluszka, odkladaj zabawki troszke wyzej czy dalej itp.

Gość justalala30
nauczyc-czyli chodzilo mi o stymulacje na ile jest ona potrzebna a na ile dziecko samo siada dzieki za odp

Dziecko nie usiądzie, nie zacznie mówić itp jak nie będzie stymulowane. Dlatego dzieci w niektórych rodzinach są opóźnione w rozwoju, bo nikt się nimi nie interesował. Czy Ty robiłabyś coś czego nie musisz?:> Oczywiście tym bodźcem nie może być obkładanie poduszkami bo to jest wymuszanie czegoś czego dziecko nie potrafi i może mu tylko zaszkodzić :o

Gość mamo 3
Dawno nie słyszałam takiej bzdury :O

ja raczej nie stymulowałam mojego dziecka do siadania kilka razy podtrzymałam ją za rączki widziałam że chcę siadać a siedziała pewnie w wieku 6,5m raczkować jej nie uczyłam sama ruszyła na podbój świata i nigdy nie trzymałam jej za rączki jeśli chodzi o chodzenie robiła to czasami tylko moja teściowa i tez nauczyła sie chodzić jak sama zdecydowała że jest gotowa i nie jest opózniona w rozwoju z powodu braku stymulacji w rozwoju a chodzić zaczęła w wieku 11,5m

a jednak troszeczkę prawdy w tym jest. dawno już obalono mit \"tarzana\", czyli o dzieciach, które wychowywały zwierzęta, a potem przeniesione w świat cywilizacji nauczyły się ludzkiego języka. Okazało się bowiem, że jeśli do 3-roku życia dziecko nie zetknie się z ludzką mową, czyli nie ulegnie w pewnym sensie stymulacji, to już nigdy nie zdoła wyartykuowaćdźwięków ludzkiej mowy. Po prostu nie i już. Mama Trójeczki ma rację mówiąc, ze zaniedbane dzieci z patologicznych rodzin bardzo późno zaczynają mówić. Nie moge się tylko zgodzić z tą stymulacją siadania. Jest to naturalny etap rozwoju ruchowego człowieka. Tak, jak źrebię staje na własnych nogach po paru minutach od urodzenia bez wyraźnej stymulacji, tak samo mały człowiek w odpowiednim dla siebie czasie dąży do pionizacji ciała.

Gość o ranyyyyyyyyy
JAK DZIECKO BĘDZIE GOTOWE TO SAMO USIĄDZIE !!!!!!!!!! Tyle topików już o tym było i w kółko to samo - najlepiej krzywdę dzieciakowi zrobić ale żeby koniecznie siedziało bo trzeba się koleżankom pochwalić genialnością swojego dziecka. Opanujcie się !!!!!!!

Gość justalala30
moje dziecko ma 6 mcy i chodzilo mi o takie rzeczy jak podciaganie za raczki etc niepotrzebne te unoszenia

Znów się źle wyraziłam? Albo Wy szukacie dziury w całym. Nie należy dziecka okładać poduszkami, wsadzać w chodziki..Nic nie pisałam, żeby nie podciągać go i pozwalać, żeby tak siadało. Ech :o

kasia_28 wsadź dziecko do skrzyni, tak, żeby nie miało kontaktu ze światem zewnętrznym, zaraz po urodzeniu. Twoim zdaniem będzie jak inne dzieci w wieku 12 miesięcy siedziało i chodziło jeśli je wyciągniesz? Nie wiem jak dosadniej Wam wytłumaczyć co miałam na myśli.

Gość mamo 3
nie pogrążaj się jeszcze bardziej. Lepiej już skończ te dziwne wywody.

mamo 3 ciekawe jestem przekonana, że to ciągle ta sama osoba, która mnie atakuje w każdym wątku. Tchórz Cię oblatuje, żeby się podpisać prawdziwym nickiem więc nie mamy o czym dyskutować. Też mogłabym w każdym wątku być kimś innym ale nie wstydzę się tego co myślę i swojego zdania. Nie uważam, że jestem nieomylna. To wszystko to po prostu moje poglądy wynikające z obserwacji. Forum służy do wymiany doświadczeń, ani moje, ani innych nie są jedynymi słusznymi racjami :o

mamo3 albo nie pamietasz co piszesz albo tekstu ze zrozumieniem nie umiesz czytac czy ja cos mówiłam o wsadzaniu do skrzyni trache zaczynasz byc bezczelna

mamo 3 i moze twoje dzieci potrzebowały stymulacji w rozwoju fizycznym a moje najwidoczniej nie potrzebowało i to taki dziwne jest dla ciebie to bardzo mi przykro i czy myslisz ze kilkadziesiat lat temu była o tym mowa nie sądze a jesli tak to w niewielkim stopniu i co ci ludzie wyrosli na debili w takim razie dzisiejsi 50,60latkowie to sami debile opóznieni w rozwoju według twojej teorii?????????????

ja nie uczyłam syna siedziec. Ale często razem ćwiczylismy, tzn ja robiłam np brzuszki a on siedział mi na brzuchu(siedział ale sie mnie trzymał) i jak ja sie podnosiłam to go kładałam. Taka hustawka... w ten sposób wzmacniałam jego miesnie, a dziecku sie podobało, bo dla niego to była fajna zabawa.

a skoro twoje dziecko ma juz 6 m-cy to spokojnie mozesz z nim juz tak cwiczyc. Moj syn w wieku 6m-cy juz sam siedział, ale tak w 4-tym siadał tylko gdy sie własnie podciagał za raczki.

Gość recydywista
Nie trzeba uczyć. Jak podrośnie narozrabia to go zapuszkują. :)

No to kasiu, pokazałaś klasę, nie ma co :o Stymulacja a uczenie..zmuszanie do siadania wbrew naturze (za wcześnie) nie jest dla mnie tym samym. Ale nie będę się już wypowiadać, bo następna niezrównoważona psychicznie zaraz mnie wyzwie :]

na właśnie ja pokazałam klasę bo ci chociaż nie ubliżam a ty mnie właśnie nazwałaś niezrównoważoną psychicznie więc o czym mowa dziewczyno ?

wzruszające na prawdę a ty nie masz odwagi po swoim nikiem się pokazać żałosne

no to jak ty prostego tekstu nie rozumiesz to dopiero jestes super inteligentna ale za to używasz kropki i przecinki a to przeciez jest najważniejsze

babeczki, nie sprzeczajcie sie! Przede wszystkim - dziecka w ogole nie powinno sie sadzac, jesli samo tego nie potrafi. Zwykle dziecko siada, jesli zacznie raczkowac albo sie czolgac albo jak tam chce. Wiadomo - sa wyjatki. Kazdy ortopeda bedzie odradzal chwytania dziecka za raczki i podciagania do siadu. Jesli jestes zaniepokojona, wybierz sie do lekarza. pozdrawiam

Bardzo przydatne są pianinka grające które zachęcają dziecko do siedzenia. Polecam takie marki fisher price. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Jeżeli chcesz dokonać zakupu to skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena, sprawdzisz ceny produktów w jednym miejscu.