Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmjaaa

Ja tu czegos nie rozumiem,podobno chleb razowy jest zdrowy...

Polecane posty

Gość rozwiewam watpliwosci ....
toc przeciez wiadomo, ze nikt nie mowi o sklepowych sztucznych chlebach, zreszta chyba nikt rozsadny tego nie je, tylko o naturalnym chlebie z maki razeowej. pieczywo razowe jest zdrowe, w sensie, ze zdrowsze od bialego, ale koniec koncow przenica nie jest najmniej zdrowa maka, wiec lepiej albo pieczywa nei jesc wcale, albo jesc bezglutenowe, ale to ostatnie moze nie byc zbyt pyszne ;) jak juz ktos chce zdrowo i dietetycznie .... poza tym chleb z przenicy, choc to najmniej zdrowa maka, trujacy na pewno nei jest, tylko patrzmy w sklepie na SKLADNIKI i kupujmy taki bez ulepszaczy :)

Gość Oskafandra
Dla wyjaśnienia: chleb może być pszenny z białej mąki i pszenny razowy z mąki białej lecz grubo zmielonej (taki chleb to graham!) i żytni oraz żytni razowy -identycznie z mąki żytniej białej i żytniej grubo zmielonej. Polecam wszystkim zjadaczom chleba aby piekli sami chleb w domu - zero roboty, dużo satysfakcji i pychota! Najlepiej na zakwasie. Ja taki chleb piekę od zimy i innego już nie mogę jeść bo mi nie smakuje. O zakwas najlepiej popytać u znajomych może ktoś ma i odłoży, albo w sklepach ze zdrową żywnością. Ja każdy chleb piekę inny - mieszam różne mąki (także owsianą), dodaję otręby (pszenne, owsiane, żytnie, gryczane) i nasiona (sezam, len, dynia). Można dodawać też kminek i czarnuszkę - kto co lubi. Często do chleba dodaję suszone śliwki lub suszoną żurawinę - wtedy wychodzi chlebek śniadaniowy idealny do miodu i dżemów lub...orzechy włoski. Taki jest absolutnie genialny. Polecam

Gość Krupeczka
Nawet piekąc chleb w domu piecze się go z jakiejś mąki, a do każdej mąki młynarz OBOWIĄZKOWO dodaje POLEPSZACZ, gdyż jest taki wymóg unijny. Jeżeli nie robiłby tego groziłyby mu sankcje i może nawet zakaz wykonywania zawodu. Biorąc to pod uwagę ŻADEN chleb nie może być zdrowy dla człowieka. W alternatywie można kupować ziarno i samemu mleć w młynku zbożowym, ale czy ziarno nie jest z GMO pewności nie ma. I jak tu wybrać mniejsze zło?

Gość gość
przede wszystkim nie popadać w paranoję :P

Gość gość
przede wszystkim nie jeść chleba w ogóle, chleb nie jest nam potrzebny, zamiast tego jeść różnego rodzaje kasze oraz dziki ryż

Gość gość
A właśnie jest potrzebny!

Gość gość
a niby do czego?

Gość gość
chleb jest pozywieniem dla ubogich, żeby zapchać żołądek jeszcze ze 100 lat temu nie był taki szkodliwy dla zdrowia jak jest teraz z tymi polepszaczami, glutenem, konserwantami itp świństwami chcesz być zdrowy, wyrzuć chleb ze swojego jadłospisu

Gość gość
Bo jest, ale tylko odpowiednio zrobiony. Jak będzie nafaszerowany chemią, to co z tego, ze jest razowy?? :P Ja mam piekarnię Jedynkę w Jastrzębiu-Zdroju, robi u nas najlepsze chleby. Jeśli ktoś z tej miejscowości o okolic to albo już ją zna, albo powinien koniecznie poznać. :) ich pełna oferta na stronie www.pjedynka.pl

Gość ekstrahipermarcin
Jem codziennie chleb razowy..kiedys bylem dosyć sporych rozmiarów a jednak jedzenie chleba nie przeszkadza mi w żaden sposób w utrzymywaniu wagi..Mało tego - jak byłem na diecie to też go jadłem i chudłem. Najważniejsze to zdrowy rozsądek. Mam swoją ulubioną piekarnię "Rąba" . Gdybym miał sobie odmawiać przyjemności w postaci jedzenia świeżego chleba to chyba bym zwariował :P

Gość gość
@ekstrahipermarcin Oj tak!!! Rąba ma najlepsze pieczywo w B-B! :3

Gość gość
@ekstrahipermarcin ale mi smaka narobiłes teraz na dobre bulki ;x serio taka dobre te bułki z tej Rąby ze tak chwalicie?