Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmjaaa

Ja tu czegos nie rozumiem,podobno chleb razowy jest zdrowy...

Polecane posty

Gość zmjaaa

a robiony jest przeciez z maki razowej, a czytalam gdzies ze maka razowa nie jest zdrowa i tuczy,a chleb razowy jest zalecany przy odchudzaniu, wiec to dla mnie jest paradoks.Dzis w radiu mowili zeby unikac chleba razowego, lepiej jesc graham, hmmm . graham jest jasniejszy niz razowy chleb przeciez...a z jakiej maki ten graham?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rymcymcym
jak zjesz za duzo , to i od ogórków utyjesz dla mnie to takie pierdolenie weźcie dupy w troki , polatajcie po świeżym powietrzu , zamiast wymyślac , czego by tu jeszcze nie jeść moim zdaniem z tym chlebem to o to chodzi , ze jak się jest na diecie , to tym samym ogranicza się tez dopływ minerałów i witamin; i dlatego to , co sie je , powinno miec maksymalnie duzo tych minerałów - zeby ten poziom utrzymac na jakim takim poziomie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość muahahahaha
ciemny chleb jest zdrowszy bo ma więcej błonnika i przez to łatwiej się wypróżniać i tracić wagę. poza tym jest bardziej wartościowy niż ten z białej mąki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość muahahahaha
a poza tym rymcymcym ma rację - jeść wszystko w rozsądnych granicach, nie obżerać się, wcinać różności i problemów nie będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do muahahahaha
ale graham jest z maki pszennej, czyli jest ciemny a z bialej maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość artykuł
Chleb to najważniejszy produkt przetwórstwa zbożowego i jeden z najbardziej rozpowszechnionych, otrzymywany przez wypiek odpowiednio przygotowanego ciasta. Chleb zawiera 45–49% węglowodanów, 4,5–8,3% substancji białkowych, ok. 1% tłuszczu, 0,2–1,5% błonnika oraz 42–48% wody. Rozróżnia się chleb żytni — razowy lub biały, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Tyle informacji z pewnością wystarcza dla przeciętnych "zjadaczy chleba" (ludzi nic nie mających do czynienia ze sportami siłowymi, np. kulturystyką). Dla ludzi chcących nieco więcej się dowiedzieć na temat chleba polecam ciąg dalszy artykułu! Jest od dawna takie przekonanie, że lepiej jest spożywać chleb razowy (ja osobiście też tak sądzę...), ponieważ bardziej się można nim nasycić (ma więcej błonnika pokarmowego) niż chlebem białym i jest on zdrowszy. Problem jest jedynie w tym, że wiele piekarni "podrabia" chleb razowy, tzn. jest to chleb wyprodukowany z białej, pszennej mąki tyle że barwiony karmelem. Aby uchronić się od oszustwa trzeba zwracać uwagę na jednolitość barwy chleba (fałszywy chleb ma ma ciemne punkty i jest nieco jaśniejszy od prawdziwego razowca) i na trwałość produktu, tzn. prawdziwy chleb razowy może zachować świeżość nawet do 6 dni! Dobrze jest kupować chleb pełnoziarnisty, a najlepiej z nasionami sezamu, słonecznika i dyni, ponieważ jest on bardziej wartościowy (nasiona te składają się z protein i podstawowych aminokwasów). Jeśli chodzi o strawność chleba, to musicie wiedzieć, że wyschnięty chleb jest lżej strawny niż świeży (spowodowane to jest utratą wody).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to już chyba lepszy
no nie wiem czy taki zdrowszy, niektórzy razowego pieczywa nie moga jeść wcale bo powoduje wzdęcia i nie gadajcie, że mąka tuczy tuczy brak rozsądku i złotego środka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w radiu mowili ze od chleba
razowego rosnie brzuch, a ty piszesz ze ten chleb jest zdrowy, a czy razowy chleb jest zaliczany do ciemnego pieczywa wogole?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w radiu mowili ze od chleba
kopiuje wczesniejsza wypowiedz ''Rozróżnia się chleb żytni — razowy lub biały, '' czyli wynika z tego ze chleb razowy jest z tej samej maki co chleb bialy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Zdecyduj sie, czy chodzi Ci o walory zdrowotne, czy kaloryczne. nie wszystko co zdrowe musi być mało kaloryczne przecież. Chleby razowe, pełnoziarniste, graham - one na pewno są zdrowsze od bialuśkiego cieplutkiego chlebka, co wcale nie oznacza, że sa mało kaloryczne. Wartościowe pieczywo ma jednak to do siebie, że oprócz kalorii, weglowodanów maja równiez więcej witamin, mikroelementów i przede wszystkim błonnika. Taki chleb musi być jednak na prawdę z mąki razowej lub pełnoziarnistej, a nie tylko zabarwiony na ciemno dla zmyłki. Poza tym racja, że co za dużo to nie zdrowo i trzeba po prostu ograniczać spożywanie pokarmów iwybierać je z głową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlebuś
My chyba używamy nazwy chleb razowy potocznie majac ogólnie na myśli pieczywo ciemne. Ten podział jak pisze wyżej jest jednak nieco bardziej skomplikowany...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość generalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość generalnie
chleb nie jest zdrowy maksymalnie 2 kromki żytniego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlebuś
Jak widać pieczywo razowe może być i żytnie i pszenne. mi sie wydaje, że chodzi tu o mąkę mniej oczyszczoną po prostu, czyli nie bialuśka jak snieg ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość herar
to w koncu z jakiej maki piką chleb razowy, a z jakiej maki bialy, i z jakiej maki chleb pełnoziarnisty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość herar
i ktory zdrowszy, razowy czy pełnoziarnisty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlebuś
Generalnie - ja bym sie z Toba nie zgodziła w tej kwestii. Chleb ma jednak sporo wartości odzywczych, tylko, że w dzisiejszych czasach mało chyba sie jada naprawdę dodrej jakości pieczywo pod względem zdrowotnym i stąd ten podgląd. Większość ludzi jada jednak białe świeże bułeczki i bialuski chlebek - i to w nadmiarze. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gatunki
Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową. W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie dlatego syci, ze ma więcej błonnika... Dlatego, z ema węglowodany złożone. A organizm człowieka wykorzystuje tylko te proste, jak np. glukoza. Więc jak zjemy dużo złożonych, to możemy je rozbić na proste, które się nam przydadzą, lub nie. Jeżlei ich nie rozbijemy, to je wysramy, mówiąc w uproszczeniu i pozostaną niewykorzystane. A w przypadku chleba białego czy też barwionego jakąś cykoria czy innym badziewiem, dominują cukry proste, jak własnie glukoza. WIęc organizm je wykorzystuje od razu- czy sa potrzebne czy nie. Poza tym duża ilość spożytej glukozy powoduje nagły wzrost insuliny we krwii. WIęc po chwili poziom cukru spada i znowu czujemy się głodni. I tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha. I jeszcze oprócz kaloryczności jest coś takiego jak przyswajalność. Np. jakieś tam galaretki czy inne gówna mają załóżmy 70kcal na 100g. Ale jak je zjemy, to na pewno wykorzystamy, choćby do obrastania w tłuszcz, całą tę energię. Natomiast ziarno słonecznika, czy porzech ziemne mają ok. 700kcal w 100g. Ale jak zjemy te ziarna, to strawimy je i wykorzystamy tylko w niewielkiej ilości, nie przyswoimy wszystkich kalorii. Jak się zje dużo orzechów, to potem znajduje się je w kupie. Tak samo z makiem- jest bardzo kaloryczny, ale jak sie go nie pogryzie, co nie jest łatwe, to wychodzi nam druga stroną i tyle go widzieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość indywidualna sprawa
Każdy chleb jest potrzebny, niektórym lekarze zalecają ciemne pieczywo innym odradzają- proszę sobie przeczytać o przyswajalności, ciemne pieczywo może niektórym zaszkodzić innym wspomóc...ale trzeba to samemu popróbować. Znam mnóstwo kobiet, które nie lubią ciemnego pieczywa, jedzą tylko pszenne i figury mają pierwsza klasa, znam też panie, które stale się 'dostosowują' do wymogów diet, jedzą ciemne pieczywo i wcale nie są szczupłe..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmmmm...
Z tą szczupłością ... to chyba nie tylko o ilość chleba chodzi tylko o ilość wszystkiego, co się zjada. Nie oszukujmy się... od niejedzenia sie nie tyje!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z chlebem
jest tak: zeby byl najzdrowszy, to musi byc z maki pelnoziarnistej, nie wazne, czy przennej, czy zytniej, czyz jakimis innymi ziarnami. i nie okolor tu chodzi, tylko o to, zeby maka nie byla maksymalnie przetworzona i wybielona. bo wtedy nie ma zadnych wartosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olaboga, co za problemy... Chleb ciemny, czy to graham, czy razowy jest zdrowszy - biały powstaje z mąki oczyszczonej- wielokrotnie otartego(ziarno jest ocierane z otrąb i zarodka przed zmieleniem) więc zawiera tylko skrobię i gluten(białko) Razowy powstaje z ziarna raz otartego(stąd nazwa) i poza minerałąmi i witaminami zawiera błonnik. Jest to niestrawiana celuloza która w całości przechodzi przez przewód pokarmowy i opuszcza nas w sedesie;) Przy okazji przyspiesza pracę jelit, więc wszystko co zjemy do chleba wchłania się w mniejszym zakresie, bo zalega w jelitach krócej. Podobnie pomaga w odchudzaniu jedzenie warzyw i owoców bogatych w błonnik, albo nawet jedzenie samych otrąb(łyżka dziennie) Jeśli rozpycha brzuch to tylko na chwilę, dokładnie do czasu kiedy opuści nas ku chwale, wraz ze wszystkimi zalegającymi w jelitach zbyt długo niezdrowymi rzeczami(mięso, nabiał czy wszelkie oczyszczone wysokoprzetworzone elementy niezdrowej diety)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mahaha
kurwa jego mać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mahaha
k.u.r.w.a jego mać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mahaha
kur.wa jego mać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
Mąka żytnia razowa jest zdrowa, ale cięższa do strawienia niż mąka pszenna razowa i wskazane jest, aby osoby mające problemy trawienne, nie przesadzały z chlebem z mąki razowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość całe życie jem biały chleb
i w pracy bułki a 48kg ważę przy wzroście 168cm i zdrowa jestem jak ryba :o Jem to na co mam ochotę a nie wymyślam żeby się ograniczać jeszcze w jedzeniu chleba :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
tak naprawde najzdrowszy jest chleb biały. z mąki pszennek badz mieszany te wszystkie grahamy razowe...w tym tylko chemia i karmek-do przyciemnienia. chyba ze upieczecie sami jakis pełoziarnisty, a z tego co wiem to te chleby ktore kupuje sie w sklepach to jedno wielkie bagno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×