Pierożyca 0 Napisano Marzec 14, 2007 jak w temacie. Mieszkac bede przez pierwszy tydzien u znajomych w Galway w Irlandii, potem bedziemy szukac czegos innego. Jade z 2-ma osobami, wiec koszty sie rozloza. Zakladajac czysto teoretycznie, ze pracy bedziemy szukac do miesiaca czasu, ile powinnam wziac pieniedzy? W tej chwili mam kryzys, moje plany co do kasy poszly sie... Wiec nie wykluczam mozliwosci, ze po prostu odloze wyjazd na blizej nieokreslona przyszlosc... W tej chwili przy dobrych wiatrach bede miala 500 euro - a z tego co wyczytalam, to za malo :( A jak wy uwazacie? Czy porywam sie z motyka na slonce? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość onauk Napisano Marzec 14, 2007 W UK, czy w Irlandii? Bo to tez jest roznica...ale widze, ze myslisz w Euro:))..wiec Irlandia.Ja mieszkam w UK i to niestety w drogim Londynie, wiec tutaj 500 funtow to nie jest wiele na miesiac..najtanszy pokoj kosztuje £60-£70 na tydzien, bilet £90-£150 na miesiac zaleznie od strefy,no i na zycie wychodzi ok £200 na miesiac i to nie jest rozrzutnosc:((.. W Irlandii nie bylam, ale tez napweno zalezy od miasta.Wejdz sobie na gumtree.com na irlandie, zobacz sobie w jakiej cenie sa mieszkania, czy pokoje w Galway http://www.gumtree.ie/cgi-bin/list_postings.pl?posting_cat=251&search_terms=galway&min_price=&max_price= np powyzej...a mieszkanie to polowa sukcesu i polowa oplat miesiecznych:))..no i oczywiscie mam nadzieje,ze dostaniesz prace w ciagu miesiaca.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kachna.m Napisano Marzec 14, 2007 a ile kosztuje kawa na miescie w Angli? Ile placicie za kawe i ciastko? NIe wyobrazam sobie weekendu bez takiego malego wypadu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
enamorada 0 Napisano Marzec 14, 2007 Ja tez nie wiem co masz na mysli, czy UK czy Irlandie, moge sie wypowiedziec na temat UK, a wiec przede wszystkim zalezy gdzie mieszkasz, w Londynie jest b.drogo, ale w mniejszych miasteczkach jest lepiej. Mieszkam w Portsmouth i tu za wynajecie pokoju na miesiac zaplacisz 200-300 funtow, przewaznie jest to ok 60 funtow na tydzien. Przy wynajmowaniu mieszkania czy pokoju czesto chca depozyt, ktory przewaznie wynosi rownowartosc miesiecznej oplaty (czyli ze za pierwszy miesiac de facto placi sie podwojnie). Jedzenie jest dosyc tanie, przy gotowaniu w domu i robieniu zakupow w tanich supermarketach wystarczy Ci spokojnie 20 funtow na tydzien. Jesli mieszkasz w malej miejscowosci to oszczedzasz na biletach, bo do pracy czesto mozesz chodzic, ew. kupic sobie uzywany rower. Jezeli bys miala 500funtow i przyjechala z 2 innymi osobami, ktore tez by mialy po 500 funtow to na przezycie miesiaca 1500 funtow spokojnie powinno Wam wystarczyc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pierożyca 0 Napisano Marzec 14, 2007 Dziewczyny, sorki, ale jak byk w pierwszym zdaniu mojego postu oisze, ze jade do Irlandi... Enamorado -\"Jezeli bys miala 500funtow i przyjechala z 2 innymi osobami, ktore tez by mialy po 500 funtow to na przezycie miesiaca 1500 funtow spokojnie powinno Wam wystarczyc.\" -tak wlasnie prawdopodobnie bedzie. Wiec powinno wystarczyc? A tak przy okazji, zawsze intrygowal mnie twoj nick - czy slusznie go tlumacze jako \"zakochana\" ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
enamorada 0 Napisano Marzec 14, 2007 Slusznie go tlumaczysz :D choc jego geneza jest troche inna, bo to powinno byc wlasciwie portugalskie \"namorada\"... zbyt nudne to do tlumaczenia :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
enamorada 0 Napisano Marzec 14, 2007 Pierozyca, wez sobie tylko poprawke na to, ze nie pisze o Londynie, tam podobno sam bilet miesieczny kosztuje 100 funtow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość onauk Napisano Marzec 15, 2007 Pierozyca... Temat twojego topiku brzmi "Ile minimalnie mam wziac pieniedzy na przezycie jednego miesiaca w UK? "..wiec dlatego jest troche mylace, czy jedziesz na poczatek do Irlandii a potem do UK...czy zostajesz w Irlandii...Teraz wiemy na 100% ze Irlandia.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pierożyca 0 Napisano Marzec 15, 2007 Ok, rzeczywiscie wyrazilam sie malo precyzyjnie :/ W tej chwili jestem nastawiona na Irlandie, zaczniemy szukac pracy w Galway, a potem sie zobaczy. Z kazdym dniem ogarnia mnie coraz wieksze przerazenie.. Boje sie , ze sie nie powiedzie, a ze na wyjazd sie zapozyczam, boje sie tym bardziej... Jade prawdopodobnie w 2-giej polowie kwietnia, bilety bedzimy kupowac pod koniec tygodnia, wiec troche zabulimy. Ale wczesniej nie bylam pewna co do wyjazdu, nawet teraz nie jestem Taki ze mnie tchorz!! Ale tu nie mam co siedziec, wiec.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach