Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadziwienie

czy to mozliwe by zapowiedzi były w kościele juz na 3 miesiące przed ?

Polecane posty

Gość zadziwienie

Jak to mozliwe ze ksiądz w kościele wygłosił pierwsze zapowiedzi na ok 3 miesiące przed ślubem? Z tego co wiem , to sa 3 zapowiedzi na 3 tyg przed slubem. pierwszy tydzień ogłoszenie , 2 i 3 tydzień i slub.No ale tu jedna z dziewczyn mająca w połowie czerwca ślub mówiła,że juz poszły pierwsze zapowiedzi w kościele. Dziwne.A jak to jest praktykowane u was?

Gość nie ma tak
czy to żart?

Nasze zapowiedzi \"wystartowały\" już na początku stycznia (moje w pierwszą niedzielę, a w parafii narzeczonego były tydzień później). Ślub mamy na początku maja. Nie wiem co w tym dziwnego. Skoro ksiądz miał już od nas wymagane dane to nie zwlekał z zapowiedziami.

Gość moje były na początku
lipca ślub był 15 września ale to wszystko zalęży od proboszcza danej parafii moja siostra miała zapowiedzi na cztery tygodnie przed ślubem , chociaż w tym samym kościele co ja :)

Gość ddddddddddddddddddddd
mi tez ksiadz mowil ze zapowiedzi to 3miesiace przed slubem co w tym dziwnego

Gość nie ma tak
a ja jestem zaskoczona .Pierwsze słysze by na 3 miesiące przed ślubem już na ambonie głoszono. Jest tak,że tuz przed ślubem sie ogłasza by każdy wiedział.I tak przez te 3 miesiące ksiądz będzie was czytał na ambonie?

Gość ustalone
ja tez slyszalam ze na 3 m-ce przed juz sa... normalne raczej...

Po co aż przez 3 miesiące? Mają być wygłoszone 3 razy. Tak więc nasze już były i tyle. Kto miał usłyszeć na pewno usłyszał :P

Nasze były głoszone na przełomie lipca i sierpnia :) Ślub był we wrześniu.

Gość no i widzisz
a co to księdzu przeszkadza że wcześniej dostanie pieniadze?

Gość ja całe życie
słyszałam ze zapowiedzi są 3 miesiace przed slubem.Trzy pod rząd. Więc nie widzę w tym nic dziwnego.

Gość my mielismy kłopot
mieszkamy bardzo daleko, ślub załtwialismy właściwie na odległość i spóźniliśmy się o tydzień ze zgłoszeniem tych zapowiedzi do parafii męża (ksiądz życzył sobie min miesiąc, ale my o tym dokładnie nie wiedzielismy)..... i normalnie powiedział, że nam kartki nie podbije.... do piero 100 zł datku na kościół go przekonało ;) eh.... głupia biurokracja szkoda gadać.... najsmieszniejsze jest to, ze nas w tamtych parafiach, w których jesteśmy zapisani, ze względu na meldunek..... już prawie nikt nie zna i nie pamieta, bo nie mieszkamy wiele lat..... więc te zapowiedzi to chyba tylko dla znajomych rodziców były :P ale nich im będzie....

Gość maaaalinka
u mnie tez sa trzy miesiace przed pierwsze juz byly a slub w czerwcu:)z tego co wiem to w wiekszosci parafii tak jest ze trzy miesiac przed sa zapowiedzi

Oczywiscie, ze 3 miechy przed :)) My mielismy zapowiedzi w czerwcu - slub byl we wrzesniu. Zapowiedzi mielismy wygloszone zaraz po spisaniu protokolu przedślubnego - czyli na 3mce przed

Gość Kazia -dobra rada
ja uwązam ,że zapowiedzi powinny byc tuz przed ślubem czyli 1, 2,3 tyg przed uroczystością. To takie podniosłe odliczanie, 3 tygodnie, jeszcze dwa tygodnie, juz jeden tydziec - start. A to ,że pierwsze zapowiedzi sa miesiąc przed, drugie na 2 miesiące przed, już każdy zapomni ,że wogóle coś było miesiąc wczesniej, i 3 zapowiedzi na miesiąc przed. jak dojdzie tydzień przed slubem juz każdy zapomni co było ogłoszone na 3 miesiące przed.najlepiej sie odlicza 3 tyg., 2 tygodnie i juz tylko tydzień. Tak jest jakoś lepiej uważam.I tak tez oczywiście zrobię.U nas tak się tez robi w parafii.

Gość może to się przyda
Ale to wcale nie chodzi o żadne odliczanie jak napisała poprzedniczka. To kwestia pewnych formalności które muszą zostać spełnione. Nie widzę sensu robić tego w ostatniej chwili, przecież potem trzeba jeszcze kartki z wygłoszonych zapowiedzi oddać księdzu a jakoś nie wyobrażam sobie zawracać tym głowy na tydzień przed ślubem.

Gość Kazia- dobra rada
kartki ze spowiedzi mozna dac w każdej chwili przeciez. jak to nie znalazłabys chwilki przed slubem by oddac? nie przesadzaj a co będziesz robiła takiego? Owszem daje się na zapowiedzi i podpisuje się dokumenty na 3 miesiące przed najwczesniej.Nie znaczy to jednak ze ksiądz juz odrazu ma mówic w ambonie o tym.ja zastrzeże sobie i powiem ze chce by wygłaszał na 3 tyg. przed slube o tym z ambony.

Gość powiem ci kazia takl
ze to nie ty decydujesz kiedy beda wisialy zapowiedzi..poniewaz ksiadz musi miec dokumenentacje ponumerowana i jezli ty przyjdziesz 3 m-ce przed to ksiadz wywiesza w piersza niedziele która bedzie po spisaniu protokolu..chyba ze nie zły bandrzaj macie w kosciele w papierach..wiec nie cwaniakuj tutaj:)

Gość Kazia- dobra rada
ale ja nie cwaniakuję. Poprostu od roku obserwuje te sprawy , interesuje sie tym, dowiaduje się co i jak. I czytam ogłoszenia..1,2,3, tydzień.czytam i widze.Pierwsze zapowiedzi mojej kumpeli. potem patrze drugi i juz wiem kiedy jej slub....oczywiście nie jestem zaproszona do tej znajomej ale z ciekawości ide bo wiem kiedy.A jakby było jedno zapowiedz w miesiącu to nikt by nie wiedział kiedy kto ma slub.Pozatym mam księdza brata i wiem jak to jest.

Gość może to się przyda
Nasze były w styczniu (1,2,3 niedziela) pod koniec grudnia byliśmy u księdza i od razu mieliśmy wszystko załatwione. Razem z naszymi były zapowiedzi koleżanki z tym, że ona miała ślub pod koniec stycznia i wszystko było na szybko załatwiane z powodu ciąży :P