Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chuanita Mariot

od kiedy dzieck zaczyna mówić?

Polecane posty

Gość Chuanita Mariot

u jednego 3 latka chodzącego do żłóbka i przedszkola zauwazyłam,że pieknie mówi, rozmawia, bawi sie komputerem, oglada gry edukacyjne i gra.A jedną 3 latke znam która nie chodzi do żłóbka i przedszkoa i coś raz na jakiś czas powie a tak to nic. bez porównania te dwoje dzieci. jedno ogarniete mądre i nie sądze by zbyt duzy wpływ miało to ze chodziło do złóbka. Tu chodzi ez o genowa inteligencję może?

Co bardziej życzliwi mówili, że moje dzieci są opóźnione w rozwoju bo nie mówiły po ukończeniu roczku :] Przy pierwszym synku poważnie się tym przejmowałam, ale jak skończył 3 lata to jakiś przebłysk nastąpił i w zasadzie w ciągu dwóch tygodni mówił pełnymi zdaniami, rozwiniętymi, z wyraźnym R i bez żadnego seplenienia. Szok:D Przy kolejnych było tak samo, czasowo, więc się już nie martwiłam. Moi synowie jako nieliczni w klasach nie musieli korzystać z pomocy logopedy. Córka też już pyskulina nieziemska:P Co zauważam - często to wina rodziców, którzy mówią do dzieci jakimś wymyślonym językiem. Włos mi się jeży jak mama do trzylatka mówi \"chcesz tutu\" \"myju, myju\" i takie tam :o Nigdy nie używałam w stosunku do dzieci żadnych takich udziwnień językowych.

Mój synek jeszcze tydzień temu nie mówił pawie wcale, a teraz szok :) Powtarza po nas słowa, mówi mama, tata, kasia, paweł :) Dać jeść, kotek, kurczaczek :) Mnóstwo tego i to nagle w ciągu kilku dni.

Gość nie ma reguły
Jak tylko rozumie co sie mówi do niego to nie ma co się przejmować.Mój starszy zaczął póżno mówić i nie wymawiał r.Ale z czasem i z ćwiczeniami szybko mu poszło tak że w pierwszej klasie był juz bardzo wygadany. Młodszy szybciej złapał posługiwanie się językiem i gdyby nie bacia i dziadek którzy cały czas zdrabniają to mówiłby już ślicznie a tak to niestety oducza się tego co się nauczyl.

Gość Alexxxa
Mój syn też zaczął mówic bardzo późno (miał 2,5 roku), ale za to od razu całymi zdaniami i w miarę poprawnie. Czasami tęsknię za tymi czasami, kiedy nie mówił. ;)

Gość dzieci które nie mówią
do ukończenia 1 r.ż. są niestety opóźnione umysłowo - tak wynika z nowych badań

Co dla Ciebie znaczy mówić? Czy to znaczy, ze dziecko mówi całymi zdaniami, czy że mówi sylaby ma-ma, ta-ta, da-da, ba-ba itd.?

mój brat zaczął mówic jak miał 9 mscy a mój drugi brat jak miał 3 latka hehhehe także to nie ma reguły raczej ;)

podwójna mama, nie przejmuj się. Nie którzy mają jakieś dziwne upodobania, walą z klona tekstami i sprawia im przyjemność dowalanie innym:D Oczywiście, że jeśli dziecko roczne nie wydaje z siebie żadnych dźwięków to wymaga to konsultacji lekarskiej. Ale na wyraźne mówienie pełnymi zdaniami ma jeszcze sporo czasu. Te najnowsze badania to pewnie właśnie w tej chwili przeprowadziła osoba wypowiadająca się:p

Masz rację mamo trójeczki :) Mój syn zaczął mówić pełnymi zdaniami jak miał 2,5 roku, a teraz jest w zerówce i pani chwali go, że jest zdolny i pod względem nauki w pierszej trójce w klasie. Chyba nie jest opóźniony ;)